Paragraphica je aparat koji pravi fotografije bez objektiva

Paragraphica uz pomoć veštačke inteligencije omogućava fotografije bez objektiva, koristeći podatke o lokaciji, dobu dana i vremenskoj prognozi

Paragraphica je aparat koji pravi fotografije bez objektiva

Umetnik Bjorn Karman napravio je futurističku „kameru“ – Paragraphica, koja uz AI funkcije pravi fotografije bez objektiva. Fotografisanje bez upotrebe kamere zvuči čudno, ali je moguće jer veštačka inteligencija sad generiše potrebne podatke kako bi napravila fotografije koje izgledaju kao da su snimljene na tačno opisanoj lokaciji u tačno određeno vreme.

Holandski umetnik praktično je napravio prvi aparat na svetu koja pretvara kontekst u sliku, vizualizujući slike umesto da koristi sočivo obične kamere. Njegova Paragraphica kao ulazne informacije koristi vreme, lokaciju i meteorološke uslove koje potom generiše i stvara fotografiju sa opisanim podacima.

Da bi ovaj aparat napravio fotografiju, kao i kod AI četbotova, potrebno je uneti detaljan i precizan zahtev, odnosno tekst sa uputstvima. Ona će potom generisati fotografiju koja se poklapa sa zadatim detaljima.

Na primer, ona će u fotografiju sa poklapajućim detaljima pretvoriti tekst u kojem piše: „popodnevna fotografija snimljena u Klifordstrat ulici u Amsterdamu, vreme je delimično oblačno i ima 18 stepeni. Datum je sreda, 24. maj 2023. U blizini se nalaze parking i joga studio“.

Kamera osim korisničkog unosa podataka, prikuplja podatke o lokaciji koristeći otvoreni API (interfejs za programiranje aplikacije) i kombinuje ih sa detaljima koje unosi korisnik.

Kamera postoji kao fizički prototip ali i virtuelna kamera koja se može isprobati, piše na sajtu projekta. Kako radi fizički prototip kamere može se videti na video snimcima koje je Karman objavio na sajtu i svom Twitter nalogu. Fizički prototip kamere stiže sa delom koji imaju i prave kamere, okularom koji prikazuje vidno polje sočiva i koristi se za kadriranje i fokusiranje, s tim da u ovom slučaju on daje opise trenutne lokacije u realnom vremenu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi