Intelova 15. generacija Arrow Lake-S bi mogla reći zbogom Hyper-Threading tehnologiji

Pojedinosti o platformi Arrow Lake-S su isplivale na površinu, otkrivajući mogući rastanak od Hyper-Threading tehnologije u dolazećim desktop procesorima

Intelova 15. generacija Arrow Lake-S bi mogla reći zbogom Hyper-Threading tehnologiji

U nedavnom curenju informacija iz Intelove dokumentacije, pojedinosti o platformi Arrow Lake-S su isplivale na površinu, otkrivajući mogući rastanak od tehnologije Hyper-Threading (HT) u dolazećim desktop procesorima 15. generacije Arrow Lake. Curenje informacija iz tehničkog memoranduma ističe odsustvo podrške za HTT funkciju koja faktički duplira broj logičkih P-jezgara pomoću “Hyper threading” tehnologije omogućavajući da se veći broj instrukcijskih nizova obavi u istom trenutku, a što ukazuje da bi Arrow Lake mogao imati osam fizičkih jezgara visokih performansi bez uključene HTT opcije koja udvostručuje broj logičkih jezgara pod Windows operativnim sistemom.

Ova informacija se poklapa s ranijim spekulacijama o uklanjanju Hyper-Threadinga iz arhitekture Arrow Lake. HT je poznat po pružanju boljih performansi od 10-15% u radu sa aplikacijama koje imaju dobru višejezgarnu optimizaciju. Međutim, u igrama isključivanje HT često ima minimalan uticaj i, u nekim slučajevima, može čak povećati FPS. Bez obzira na potencijalni gubitak Hyper-Threadinga, glasine sugerišu da bi Arrow Lake i dalje mogao doneti unapređenje od 30% u performansama na polju gejminga i to samo na osnovu poboljšanja mikroarhitekture.

Hyper-Threading zamenjuju Rentable Units

Zanimljivo je da odsustvo Hyper-Threadinga može biti nadoknađeno uvođenjem Rentable Units, predstavljajući promenu u odnosu na tradicionalni model HT-a. Ovo prilagođavanje odgovara rastućoj popularnosti hibridnih arhitektura jezgara, gde se energetski efikasna E-jezgra koriste radi poboljšanja performansi i efikasnosti. Rentable Units nude efikasnije rešenje pseudo-multi-niti, razdvajanjem prve niti dolaznih instrukcija u dva dela i dodeljivanjem različitim jezgrima na osnovu kompleksnosti.

Pristup Rentable Units uvodi dinamički sistem, koristeći tajmere i brojače za merenje iskorišćenosti brzih (P) i efikasnih (E) jezgara. Ovo omogućava distribuciju delova niti različitim jezgrima radi obrade, što zahteva veće veličine keš memorije. Glasine ukazuju da bi Arrow Lake mogao imati 3 MB L2 keša po jezgru, piše TechPowerUp. Takođe, očekuje se da će Arrow Lake podržavati bržu DDR5-6400 memoriju, što doprinosi potencijalnom povećanju performansi.

S povećanim radnim frekvencijama, većim brojem E-jezgara i raznim ažuriranjima arhitekture jezgara, Arrow Lake ima za cilj održavanje konkurentnosti uprkos mogućem odsustvu Hyper-Threadinga. Dok industrija i dalje čeka zvanično puštanje u prodaju i rezultate testiranja, zaljubljenici i profesionalci su podjednako zainteresovani za inovativni pristup ove Intelove tehnologije u dolazećoj platformi Arrow Lake-S.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi