iPhone 14 Pro će biti mnogo više od novog telefona, stižu ozbiljna unapređenja

Čini se da će se novi A16 Bionic doneti znatna ubrzanja za novu Pro seriju iPhone uređaja.

 
Po prvi put od kada proizvodi mobilne telefone, kompanija Apple odlučila je da u dve različite linije svoje nove generacije mobilnih uređaja (standardni iPhone 14 i iPhone 14 Max / iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max) ugradi drugačije čipsetove. Standardni modeli ostaće na prošlogodišnjem A15 Bionic mobilnom čipu, dok će Pro modeli dobiti sjajni novi A16 Bionic. Iako se govorilo o tome kako neće biti tolike razlike u performansama, Forbes prenosi kako je situacija ipak malo drugačija.
Nove informacije
Insajder imena iHacktu je pre nekoliko dana objavio informacije koje se tiču novog čipa kompanije Apple – A16 Bionic. Prema rezultatima testiranja koje je on preneo, razlike u odnosu na prošlogodišnji A15 Bionic su ogromne, kako u samoj procesorskoj snazi, tako i u efikasnosti upotrebljavanja baterije. Dakle, ne samo da će iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max biti brži od dva standardna modela, već bi i baterija trebalo da potraje duže. Ali kolike su tačno razlike?
Rezultati testiranja
Za početak, da se dotaknemo rezultata koji se tiču same brzine A16 Bionic čipseta. U poređenju sa prošlogodišnjim čipsetom, A16 donosi 42% brži CPU, kao i 35% brži GPU. Ovolike razlike u performansama nisu viđene još od iPhone 7 i njegovog A10 čipa koji je doneo 40% bolje CPU u 50% bolje GPU performanse u odnosu na A9 koji se našao u iPhone 6S.
a165nmm23nmfeature2.jpg
Nakon toga, iHacktu se dotakao i unapređenja na polju baterije u novim iPhone 14 Pro modelima. Prva i najbitnija informacija jeste da bi kombinacija verovatno povećanog kapaciteta baterija i efikasnijeg procesora trebalo da donese do 2 sata i 10 minuta duže trajanje baterije, ali i znatno višu cenu.
Pored toga, iHacktu govorio je i o znatno bržem dopunjavanju baterije. Prema njegovim rečima, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max mogli bi da dostignu kapacitet od 50% baterije nakon samo 16 minuta punjenja. Da se podsetimo, iPhone 13 Pro je kapacitet od 50% baterije dostizao za nekih 30 minuta.
Za kraj, ovaj insajder preneo je i rezultate inicijalnog testiranja na Antutu benčmarku. Prvobitno, naveo je rezultat od 896.000 poena (iPhone 13 ostvario je 777.000), ali je kasnije dodao kako se očekuje rezultat između 920.000 i 950.000 poena za iPhone 14 Pro modele.
Daleko poznatiji insajder, ShrimpApplePro, potvrdio je ove navode i dodao kako je toliko povećanje performansi najverovatnije posledica bržeg procesora, ali i implementacije LPDDR5 radne memorije. Šta god da je u pitanju, ako se ovo ispostavi kao istina, kao i glasine o znatno boljoj selfi kameri, malo ko će želeti da kupi standardne iPhone 14 modele kada se pojave na jesen. A nije li to i cilj?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi