Intel Arrow Lake procesori će izgleda imati različite skupove instrukcija za desktop i laptop računare

Intel Arrow Lake procesori za desktop računare će izgleda podržavati skupove instrukcija koja neće biti moguća u istom modelu procesora za laptop uređaje

Intel Arrow Lake procesori će izgleda imati različite skupove instrukcija za desktop i laptop računare

Iako nije neuobičajeno da se procesori za desktop i laptop računare donekle razlikuju, obično ne očekujemo da će mobilna verzija čipa podržavati manje skupova instrukcija (ISA) nego njegovi desktop parnjaci. Međutim, izgleda da će upravo to biti slučaj kod sledeće generacije Intel Arrow Lake procesora sa oznakom S (za desktop) i onih sa oznakom H (za mobilne uređaje).

Ove informacije u nezvanično objavljenom dokumentu otkriva Linux entuzijasta sa društvene mreže Twitter (X) pod imenom @InstLatX64.

Tako će Intel Arrow Lake-H procesoru navodno nedostajati AVX-VNNI-INT16 (AVX napravljen za neuronske mreže) kao i tri instrukcije za enkriptovanje i dekriptovanje. Iako to možda neće biti važno za većinu korisnika, definitivno je zanimljiv potencijalni razvoj na tržištu procesora.

S druge strane Intel Arrow Lake-S procesori u LGA1851 imaće, između ostalog, ISA podršku za sledeće: AVX-VNNI-INT16, SHA512, SM3, and SM4. Uz to CPU će podržavati LBR Event Logging funkciju. Tačni razlozi zbog kojih je Intel prema ovom dokumentu odlučio da ne implementira ove karakteristike i u mobilne procesore je nejasan, ali je moguće da kompanija nije mogla da doda podršku za njih jer x86 jezgra jako male snage na SoC matrici jednostavno ne mogu da ih podrže.

Ukratko skupovi instrukcija (Instruction set architecture – ISA) u suštini su način da procesor izvrši određenu operaciju, odnosno skup operacija veoma brzo. Ona zavise od CPU jezgara i verovatno je da će bar jedan deo SoC Arrow Lake verzije biti i za desktop i za laptop uređaje. Ipak, pomenuta jezgra male snage, konkretno dva mala energetski efikasna jezgra na SoC će se verovatno ispostaviti kao uzrok ovih razlikovanja.

Iako su takva jezgra u procesoru uglavnom namenjena za rukovanje lakim pozadinskim zadacima i poboljšanju energetske efikasnosti, oni su i dalje donekle jednaki snažnijim jezgrima kada je u pitanju operativni sistem. Ukoliko dva E-jezgra ne podržavaju određene instrukcije, onda ceo CPU ne može da ih koristi. Arrow Lake-H će moguće koristiti isti SoC kao Meteor Lake, što znači da nema mesta za nove ISA, uprkos tome što postoji novi raspored sa ažuriranim jezgrima koji mogu podržati neke nove instrukcije.

Na drugoj strani, tu je Arrow Lake-S namenjen za desktop, kome trajanje baterije nije problem. On će pritom, uz to, verovatno koristiti više E-jezgara koja se koriste za širi spektar zadataka. U tom slučaju, onemogućavanje E-jezgara na SoC omogućiće instrukcije bez mnogo uticaja na performanse, zaključuje HotHardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi