Još bolje SSD performanse PCIe 4.0 kontrolera

Silicon Motion je predstavio 3. generaciju PCIe 4.0 kontrolera SM2268 za još bolje SSD performanse M.2 NVMe uređaja u pristupačnijoj “mejnstrim” klasi.

Bolje SSD performanse M.2 uređaja su imperativ u svetlu nastupajućeg Direct Storage API standarda koji će doneti vidan napredak u radu i igranju.

Jedan od najvećih proizvođača na polju kontrolera za NAND memorije i brze SSD uređaje, predstavio je treću generaciju PCIe 4.0 kontrolerske logike pod oznakom SM2268. U pitanju je kontroler visokih performansi koji koristi magistralu na bazi PCIe 4.0 specifikacija, kako bi sa trenutno najbržim NAND memorijama, ostvario visoke vrednosti transfera podataka.

Novi kontroler omogućava proizvođačima proizvodnju novih SSD modela na bazi postojeće i sledeće generacije TLC i QLC 3D fleš memorije uz  istovremeno visoke performanse i očuvanje integriteta podataka, zahvaljujući ugrađenim sigurnosnim mehanizmima za zaštitu podataka.

ARM arhitektura je okosnica za bolje SSD performanse

Sillicon Motion SM2268 koristi dvojezgarni ARM R8 procesor sa četiri PCIe putanje pomoću kojih prebacuje 16 Gb podataka u sekundi po pojedinačnoj komunikacionoj liniji. Podržava istovremeni rad četri NAND kanala od kojih je svaki u mogućnosti da prebaci maksimalno 3200 MT/s podataka, dozvoljavajući proizvođačima da iskoriste maksimalni potencijal postojećih ali i novih, brzih TLC i QLC 3D NAND memorija.

Više-jezgarana arhitektura kontrolera i više-kanalna organizacija fleš memorije omogućuju postizanje visokih vrednosti transfera podataka prilikom sekvencijalnog čitanja i pisanja podataka od 7400 MB/s i 6500 MB/s. Unapređena arhitektura kontrolera omogućila je i manju potrošnju što znači da će se od sada brzi SSD modeli i manje grejati. Pri tome nije ugrožena sigurnost i integritet podataka. Nova generacija kontrolera će omogućiti pojavu novih, cenovno pristupačnih M.2 NVMe SSD modela koji ne koriste dodatni DRAM keš, kako bi postigli ovako visoke performanse.

Glavna poboljšanja i karakteristike novog SM2268 kontrolera su redizajnirana sistemska magistrala, upotreba Host Memory Buffer (HMB) funkcije i unikatna Silicon Motion 8. generacija NANDXtend ECC tehnologija sa 4 KB LDPC modulom podešenim za postizanje što boljih performansi i RAID podrška za maksimalnu zaštitu prilikom korekcije greški tokom rada sa podacima.

Šta sve ovo znači za obične korisnike?

Entuzijasti nestrpljivo očekuju pojavu brzih PCIe 5.0 SSD modela. Oni se iskreno neće pojaviti još neko vreme jer se čeka sledeća generacija bržih NAND memorijskih modula, bez kojih nema proboja u smislu osetnijeg boljitka performansi. Dotle će pojava novog SM2268 kontrolera do maksimuma iskoristiti performanse postojeće generacije fleš memorija i doneti još više brzih M.2 SSD uređaja koji rade na maksimumu specifikacija.

Praktično će se SSD modeli koji ne koriste DRAM keš, izjednačiti po performansama sa trenutno najbržim modelima za kojima su do sada kaskali sa skoro duplo lošijim sekvencijalnim transferom. To nas svakako raduje jer je razlika u ceni između ove dve klase uređaja bila osetna. Od sada će brzina biti opšte dostupna kada su u pitanju M.2 SSD PCIe 4.0 mejnstrim modeli, prenosi wccftech.

Veliku korist od novih bržih, SSD modela sa manjom potrošnjom i grejanjem će imati i mejstrim kategorija prenosnih računara. Silicon Motion je u ovom trenutku počeo sa isporukom probnih primeraka novog SM2268XT kontrolera, najvećim proizvođačima SSD uređaja. Pretpostavke su da bi prve SSD modele na bazi novog kontrolera, mogli da vidimo već početkom sledeće tromesečja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi