Najboljih 7 iPhone telefona svih vremena

Sa novim iPhone 16 modelom koji tek što se nije pojavio, evo liste omiljenih Apple telefona u poslednjih 17 godina

Najboljih 7 iPhone telefona svih vremena

Skoro sa svakim lansiranjem novog iPhone-a, Apple tvrdi da je njegov najnoviji model najbolji koji je ikada napravio. Iako kompanija nesumnjivo unapređuje svoju liniju pametnih telefona sa svakim godišnjim unapređenjem, nisu svi modeli jednako uticali na tržište. Sa debijem iPhone 16 koji je tik iza ugla, vreme je da se osvrnemo na prošlost i istaknemo sedam najboljih iPhone modela do sada.

7. iPhone 5s (2013) 

iPhone 5s zauzima posebno mesto u srcu mnogih korisnika. Pre svega, bio je to prvi “mejnstrim” pametni telefon sa čipom na bazi 64-bitne arhitekture. U to vreme, mnogi su smatrali da je A7 čipset previše napredan zbog jednostavnih telefonskih zadataka. Ipak, ova promena je pokrenula industriju napred i uticala na proizvođače Android telefona, koji su ubrzo sledili ovaj korak.

iPhone 5s je takođe bio jedan od prvih telefona sa pouzdanim skenerom otiska prsta. Dok su mnogi Android telefoni zahtevali od korisnika da prevuku prstom po senzoru za autentifikaciju, što često nije bilo pouzdano, Touch ID je jednostavno zahtevao da korisnik postavi vrh prsta na senzor i voila!

Pored performansi, dizajn iPhone 5s je vanvremenski i Apple ga je ponovo iskoristio sa početnim iPhone SE modelom. Bio je to prvi iPhone koji je ponudio tri opcije nakon godina ograničenosti na jednu ili dve boje. Takođe je bio poslednji iPhone sa ravnim leđima, zahvaljujući zadnjoj kameri bez izbočine. iPhone 5s je bio vrhunac dizajna pametnih telefona u to vreme. Bio je rezultat opsežnog istraživanja i postepenih poboljšanja tokom godina. Takođe je označio kraj jedne ere iPhone-a, jer je njegov naslednik promenio čitavu formulu uspeha.

iPhone 6/6 Plus (2014) 

Godinu dana nakon iPhone 5s, Apple je morao da misli drugačije. Recept se postao star, pa je bilo potrebno ponuditi nešto potpuno novo. iPhone 6 je debitovao kao najtanji Apple pametni telefon do tada i prvi koji je korisnicima ponudio dve veličine. Format od 4 inča je zamenjen modelima od 4,7 i 5,5 inča.

Uprkos ozloglašenom “Bendgate” fiasku, iPhone 6 je privukao više od 220 miliona korisnika, što ga čini najprodavanijim pametnim telefonom do danas. Njegov opšti dizajnerski stil i dalje živi kroz iPhone SE 2.

5. iPhone 12 (2020) 

Do trenutka kada se pojavio iPhone 12, iPhone X je već bio star tri godine i trebao je preko potrebno osveženje. iPhone 12 ga je doneo, sa novim dizajnom i mnoštvom novih funkcija, koje su prikrile njegov status kao osnovnog modela.

Nakon što su iPhone XR i 11 bili donekle razočaravajući u poređenju sa njihovim Pro pandanima, iPhone 12 je to ispravio. Među unapređenjima koja je Apple doneo bio je predivan dizajn sa ravnim ivicama koji podseća na voljeni iPhone 4, prvi OLED ekran u modelu koji nije Pro, 5G mreža, moćan procesor i mnoštvo unapređenja na kameri. Takođe je imao najlepšu nijansu plave koju je Apple ikada napravio.

4. iPhone X (2017)

iPhone X je još jedan nezaboravan proizvod koji je najavljen kao One More Thing. Kroz ovo izdanje, Apple je predstavio prvi veliki redizajn počev od iPhone 6 modela. Fizičko Home dugme je otišlo u penziju, kao i debele ivice.

Sa iPhone X modelom, Apple je uveo Face ID, koji je omogućio Portrait mod za prednju kameru kao dodatni bonus. Bio je to prvi model koji je usvojio navigacioni sistem zasnovan na gestovima, koji je pojednostavio kontrolu nad iOS-om. Klasični iPhone više nije postojao, a model X je utro put za iPhone koji danas koristimo.

3. iPhone 14 Pro/Pro Max (2022) 

iPhone 14 Pro i njegov Max pandan zaslužuju visoko mesto na listi najboljih iPhone telefona ikada. Ovi iPhone uređaji su prvi napustili ozloglašeni zarez i uključili korisne softverske funkcije u pilulasti izrez. Dynamic Island je postao ključni element iOS-a i mnogi korisnici ne mogu da zamisle iPhone bez njega.

Pored futurističkog dizajna, iPhone 14 Pro modeli su prvi podržavali tehnologiju uvek uključenog ekrana, na koju se većina korisnika danas svakodnevno oslanja. Takođe su prvi put imali kameru od 48 MP, što je značajno poboljšalo kvalitet fotografije.

2. iPhone 4 (2010)

Uprkos skandalu sa antenama i nemuštim opravdanjem “pogrešno ga držite”), iPhone 4 je označio još jedan prekretnicu za Apple, jer je potpuno promenio izgled uređaja i unapredio njegove unutrašnje komponente sa značajnim poboljšanjima. Taj model je napustio zakrivljeni dizajn i usvojio “kockasti” izgled napravljen od nerđajućeg čelika i stakla. Dok je Apple prilagodio izgled sledećih iPhone-a, opšti stil je opstao sve do debija iPhone 6 u 2014. godini. Tada je postao prepoznatljiv simbol Apple-ovog pametnog telefona, koji je gotovo svako mogao prepoznati izdaleka.

iPhone 4 je popularizovao koncept video poziva sa naših pametnih telefona, jer je to bio prvi model koji je uveo FaceTime i prednju kameru. Takođe je učinio pravljenje selfija praktičnijim, jer korisnici više nisu morali da okreću telefone kada prave svoje fotografije.

Pored FaceTime kamere i estetike, iPhone 4 je ponudio prvi Retina ekran, koji je udvostručio gustinu piksela u poređenju sa njegovim prethodnikom. Iako su i iPhone 3GS i iPhone 4 imali ekrane od 3,5 inča, prvi je imao rezoluciju od 480×320 piksela (163 ppi), dok je drugi podigao to na neverovatnih 960×640 (326 ppi).

1. iPhone (2007)

Na kraju, krunišemo originalni iPhone kao najbolji model ikada izdat. Iako je najmanje tehnološki napredan, verovatno je najveća ikona među mobilnim telefonim generalno. Do danas, mnogi entuzijasti osećaju uzbuđenje kada ponovo gledaju njegovu uvodnu prezentaciju.

U početnom periodu, mnoge publikacije su izrazile mišljenje da je uređaj osuđen na propast. Nije bio ono na šta su se mase navikle i navesti ljude da se prilagode promenama nije nimalo lak zadatak. Prvi iPhone je prošao taj izazov i danas je to ubedljivo najpopularniji proizvod Apple-a, analizira MacWorld.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. ivasteva

    Secam se kada je izasao prvi iphon telefon,meni je izgledao kao da su ga pravili vanzemaljci totalno vanvremenski tehnoloski najnapredniji a pogotovo u dizajnu.U to vreme postojao je samo neki Austrijski mibilni sa ekranom osetljivim na dodir,i zamalo da ga kupim samo zbog te funkcije i tih ikonica na ekranu.Kad je izasao prvi iphon zaboravio sam odma na tog austrijanca.Iphon telefoni su za mene najnapredniji i u krajnju ruku naj bolji telefoni za koriscenje.Ooceo sam od HTC brenda pa Iphon 5s ,7 presao na Galaxy 21fe i vracam se na iphon ponovo jer mi je android platforma konfuzna, nije intuitivna. Sa iphon ima sam bio zadovoljan.Poz Iva

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi