NVIDIA proširuje Ethereum regulaciju na GeForce RTX 3080, 3070 i 3060 Ti LHR kartice

NVIDIA je danas objavila da svoj ograničivač heš-kripto valute donosi na dodatne GeForce kartice

 
Nastavljajući svoje kontinuirane napore da ograniče performanse rudarenja Ethereuma svojim GeForce grafičkim karticama – i na taj način ih učine manje primamljivim za rudare – NVIDIA je danas objavila da svoj ograničivač heš-kripto valute donosi na dodatne GeForce kartice. Već ugrađena u vanila GeForce RTX 3060 od njenog lansiranja, NVIDIA je počela da uključuje njihovu tehnologiju ograničavanja heša i s tim povezan sigurnosni paket u novoproizvedene crvene GeForce RTX 3080, 3070 i 3060 Ti kartice. Nove kartice će se pojaviti na policama kasnije ovog meseca i imaće oznaku „LHR“ kako bi se razlikovale od prve generacije, nepromenljivih karata.
Već nekoliko meseci pokrivamo aktuelnosti oko rudarskog rata između NVIDIA i Ethereuma, jer je kompanija radila na tome da se izbori sa neočekivanim (i uglavnom neukrotivim) porastom potražnje za video karticama koji je nastupio kako je cena Ethereum tokena eksplodirala. Čak i sa padom kriptovalute od skoro 20% za nedelju dana, rudarenje Ethereuma je i dalje prilično isplativo na NVIDIA karticama. Što je zauzvrat doprinelo neviđenom porastu potražnje za video karticama koje NVIDIA (i AMD) nisu u stanju da zadovolje.
Kako bi svoje kartice učinili manje korisnim za rudare – i kako bi pokušali da preusmere isporuke natrag kupcima igara, NVIDIA je započela sa uvođenjem Ethereum heš ograničenja, počev od njihove GeForce RTX 3060 kartice još u februaru. NVIDIA-in ograničivač heša smanjuje performanse rudarenja Ethereuma na kartici na 50% od njene matične stope, smanjujući (mada ne eliminišući) korisnost i profitabilnost kartice za rudarenje. Generalno, ovo početno predstavljanje nije išlo baš onako kako je planirano zahvaljujući nenametnutoj grešci NVIDIA-e koja je delimično onemogućila iskorišćavanje. Ali to očigledno nije odvratilo NVIDIA-u jer su nastavili da usavršavaju svoj heš limiter i sada ga proširuju na druge kartice.
 
Nvidiaroadmap.jpg
 
U tom cilju, NVIDIA dodaje ograničenje heširanja na nove GeForce RTX 3080, 3070 i 3060 Ti kartice. Kao i uvek, kompanija ne deli mnogo tehničkih detalja, ali izgleda da je ovo isti ograničivač heša koji ulazi u revidirane GeForce RTX 3060 kartice, koje su počele da se isporučuju sredinom ovog meseca. Ključ među tom tehnologijom je ažurirani vBIOS koji zahteva minimalnu verziju upravljačkog programa – 466,71 u slučaju heš-ograničenih 3080/3070 / 3060Ti kartica – što sprečava njihovu upotrebu sa starijim upravljačkim programima kojima nedostaju mogućnosti upravljanja. Kroz kombinaciju revidiranog vBIOS-a i upravljačkih programa, NVIDIA je zauzvrat u stanju da otkrije i ograniči performanse heširanja Ethereum-a ovih novih kartica.
U međuvremenu, ove nove kartice dobiće dodatno označavanje kako bi se razlikovale od originalne generacije nepromenljivih karata. Nazvavši ovu funkciju prigušivanja „Lite Hash Rate“, ili „LHR“, prema NVIDIA-i, oznake LHR / informacije stavljaće se na odgovarajuće kutije proizvoda, kao i na maloprodajne veb lokacije. Navodno, ovo je da bi se kupcima saopštilo da su kartice hash-limited, ali u isto vreme je verovatno da je ovo brendiranje potrebno i iz pravnih razloga, jer NVIDIA uvodi dodatno ograničenje koje nije bilo na originalnoj generaciji kartice.
Ovo je malo drugačija strategija brendiranja u odnosu na način na koji su postupali sa RTX 3060, velikim delom zahvaljujući isporuci RTX 3060 sa ograničivačem heša od prvog dana. U slučaju RTX 3060, čak i kada je NVIDIA počela da isporučuje revidirane kartice ranije ovog meseca, nisu potrebne promene brenda, a malo (ako ih uopšte ima) RTX 3060 kartica pominje da je brzina heširanja ograničena. S tim u vezi, već smo videli kako Gigabite slučajno objavljuje, a zatim povlači i stranice proizvoda RTX 3060 koje spominju i LHR, pa ćemo možda videti da NVIDIA-in partneri koriste LHR brendiranje u čitavoj svojoj GeForce liniji proizvoda kako bi bili dosledni.
 
NvidiacmpHX.jpg
 
Ako izuzmemo Ethereum performanse, NVIDIA kaže da su nadolazeće LHR GeForce kartice funkcionalno identične originalnim karticama GeForce 30 serije što se tiče računarskih i igračkih performansi. Sa svoje strane, nismo videli okidač za Ethereum u drugim slučajevima korišćenja na RTX 3060, tako da ne očekujemo drugačije ponašanje na moćnijim GeForce karticama. U dobru ili u zlu, Ethereum ima vrlo različito radno opterećenje (propusnost memorije vezana i sastoji se gotovo u potpunosti od operacija slučajnog pristupa), pa je prilično lako razlikovati od igara i čak drugih računarskih opterećenja.
Kao i pri lansiranju prigušenih RTX 3060 kartica, NVIDIA kaže da to rade kako bi bolje osigurali da GeForce kartice dođu do igrača, za razliku od regrutacije za rudarske farme. Sve u svemu, ovo je deo veće sveukupne NVIDIA strategije za odgovor na rast Ethereuma i rezultirajući pad potražnje kratkoročno i dugoročno. U idealnom slučaju, NVIDIA bi želela da Ethereum rudare prebaci na svoju CMP seriju namenskih rudarskih kartica, koje postižu više cene, ne (direktno) se takmiče sa GeForce karticama.
I za kraj, revidirana LHR GeForce serija 30 već je u proizvodnji i isporuka trgovcima počeće nešto kasnije ovog meseca. S obzirom na to kako se brzo prodaju grafičke kartice svih profila, preostale neisključene kartice bi se trebale brzo rasprodati. U tom trenutku očekujemo da će NVIDIA-ine mere protiv Ethereuma biti zaista stavljene na test, jer će se rudari suočiti sa nedostatkom u snabdevanju karticama.
Izvor: AnandTech
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi