Mali telefoni se vraćaju u formi preklopnih telefona

Iako se trend ka većim ekranima nastavlja i u 2024. godini, postoji novni uspon uređaja kompaktnog dizajna, ali sa preokretom u vidu preklopnih telefona

Mali telefoni se vraćaju u formi preklopnih telefona

Oni koji žale za danima najboljih kompaktnih, malih telefona mogu da se raduju nečemu neviđenom otkako je Apple ubio mini formu. Iako se trend ka većim ekranima nastavlja i u 2024. godini, postoji novni uspon uređaja kompaktnog dizajna, ali sa preokretom u vidu preklopnih telefona.

Očekuje se da će iPhone 16 Pro i 16 Pro Max, koji će se prodavati u milionima primeraka, doći sa još većim dijagonalama ekrana, pridruživši se Androidima koji se približavaju granici od 7 inča. To je granica koju uglavnom prelaze samo ekrani sklopivih telefoni.

Ovaj trend povećanja ekrana nastao je na tržištima gde su telefoni primarni prozor u digitalni svet, a dobio je na zamahu zahvaljujući bržim mrežama i većoj potrošnji medija sadržaja. Kao rezultat toga, korisnici koji preferiraju manje, praktičnije uređaje za ruku i džep, ostali su uskraćeni, sve do sada.

Povratak preklopnih telefona

Samsungova Galaxy Z Flip serija je predstavila preklopni dizajn koji je brzo nadmašio svoju Z Fold seriju u popularnosti. Ovaj trend se nastavlja, ne samo zato što su sklopivi telefoni skuplji, već i zbog njihovog statusnog simbola, često prikazivanog od strane poznatih ličnosti u muzičkim spotovima i na društvenim mrežama. Žene, posebno, hvale praktičnost Flip kompaktnog oblika, koji se uklapa u njihove često plitke džepove.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prvo je bila Motorola Razr serija. Tanak preklopni dizajn zatvarao se sa zadovoljavajućim zvukom, označavajući kraj telefonskog poziva i bio je jako elegantan za držanje i gledanje. Moto je zatim oživeo liniju za doba sklopivih OLED ekrana sa novim Razr modelom, ali je učinio i nešto bolje.

Preklopni telefoni kao zamena za kompaktne telefone

Kako bi imao šansu protiv pionira sklopivih telefona, Samsung-a, na njegovom terenu, Moto je povećao ekran na poklopcu svojih Razr telefona, čineći ih funkcionalnijim od pukog prikazivanja vremena i datuma kao na Z Flip-u. To je kulminiralo sa ogromnim 4-inčnim ekranom na poklopcu Razr+ 2024, ali sa horizontalno poravnatim kamerama koje zauzimaju veći deo gornjeg ili donjeg dela ekrana nego stranice i još uvek ograničenom funkcionalnošću aplikacija.

Zatim je došao Oppo sa revolucionarnim Find N2 Flip-om koji je imao 3,26-inčni ekran na poklopcu na kojem ste mogli koristiti alate kao što je CoverScreen OS za pokretanje aplikacija i kucanje, i ozbiljan sistem sa dve kamere. Samsung je bio prisiljen da odgovori povećanjem svog spoljnog ekrana na 3,4 inča na Z Flip 6.

Dok su ekrani na poklopcu preklopnih telefona daleko dogurali, oni su i dalje donekle ograničeni u funkcionalnosti i nisu potpuna zamena za glavni ekran kao na Fold tipu sklopivih uređaja. Galaxy Z Flip 6, na primer, omogućava samo vidžete i neke podrazumevane aplikacije da rade na spoljašnjem ekranu.

Tu stupa na scenu treći najveći proizvođač telefona na svetu, koji sada donosi svoj prvi preklopni Mix Flip na tržište. Xiaomi-jev CEO je izuzetno ambiciozan i Mix Flip nadmašuje sve sa pravim ekranom od ivice do ivice na poklopcu, rekordnih 4,01 inča dijagonale.

Mix Flip će biti lansiran globalno i omogućava klasičnim aplikacijama da rade preko ekrana na poklopcu, uključujući punu tastaturu sa 26 tastera! To bi moglo povećati praktičnost ekrana na poklopcu do te mere da preklopni sklopivi telefon postane prava zamena za kompaktnu kategoriju telefona i to ne samo po dizajnu, već i u funkcionalnom pogledu, piše Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. agasoft

    Sklopivi telefon, mali telefon? Mora da se šalite. Vama je baš zabavno.
    Kompaktan za džep, a kad ti padne na dno pantalona ili tašne, kao da si bacio rečni kamen. Trista grama, puf. I baš maaali telefončić od pola kile. Svašta ću ja da pročitam.A kad se rasklopi, onda biva još manji. Još malo ćemo telefone spuštati na sto, kao laptop. Kako će se to onda zvati? Phonetop ili Tablephone? Smisliće oni već neki naziv. A od mobilnosti telefona će ostati, pa ništa, jer će nam trebati kofer za njega.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi