Nvidia odmiče Intelu i otima deo tržišta superkompjutera

Nvidia je sve jača na tržištu superkompjutera i veštačke inteligencije. Nekada proizvođač mahom grafičkih procesora se sada uhvatio u koštac sa Intel i AMD konkurencijom

Nvidia odmiče Intelu i otima deo tržišta superkompjutera

U najnovijem saopštenju kompanije Nvidia tvrdi se da je sarađivala sa Univerzitetom u Bristolu na izgradnji novog superkompjutera. Pri tome je koristila svoj novi Nvidia procesor čime se upustila u direktnu trku sa Intel I AMD konkurencijom. 

Nvidia je vodeći svetski proizvođač grafičkih procesora (GPU), koji su veoma traženi ovih dana jer se koriste za ubrzavanje rada veštačke inteligencije. Primera radi, OpenAI ChatGPT je napravljen da radi sa hiljadama ovakvih Nvidia GPU jedinica. 

Nvidia Grace u klinču sa Xeon i EPYC procesorima

Međutim, moćni Nvidia GPU čipovi su obično upareni sa centralnim procesorom (CPU), čijim tržištem su decenijama dominirali Intel i AMD. Ove godine, Nvidia je počela da isporučuje sopstveni CPU čip pod nazivom Grace. Novi Nvidia procesor je baziran na ARM arhitekturi.  

Na konferenciji o superkompjuterima koja je održavana u Nemačkoj, Nvidia je zvanično objavila kako je sarađivala sa britanskim istraživačima i Hewlett Packard Enterprise Co na izgradnji novog super računara pod nazivom Isambard 3. Superkompjuter je u potpunosti zasnovan na Nvidia Grace CPU čipovima i pri tome ne koristi Nvidia GPU rešenja. Ovaj superkompjuter će se u okviru Univerziteta u Bristolu, koristiti za nauku o klimi i istraživanje lekova, prenosi agencija Rojters

Najzanimljivije od svega je da čitav sistem radi na svega 270 kilovata električne energije. To su zapravo šest puta bolje performanse i energetska efikasnost od prethodnog univerzitetskog sistema, Isambard 2.  

Ovo je prvi put da Nvidia ulazi u direktnu konkurentsku trku na zahtevnom tržištu superkompjutera, a na kome su do sada suvereno vladali Intel Xeon I AMD EPYC. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi