Mediatek predstavio jeftini gejmerski čipset - Helio G99

Mediatek je G99 čipset predstavio kao idealno rešenje za gejming na jeftinijim telefonima, a evo šta on nudi.

 
Pored Dimensity 1050 i 930 5G procesora, kompanija MediaTek predstavila je još jedan mobilni čipset, ovoga puta u 4G varijanti – Helio G99. Prema rečima portala Gizchina, ovaj procesor trebalo bi da bude idealno rešenje za jeftinije mobilne telefone namenjene gejming entuzijastima kojima 5G konektivnost nije neophodna.
Najbitnije informacije
MediaTek Helio G99 izrađen je u proizvodnom procesu kompanije TSMC od 6 nanometara i sastoji se od osam jezgara u konfiguraciji 2 plus 8. Dva brža, Cortex-A76 jezgra imaju maksimalnu radnu frekvenciju od 2.2GHz, dok šest Cortex-A55 jezgara rade na najviše 2.0GHz. Tu se nalazi i Mali-G57 MC2 grafički čip, kao i podrška za UFS 2.2 skladišnu memoriju i LPDR4X radnu memoriju koja može da radi na frekvenciji do 2133MHz.
Ovaj čipset podržava HyperEngine 2.0 tehnologiju kao i ekrane sa FullHD+ rezolucijom i brzinom osvežavanje slike od 120Hz. Takođe, mobilni telefoni sa ovim procesorom moći će da imaju kameru rezolucije do 108MP. Što se tiče konektivnosti, Helio G99 donosi podršku za Bluetooth 5.2, Wi-Fi 5, kao i Cat-13 4G LTE standard.
Helio.jpg
Najveća prednost
Kako prenosi Gizchina, kompanija MediaTek kao najveću prednost ovog mobilnog procesora u odnosu na Helio G96 koji bi trebalo da nasledi jeste povećana energetska efikasnost za celih 30%, što svakako jeste impresivan rezultat, pogotovo ukoliko se ovakav procesor iskoristi u jednom budžetskom gejming telefonu. Par sati dužeg trajanja baterija može biti veoma značajno.
Dolazak
Prema trenutno dostupnim informacijama, prvi pametni telefoni sa MediaTek Helio G99 čipsetom trebalo bi da se pojave tokom trećeg kvartala 2022. godine. Za sada još uvek nema tačnog datuma.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi