IPC performanse poboljšane za 25%, AMD Ryzen 8000 će koristiti 4nm Zen 5 jezgra

Nismo čestito ni opipali nova Zen 4 jezgra i Ryzen 7000 procesore, a već kolaju glasine o novom Zen 5 procesoru iz AMD Ryzen 8000 serije procesora.

AMD-ov Ryzen 7000 procesor je poboljšan primenom 5nm proizvodnog procesa i upotrebom Zen 4 arhitekture, dok su IPC performanse poboljšane, prema nezvaničnim, nezavisnim izvorima za samo 8-10% u odnosu na Zen 3 prethodnika. Iako se performanse pojedinačnog jezgra mogu poboljšati za više od 15% u zavisnosti od visine frekvencije, opšte poboljšanje performansi je i dalje očigledno. Zato za AMD Ryzen 8000 možemo očekivati i do 25% poboljšanja, jer će koristiti 4nm proizvodni procesor Zen 5 jezgra.

AMD Zen 4 je završen sa tehničke tačke gledišta, a u ovom trenutku AMD-ov fokus se pomera na novu  arhitekturu i generaciju Zen 5 procesora koji je trenutno u fazi razvoja. AMD je potvrdio da će Zen 5 biti lansiran 2024. godine i vidu tri arhitekture: Zen 5, Zen 5 V-Cache za desktop platformu visokih performansi i Zen 5c varijanta za servere. Izrada u 4nm procesu će se koristi u početnoj fazi, a 3nm proces će biti nadograđen u kasnijoj fazi.

Najinteresantnije je naravno IPC poboljšanje Zen 5 arhitekture. Zen 4 generacija je očigledno previše konzervativna po pitanju IPC unapređenja, ali se neminovno osvrćemo na dosadašnji razvojni proces AMD Ryzen procesora, koji se može pratiti i na osnovu toga zaključiti određeni trend rasta performansi. IPC prve generacije Ryzen procesora nije puno unapređen, ali je nova arhitektura pod istim procesom znatno poboljšana. Proces prelaska sa 14nm na 7nm je nadograđen sa Zen na Zen 2 arhitekturu, ali IPC Zen 2 se nije mnogo poboljšao, uglavnom zbog uvođenja čiplet arhitekture. Isti 7 nm i prelazak sa Zen 2 na Zen 3, IPC je povećan za 19%, a arhitektura je znatno poboljšana.

Poboljšanje IPC-a sa Zen 3 na Zen 4 je samo 8-10%, ali bi zato trebalo da dođe do značajnijeg unapređenja prelaskom sa Zen 4 na Zen 5 arhitekturu. Glasine i nezvanične informacije tvrde da će se IPC povećati za oko 25%, a napredak je moramo priznati prilično veliki.

Kako prenosi Fast Technology, AMD je ranije rešio određene nedoumice, rekavši da će Zen5 arhitektura biti urađena “od nule” i da će nastaviti da povećava performanse i energetsku efikasnosti za što veći opseg radnih scenarija. Očigledno, IPC će biti u fokusu.

Prema planu koji je AMD prikazao, Zen 5 u verziji 4nm proizvodnog procesa bi trebalo da ponese naziv Ryzen 8000 serija, a biće lansiran 2024. godine. Ovoga puta ne bi trebalo da čeka kraj godine, već će biti vrlo verovatno predstavljen u prvoj polovini godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi