Q1, prvi desktop računar na svetu slučajno pronađen tokom čišćenja kuće  – povratak u prošlost računarske revolucije sa 16 KB memorije

Dragoceni artefakt, prvi desktop računar na svetu Q1 sa Intel 8008 procesorom slučajno su pronašli radnici firme Just Clear dok su čistili jednu kuću u Londonu

Q1, prvi desktop računar na svetu slučajno pronađen tokom čišćenja kuće  – povratak u prošlost računarske revolucije sa 16 KB memorije

Čistači britanske firme Just Clear vratili su se u prošlost kada su tokom čišćenja i pražnjenja jedne kuće u Londonu pronašli dva primerka veoma starog računara. Njihov pronalazak (u bukvalnom smislu) datira iz 1972. godine i u stvari predstavlja prvi desktop računar na svetu Q1 koji je lansirala firma Q1 Corporation. Oni su opremljeni Intel 8008 procesorom i u to vreme, impresivnih 16 KB memorije pri čemu CPU radi na 800 kHz.

Ovi brojevi mogu izgledati skromno u poređenju sa današnjim karakteristikama računara, ali ih treba sagledati u kontekstu sedamdesetih godina kada su ovi računari bili pravi pioniri u tehnološkom svetu.

Radnici firme Just Clear srećom su dovoljno dugo gledali šta su pronašli, kada su shvatili da ono što gledaju ima veliku istorijsku vrednost. Zahvaljujući njima, Q1, prvi desktop računar na svetu u oba primerka bio je izložen na Univerzitetu Kingston u Sariju, do 17. februara ove godine. Nakon ovog datuma, njih sada najverovatnije čeka aukcija ili prodaja privatnim kolekcionarima, piše Tom’s Hardware.

Oni koji su imali priliku da vide Q1 PC, dobili su uvid u rani svet računarske tehnologije. Sa Intel 8008 procesorom, ovaj računar je bio prvi u nizu koji je koristio integrisani mikroprocesor sa jednim čipom, uključujući CPU. Iako su njegove specifikacije, odnosno osmobitni CPU koji je sposoban da obradi velikih 16 kilobajta memorije na radnoj frekvenciji od 800 kiloherca, daleko od modernih standarda, one su u to vreme bile su revolucionarne.

Međutim, priča se ne završava samo na hardveru. Kompanija Q1 Corporation, koja stoji iza ovog pionirskog računara, bila je deo zanimljive epohe u razvoju procesora. Pomenuti Intel 8008 CPU, predstavljen je javnosti u aprilu 1972. godine, a prvobitno je bio dizajniran u poslovne svrhe za Data Point 2200 kompanije Computer TerminalCorporation.

Ipak, samo par meseci kasnije, on je postao srce Q1 personalnih stonih računara. Tako je procesor namenjen za Data Point 2200, postao 8008 CPU, a kompanija koja je ostala bez njega koristila je svoj oPU za pomenuti računar. Njihov kompjuter objavljen je 1971, a koristio je mikroprocesor sa više čipova, umesto sa jednim čipom kao što je to Q1 ili moderni dizajn desktopa.

Iako su procesori na kraju po velličini porasli kako bi mogli da imaju više ugrađenih jezgara, to je ipak bilo tek dvehiljaditih godina, znači trideset godina nakon Q1 desktop računara.

Ovo otkriće ne samo da nas podseća na prve korake desktop računara, već nam pruža uvid u fascinantnu istoriju procesorskog razvoja. Sadašnje generacije imaju priliku da zavire u prošlost i osete puls računarske revolucije, zahvaljujući radoznalosti i pažljivosti radnika firme Just Clear.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi