Ne pokazuje tačno vreme, ali zato pazi na vaše zdravlje

Nowatch je pametni sat koji će moći da redukuje nivo stresa i pazi na vaše zdravlje, ali ne i da pokaže tačno vreme. Prati i upozorava vas na emotivno stanje.

Vaše zdravlje je najvažnije, a neke loše stvari ne možete promeniti ukoliko ih niste svesni. Sa druge strane sve je više senzora koji prate različite parametre zdravstvenog stanja. Problem sa njima je što pored nekih osnovnih pokazatelja daju i pregršt bespotrebnih informacija, prenosi TechCrunch.

Kompanija Nowatch koristi drugačiji pristup, nudeći korisniku pregršt funkcija koje se i očekuju od uređaja koji prati različite parmetre stanja vašeg zdravlja. Sam interfejs za komunikaciju uređaja sa korisnikom, ima potpuno drugačiji pristup od standardnih koji svojim izgledom podsećaju na jednostavnije verzije onih na mobilnim telefonima, poput Apple, Samsung i sličnih pametnih satova.

Umesto toga, uređaj koji je napravio Nowatch ne koristi ekran. Lepo izgleda poput nakita i koristi naličje napravljeno od poludragog kamena. Tako je spolja, a unutra je spakovana napredna tehnologija za praćenje vašeg zdravlja. Uređaj koristi Philips EDA (Electrodermal Activity) Biosensing Technology, koja prati rad znojnih žlezda tako što neprekidno prati i meri elektro-aktivnost kože. Primenjena tehnologija šalje slabu, po čovečiji organizam neškodljivu struju i meri promene između dve tačke u provodljivosti struje tokom određenog vremena.

Nowatch blagotvorno utiče na vaše zdravlje

Predstavnik kompanije je izjavio kako namerno nisu uključili opciju prikaza tačnog vremena na uređaju, jer ovo nije gedžet za zabavu i razonodu. Nowatch je namenjen onima koji žele ozbiljan uređaj kao spoj nauke i tehnologije i da pri tome lepo izgleda poput nakita.

Ovaj nesvakidašnji pametni sat koji to zapravo i nije, u stanju je da proceni nivo stresa i pri tome korisniku šalje suptilne vibracije kako bi ovaj bio svestan svog emotivnog stanja i nivoa stresa pod kojim se trenutno nalazi. Nowatch je sposoban da nauči bioritam korisnika uređaja sa ciljem da neprekidno meri i podseća korinsika na njegovo raspoloženje.

„Imamo način da predvidimo osećaj stresa sat vremena unapred. Trudimo se da vidimo na koji način su ekstremno stresne situacije povezane sa navikama, i trudimo se da ljudima pomognemo da promene njihove navike, ili određene šablone u ponašanju koji bi uticali na navike posle nekog vremena“.

Interakcija sa očitanim vrednostima vrše se pomoću iOS ili Android aplikacije, koja daje uvid u fiziologiju korisnika i nudi savete za uravnoteženiji život.

Senzori uključuju crveni i zeleni PPG (fotopletizmografija), EDA, senzor za merenje temperature, kao i barometar. Autonomija baterije uređaja se procenjuje na do četiri dana, u zavisnosti od načina korišćenja.

Cena uređaja na SAD tržištu iznosiće $500, a biće dostupan od sledeće nedelje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi