Intel ukida revolucionarni Royal Core projekat Džima Kelera i otkazuje Beast Lake

Pored otkazivanja Beast Lake-a, možda nećemo videti ni kompletan Royal Core projekat realizovan u jednoj arhitekturi

Intel ukida revolucionarni Royal Core projekat Džima Kelera i otkazuje Beast Lake

Prema novim informacijama, Intel je otkazao predstojeću Beast Lake arhitekturu. Prethodni izveštaji govore da je Beast Lake bio fokusiran na performanse pojedinačnog jezgra. Pored otkazivanja Beast Lake-a, možda nećemo videti ni kompletan Royal Core projekat realizovan u jednoj arhitekturi.

Royal Core projekat i njegovo značenje

Projekat Royal Core bio je zamišljen kao spasilac koji bi Intel vratio na vrh, posebno u poređenju sa Apple M-serijom čipsetova. Međutim, prema najnovijim informacijama od, čini se da projekat Royal Core ne napreduje kako je Intel očekivao.

Džim Keller, čovek koji stoji iza AMD Zen arhitekture, predvodio je Royal Core projekat. On je imao kratku dvogodišnju karijeru u Intelu, koja je završena u junu 2020. Projekat je istraživao tehnologije kao što su Rentable Units, 4-way Hyperthreading, i CPU delovi koji bi mogli da funkcionišu kao P jezgra visokih performansi ili E jezgra sa efikasnom potrošnjom energije i to po potrebi.

Međutim, izgleda da je Intel otkazao Beast Lake arhitekturu. Ova arhitektura je trebala da donese ogromno poboljšanje performansi jednog jezgra kroz četiri “Extra Big” jezgra i kombinovanje do 32 E-jezgra u vrhunskoj varijanti sa 36 jezgara.

S obzirom na to da je Beast Lake, trebao da bude puna implementacija Royal Core projekta, sada izgleda da Intel preuzima delove različitih tehnologija iz Royal Core projekta i preusmerava ih u nove projekte za buduće CPU arhitekture.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Budućnost Intelovih arhitektura

Umesto da vidimo jednu Intelovu CPU arhitekturu koja koristi sve nove tehnologije iz Royal Core projekta, mogli bismo videti buduće arhitekture poput Nova Lake koje koriste samo neke od tehnologija iz Royal Core-a.

Pošto je Intel trenutno fokusiran na Arrow Lake za desktop računare i Lunar Lake za mobilne uređaje, kompanija nije objavila detalje o Beast Lake-u i dalje. Zato, dok ne vidimo šta Intel planira za budućnost, potrebno je sa skepsom prenosi Notebookcheck.

Odluka Intela da otkaže Beast Lake i podeli tehnologije Royal Core projekta u različite projekte ukazuje na promene u strategiji kompanije. Iako je ovo razočaravajuće za one koji su očekivali jedinstvenu revoluciju u performansama, može značiti da će Intel postepeno uvoditi napredne tehnologije u svoje buduće arhitekture.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi