Naslednik Intel Core 13. generacije procesora biće brži za 21%

Tako bar tvrde preliminarni rezultati predstojećih Intel Core procesora koji stižu direktno od kompanije Intel, a prenose krugovi bliski proizvođaču iz Santa Klare

Naslednik Intel Core 13. generacije procesora biće brži za 21%

Informacije o Internim testovima performansi kompanije Intel koji se odnose na brzinske mogućnosti predstojećih Raptor Lake-S Refresh i Arrow Lake-S verzija procesora za desktop PC platformu, govore o tome šta generalno možemo očekivati od naslednika postojeće 13. generacije Raptor Lake-S procesora iz Intel Core serije.
Za razliku od predstojećih projekcija koje su radili dobro obavešteni sajtovi poput Igors Lab-a, poslovično bliski ovoj kompaniji, ovoga puta benchmark rezultati stižu direktno od nekada najvaćeg proizvođača procesora, a koji je na dobrom putu da povrati nekadašnji ugled.

U poređenju performansi, a kako bi došli do iole relevantnih informacija o napretku performansi novije generacije procesora, korišćene su identične konfiguracije fizičkih procesorskih jezgara i “thread-ova”. U konkretnom slučaju radi se o modelima procesora sa 24 fizička jezgra. Od toga 8 visokih performansi i 16 energetski efikasnih, a što daje konfiguraciju centralnog procesora sposobnog da izvršava 32 niza instrukcija istovremeno.

Zapravo, ovakva konfiguracija procesora se poklapa sa trenutnim “flegšip” modelom Intel Core i9 13900K koji uskoro dobija naslednika u vidu “Refresh” verzije pod oznakom Core i9 14900K. Za sada vam ne možemo sa sigurnošću potvrditi da li će u ovim testovima korišćeni 8+16-jezgarni Arrow Lake-S završiti na kraju kao model sa “flegšip” konfiguracijom ili će biti još neka jača verzija sa više jezgara. Pojedine glasine sugerišu da bi mogao da se pojavi Intel Core model sa 8 brzih i čak 32 štedljiva jezgra.

CPU ubrzanje od jedva primetnog, do prilično opipljivog

Svi procesori tokom testiranja su podešeni u režimu maksimalne dozvoljene potrošnje (PL2) što u slučaju Raptor Lake-S Refresh verzije iznosi 253 W, a u slučaju još novijeg Arrow Lake-S modela – 250 W električne energije. Trenutno aktuelni Raptor Lake Core i9 13900K je poslužio kao referenca, dok su rezultati novijih verzija iskazani u procentima, pa je vrlo lako videti koliko unapređenje performansi možete očekivati. U proseku, Raptor Lake-S Refresh verzija ostvaruje 2%, dok Arrow Lake u isto vreme nudi opipljiviju prednost od 14% dobitka.

Zapravo tih 2% u slučaju “svežije” Raprtor Lake-S verzije najverovatnije dolazi kao direktna posledica povećanja visine radne frekvencije na 6-6.2 GHz, dok dolazak novije arhitekture Arrow Lake-S modela, obećava maksimalnih 21% ubrzanja.
U najvećem broju testova, zapravo svim osim SPECrate testa pojedinačnog jezgra, beleže dvocifrenu prednost. Pri tome imajte uvek na umu da se radi o preliminarnim tzv ranim testovima i rezultatima koji se mogu razlikovati od onih koje budu postgli konačne verzije procesora jednom kada se pojave na tržištu i u prodaji. Dosadašnja praksa je pokazala da možemo očekivati još bolje rezultate kao posledicu naknadne fine optimizacije i unapređenja “firmware-a” koji direktno upravlja radom procesora i njegovih resursa.

iGPU je duplo brži u primeru nove arhitekture

Prikazani rezultati su zanimljivi i u kontekstu mogućnosti najavljenih konkurentskih, AMD Ryzen 8000 procesora sa Zen 5 generacijom jezgara, a za koje se očekuje da će doneti 20-25% boljitka u performansama u odnosu na postojeću verziju, trenutno aktuelnih procesora. Da li će AMD u međuvremenu uspeti da dodatno podigne performanse i time malo pobegne Intel Arrow Lake-S konkurenciji, ostaje da se vidi.

Inače, ovi preliminarni testovi ne prikazuju samo mogućnosti nove generacije Intel procesorskih jezgara, već i napredak integrisanog grafičkog jezgra (iGPU). Tako možete videti da nova generacija Alchemist GPU arhitekture donosi 2x ili duplo bolje performanse, što je prilično unapređenje ukoliko imate u vidu upotrebu ove generacije procesora u kontekstu verzija za notebook i mini PC računare, prenosi wccftech.

Na kraju spomenimo još jedan bitan detalj. Intel Raptor Lake-S Refresh linija procesora za desktop PC platformu će koristiti postojeće modele matičnih ploča sa LGA 1700 podnožjem i Intel 600 i 7000 serijom čipsetova uz obavezno ažuriranje BIOS-a. Novija generacija Arrow Lake-S desktop procesora, planirana za kraj 2024. godine, koristiće drugačije ploče sa novim LGA 1851 ležištem i Intel 800 serijom čipseta. Više detalja o predstojećim Intel procesorima možemo očekivati nakon 19. septembra za kada je Intel zakazao događaj na kome će predstaviti i najaviti svoje nove proizvode.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi