Nvidia zaradila šest milijardi dolara čistog profita od AI

Zahvaljujući razvoju i popularnosti veštačke inteligencije je Nvidia zaradila šest milijardi dolara čistog profita, ostvarivši 13,5 milijardi ukupnog prihoda

Nvidia zaradila šest milijardi dolara čistog profita od AI

Da posao povezan sa veštačkom inteligencijom nastavlja da cveta govori i to što je Nvidia zaradila šest milijardi dolara čistog profita upravo zahvaljujući njenom razvoju i popularnosti. Jedna od najpoznatijih kompanija na svetu koje dizajniraju čipove je tako uspela da ostvari neverovatnih 13,5 milijardi dolara prihoda, zarađujući više nego ikada ranije.

Podatke je kompanija otkrila u svom finansijskom izveštaju za drugi kvartal fiskalne godine, a navodi da je samo od maja ostvarila prihod od skoro 14 milijardi dolara. Ovome je doprinela potražnja za AI čipovima koji su očigledno uspeli da prevaziđu poteškoće koje su mogle da se jave u prodaji grafičkih karti u industriji računara koja je sve manja.

Data centar je od ukupnog prihoda ostvario 10,3 milijarde dolara, što je više nego duplo u jednom kvartalu, a kao rezultat toga kompanija je uspela da izvuče čist profit od 6,188 milijardi dolara. To znači da je Nvidia ostvari 843 procenta više profita u odnosu na prethodnu godinu.

Dok gejming industriji nedostaje više od milijardu dolara od vremena pandemije, gejming prihodi u kompaniji su u stvari porasli za 22 procenta u poređenju sa prethodnom godinom, što predstavlja 2,48 milijardi dolara.

Predstavnici kompanije kažu da veruju da je gejming ponovo u porastu, bez navođenja specifičnih detalja osim toga da navodno 20 odsto njene baze krajnjih korisnika sada ima RTX 3060 ili bolji GPU.

Kompanija izgleda ne planira da se ovde zaustavi, pa tako za naredni kvartal predviđa još veći prihod u visini od 16 milijardi dolara, što će, navodi, biti još jedan skok zbog veštačke inteligencije. Nakon jučerašnjeg objavljivanja rezultata, cena Nvidia akcija je skočila 8,5 posto do kraja dana. Da podsetimo, Nvidia je u maju mesecu ostvarila skok vrednosti od 200 milijardi za 24h.

Novi GH200 GPU treba da izađe tek sredinom 2024. godine po i dalje nepoznatoj ceni, što znači da će potražnja koju Nvidia očekuje u narednom kvartalu biti za aktuelnim AI čipovima.

Rivali kao što su Intel i AMD i dalje nemaju ubedljive odgovore na Nvidia AI silicijum. AMD MI300 mogli bismo da vidimo u četvrtom kvartalu, što znači da bi njegovi plodovi mogli da se vide početkom sledeće godine. Za kompaniju Nvidia ovo znači da nastavlja da dominira AI čipovima na tržištu ostavljajući konkurenciju iza sebe, a kako izgleda, ne planira da se zaustavi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi