Najmoćniji Nvidia čipovi testirani u evropskim superkompjuterima

Nvidia je počela implementaciju svojih GH200 čipova u evropske superkompjutere, a prvi benchmark testovi pokazuju izuzetne performanse

Najmoćniji Nvidia čipovi testirani u evropskim superkompjuterima

Nvidia je krenula sa implementacijom svojih GH200 čipova u evropske superkompjutere, a kako izveštava HPCwire, istraživači već objavljuju prve performanse benchmarka sa ovih sistema, koje pokazuju impresivne rezultate. U radu pod naslovom “Razumevanje kretanja podataka u usko povezanim heterogenim sistemima: Studija slučaja sa Grace Hopper Superchipom”, objavljenom na arXiv pre-print serveru, istraživači su testirali GH200, koji integriše i CPU i GPU u jednom čipu, kako bi demonstrirali njegovu brzinu i prednosti za AI i naučne aplikacije.

Alps sistem u Švajcarskom nacionalnom centru za superkompjutere (CSCS), koji je još uvek u procesu nadogradnje, bio je jedno od testnih okruženja za ove benchmarke. Istraživači su otkrili da GH200 pokazuje izuzetno snažne performanse u AI zadacima, posebno u iskorišćavanju jedinstvenih memorijskih prostora za aplikacije sa velikim memorijskim zahtevima. Svaki četvorostruki GH200 čvor u testn konfiguraciji imao je 288 CPU jezgara, četiri Hopper GPU-a i ukupno 896 GB memorije, koja se sastoji od 96 GB HBM3 visoko propusne memorije i 128 GB LPDDR5 po superčipu.

Modeliranje klimatskih promena

U smislu sirove računske snage, GH200 je postigao 612 teraflopsa koristeći HBM3 memoriju u određenim AI zadacima, što je znatno nadmašilo performanse sa DDR memorijom, koja je dostigla samo 59,2 teraflopsa. Kada je testiran za inferencijalne zadatke na Llama-2 modelu, GH200 je bio do četiri puta brži sa HBM3 memorijom nego sa DDR, što ukazuje na značaj visoko propusne memorije u modernim AI aplikacijama.

U drugom radu, primećenom od strane HPCwire-a na arXiv serveru, pod naslovom “Poboljšanje izlaza modela Zemljinog sistema i ušteda petabajta u njihovom skladištenju koristeći eksaskalni klimatski emulator”, upoređeni su GH200 klasteri sa AMD-ovim MI250X i Nvidia A100 i V100 čipovima u superkompjuterima kao što su Frontier, Leonardo i Summit. GH200 je pokazao impresivne rezultate za klimatske simulacije, koje su poznate po tome što zahtevaju ogromne količine podataka i računske resurse. Alps sistem je dostigao vrhunac od 384,2 miliona petaflopsa, što predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodne sisteme.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovo istraživanje naglašava sposobnost GH200 čipa da rukuje mešovitim radnim opterećenjima—kombinujući AI, mašinsko učenje i naučne simulacije—dok nadmašuje performanse starijih čipova. Integracija CPU-a i GPU-a u jednom čipu omogućava bržu komunikaciju između komponenti i efikasnije korišćenje resursa. Ove prve studije ukazuju na to da je Nvidia GH200 ključni korak u unapređenju performansi u okruženjima visokih performansi računarstva (HPC).

Biće zanimljivo pratiti kako će se ova nova tehnologija razvijati kako sve više sistema integriše Nvidia superčipove i kako budu objavljeni dodatni benchmark rezultati. Očekuje se da će GH200 imati značajan uticaj na napredak u oblastima kao što su klimatsko modeliranje, naučno istraživanje, analiza velikih podataka i razvoj veštačke inteligencije. Nvidia-ini GH200 čipovi mogli bi postati ključni alat za naučnike i istraživače koji rade na rešavanju nekih od najkompleksnijih problema današnjice, piše TechRadar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi