Kioxia razvila HLC fleš memoriju, koja duplira SSD kapacitet

Kapacitet SSD uređaja će biti značajno povećan, ali sa druge strane HLC fleš memorija će imati još kraći radni vek u donosu na ionako nesavršen QLC NAND.

Kioxia razvila HLC fleš memoriju, koja duplira SSD kapacitet

Na samitu koji se bavi temom fleš memorija, Samsung je predvideo da će kapacitet pojedinačnog SSD uređaja dostići veličinu od 1 PB (1024 TB) tokom narednih 10 godina. Ovako smele prognoze su projektovane na osnovu unapređenja postojeće tehnologije i prelaska sa QLC na PLC tip NAND memorije. Sada je Kioxia otišla korak dalje i predstavila “Hepta-level” ili HLC fleš memoriju koja snima 7-bita podataka u jednu memorijsku ćeliju ili skoro duplo više od trenutno aktuelne QLC fleš generacije.

HLC fleš donosi duplo veći kapacitet, ali i kraći radni vek

Pre samo nekoliko dana inženjeri  kompanije Kioxia (bivša Toshiba), osvojili su tehnologiju proizvodnje nove generacije, HLC fleš memorije, koja će moći da skladišti i primi mnogo veću količinu podataka od postojeće generacije NAND memorija.

Kioxia je otkrila da je proboj na polju proizvodnje ostvaren upotrebom novog, monokristalin silicijuma umesto uobičajenog polisilicijuma. Novi materijal obezbeđuje bolji signal i značajno manje smetnje u struji prilikom funkcionisanja memorije.

Uspešan razvoj HLC NAND generacije memorijskih čipova, znači da će se značajnije povećati kapacitet budućih SSD uređaja bez potrebe za iznalaženjem rešenja za još gušće pakovanje tranzistora tj savremniji proizvodni proces.Značajan napredak u smislu da će SSD uređaji kakve poznajemo, skoro duplo povećati svoj kapacitet, praktično bez promene proizvodnih postrojenja.

Međutim, HLC tehnologija ima svoje nedostatke. Pre svega u pogledu performansi, brzine i radnog veka. QLC generacija memorija i SSD uređaja je već pretrpela ozbiljne kritike od strane korisnika po pitanju pouzdanosti, pa tek možete zamisliti koliko će SSD modeli sa PLC i HLC NAND memorijom biti ranjivi po ovom pitanju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi