Novi Apple MacBook Pro je identičan kao prethodni model, samo je zamenjen procesor

Sumnjali smo da se Apple nije previše trudio oko svoje nove generacije MacBook Pro računara, ali izgleda da je procesor jedina stvar koja je zamenjena.

Apple MacBook Pro sa M2 čipom je u suštini isti laptop kao i njegov prethodnik, 13-inčni MacBook Pro sa M1 čipom, ne samo spolja, nego i iznutra.
Isti dizajn je vidljiv sa spoljne strane, ali izgleda da se Apple nije trudio da menja dobitnu kombinaciju, pa su samo M1 SoC zamenili sa novim M2 čipsetom i omogućili da ugradite malo više RAM-a (do 24 GB, da budemo precizni).
Kompanija iFixit (a ko drugi?) je rastavila novi MacBook Pro na sastavne delove, i pokazala da je u pitanju isto kućište, isti dizajn, isti ekran, Touch Bar i interni raspored, uz nekoliko doterivanja. U snimku se vidi da svi kablovi, šrafovi, odstojnice i drugi elementi  ostaju isti. Ono gde se vidi razlika su nešto četvrtastiji uglovi toplotnih cevi, za razliku od zaobljenih koje smo videli na M1 verziji.

Jedna stvar koja se razlikuje nikako nije obradovala korisnike, a u pitanju je skladište na osnovnoj verziji laptopa, koje je sporiji nego kod prethodne generacije, zbog korišćenja druge SSD konfiguracije. Srećom, ova razlika je primećena samo na najslabijoj verziji.
Doniranje komponenata
Teoretski, ukoliko imate dva laptopa različitih generacija, mogli bite da matičnu ploču iz M2 modela smestite u M1 MacBook Pro. Naravno, iFixit ekipa je probala ovo, i sve je „leglo“ na svoje mesto, ali laptop nije radio jer su tačped, tastatura i Touch ID senzor prestali da rade nakon transplantacije zbog softverskih zaštita.
U svom video iFixit ekipa navodi da je Apple propustio priliku da omogući bolji pristup za popravke, i da je ovaj proces i dalje kompleksan za većinu korisnika.
Predstavnici kompanije Apple su na WWDC rekli da je MacBook Pro od 13 inča njihov drugi najprodavaniji laptop, odmah iza modela MacBook Air, čija je nova generacija takođe predstavljena na ovom događaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi