Nvidia CEO o Intel-AMD partnerstvu i prelasku Radže Kodurija!

Izvršni direktor Nvidie, Jen-Hsun Huang je komentarisao najnovija zbivanja na tržištu PC hardvera u svetlu nove saradnje na relaciji Intel-AMD i prelasku glavnog arhitekte Radeon GPU procesora u redove Intela

 
Nakon standardne konferencije koja se peridoično održava u cilju izveštavanja o poslovnim rezultatima kompanije, izvršni direktor Nvidie, Jen-Hsun Huang je komentarisao najnovija zbivanja na tržištu PC hardvera u svetlu nove saradnje na relaciji Intel-AMD i prelasku glavnog arhitekte Radeon GPU procesora u redove Intela.
 
Nešto ranije je Intel objavio kako će njegova najnovija H-serija Core procesora koristiti Radeon grafičko jezgro. Nakon toga je usledio šokantni prelazak Radže Kodurija pod okrilje Intela, da bi nakon svega Intel objavio kako se ponovo vraća na polje razvoja  grafičkih karti  – akceleratora.
 
U tom kontekstu je bilo zanimljivo čuti reakciju prvog čoveka kompanije Nvidia. Huang je mišljenja da će povratak Intela na tržište grafičkih karti  biti prevashodno usmeren na specifična rešenja obavljanja poslova zahtevnih proračuna kod kojih je ispoljen zahtev paralelnog procesiranja kao što je razvoj veštačke inteligencije (AI), a ne gejming grafičkih karti. Nvidia ulazak na tržište velikih data centara je bio plodonosan sa skoro dupliranim rastom prometa, dok vreme primene GPU rešenja u specifične potrebe tek predstoji u oblastima kao što su autonomno upravljiva vozila i sl. Upravo u takvoj vrsti primene GPU-a treba tražiti motiv povratka Intela na GPU tržište – smatra vodeći čovek kompanije Nvidia.
 
Međutim, razvoj kompleksnih GPU rešenja nije ni malo laka misija, a govoreći o izazovima Huang je napravio malu observaciju tvrdeći kako u njegovoj kompaniji čak 5000 visoko-obrazovanih inženjera radi na sistemskom softveru, numeričkim bibliotekama, kompajlerima i razvoju “cloud” platforme. To je povod tvrdnji kako će se Intel tek susresti sa velikim problemima i ogromnim izazovima na polju razvoaj GPU rešenja.
 
Osvrćući se na izlazak nove serije Intel procesora sa AMD grafičkim jezgrom, Huang je iskazao respekt prema novoj AMD-Intel “osovini”, ali i istakao kako Nvidia ima kompletno rešenje kao odgovor na ovaj izazov u vidu mobilne GeForce Pascal platforme i MaxQ tehnologije omogućujući proizvodnju vrhunskih gejming laptop računara.
 
Na kraju, Nvidia se fokusira na razvoj jedne arhitekture i obezbeđenja najšire kompatibilnosti u cilju masovne primene. Iako nije spomenuo direktno Intel, bilo je jasno da se sledeća konstatacija upravo odnosi na kompaniju iz Santa Klare. Ne možete uspešno podržati razvoj nekoliko različitih arhitektura koje nudite svojim klijentima i reći im da izaberu onu koja im najviše odgovara jer to zapravo znači da ni vi kao proizvođač, ne znate koja je najbolja. Ukoliko imate pet aktuelnih, različitih arhitektura kao što su: CPU, Xeon Phi, FPGA, ASIC, i sada GPU rešenja, to prakično znači da 80% njih zapravo ne valja, zaključio je Huang.
 
Izvor: Tomshardware

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi