Phison najavljuje proširenje kontrolera za PCIe Gen 5 SSD za izuzetno brzo skladištenje

Za razliku od Phison kontrolera E26 koji se koristi za današnje SSD, E31T je dizajniran da troši mnogo manje energije i bude efikasniji.

Phison najavljuje proširenje kontrolera za PCIe Gen 5 SSD za izuzetno brzo skladištenje

Phison je spreman da otkrije dodatne detalje svog dolazećeg kontrolera za SSD PS5031-E31T za PCIe 5.0 Solid State Drive-ove. Međutim, za razliku od Phison E26 kontrolera koji se koristi za današnje SSD, E31T je dizajniran da troši mnogo manje energije i bude efikasniji.

To bi omogućilo proizvodnju PCIe 5.0 SSD-ova koji ne zahtevaju hladnjake, što je bila prepreka za SSD-ove sa E26 kontrolerom, posebno kako su rešenja za aktivno hlađenje postajala sve neophodnija.

Iako smo već nekoliko meseci znali za kontroler E31T, Phison je bio prilično tih otkako ga je prvi put najavio. Za razliku od E26, koji se zaustavlja na oko 14.800MB/s čitanja i 12.800MB/s pisanja, E31T ima ciljanu brzinu transfera od 10.800MB/s kako u čitanju tako i u pisanju.

Taj nivo performansi je otprilike između prvih generacija i drugih generacija PCIe 5.0 SSD-ova opremljenih s E26, koji su dostizali između 10.000MB/s i 12.000MB/s.

Iako je regresija performansi loša vest, mogućnost PCIe 5.0 SSD-ova koji možda čak neće zahtevati hladnjak uopšte, predstavlja veliku stvar.

Phison E31T SSD kontrolori neće biti brži od E26, ali će trošiti manje energije i manje će se grejati

To će učiniti PCIe 5.0 SSD-ove pogodnim za laptop računare i druge prenosive uređaje, a korisnici računara će se radovati tome što ne moraju koristiti veliki M.2 hladnjak koji u nekim slučajevima i mali ventilator. I dok će vrhunski uređaji sa E26 biti mnogo brži od onih koji koriste E31T, 10.800MB/s je ipak mnogo brže od onoga što su najbolji PCIe 4.0 SSD-ovi sposobni da postignu.

Phison nije jedini koji radi na takvom kontroleru, jer i Silicon Motion radi na nečemu sličnom. Njihov kontroler SM2508 ima maksimalnu potrošnju od 3,5 vati, znatno manje od E26 koji troši 5 vati. SM2508 takođe ima ocenu od 14.500MB/s za čitanje i 14.000MB/s za pisanje, što je znatno ispred E31T.

Međutim, očekuje se da će se kontroler Silicon Motion-a pojaviti u SSD-ovima tek od 2025. godine, što može biti kasnije od Phison E31T. Očekujemo da će se E31T pojaviti na CES-u u januaru, prema Phison-ovom CES promotivnom materijalu, koji pominje i E31T zajedno s E26.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi