Retro laptop Book 8088 je omaž legendarnom IBM PC 5150

Book 8088 je laptop koji izgleda moderno, ali radi na starom hardveru – kao omaž IBM PC 5150 računaru iz 1981, sadrži piratske delove i vaš je za 200 evra

Retro laptop Book 8088 je omaž legendarnom IBM PC 5150

Ovaj čudni, retro laptop ne može se kupiti u običnoj prodavnici, jer je to hobi projekat koji je neko napravio i sada ga anonimno prodaje na AliExpress sajtu za 200 dolara. Book 8088 je naizgled moderan kompjuter u vidu laptopa, ali u stvari radi kao stari IBM PC 5150 računar. Novinar redakcije ArsTechnica ga je kupio od anonimnog prodavca i imao priliku da ga isproba.

Omaž jednom od prvih najpopularnnijih personalnih računara u istoriji koristi isti intel 8088 procesor koji je pokretao i IBM PC, zajedno sa nekim drugim, kako starinskim, tako i modernim delovima. Novinar Endrju Kaningem objasnio je kako ovaj laptop funkcioniše, sa kojim se izazovima suočio prilikom njegovog korišćenja i na koji način je moguće optimizovati ga.

Book 8088 – piratske specifikacije

Ukoliko ste pomislili da je sjajno, bar na trenutak, vratiti se u prošli vek ostajući u 2023, nemojte se zaletati. Book 8088 nije brz, niti lak laptop za korišćenje. Ima veoma nisku brzinu takta od 4,77 MHz što znači da može da obradi samo nekoliko instrukcija u sekudni. On sa sajta AliExpress stiže sa veoma ograničenom radnom i memorijom za skladištenje, jer većina čipova u Book 8088 radi isto što i čipovi u originalnom IBM PC kompjuteru, ali doduše zauzimaju manje prostora.

Memoriju od 640 KB (kilobajta, da) RAM-a obezbeđuju čipovi od 512KB i 128KB, umesto da se na matičnu ploču ili preko kartice za proširenje dodaje nekoliko kilobajta od jednom. To znači da ovaj laptop može da pokreće samo stare programe koji su dizajnirani za IBM PC. Neki od njih su softveri za tabelarne proračune kao što je Lotus 1-2-3 ili igre kao što je Pac-Man.

Razlika u odnosu na originalni IBM iz 1981. godine je taj što je Book 8088 zamenio šest ROM čipova od 8KB za BIOS sa jednim EPROM čipom od 64KB.

Ovaj moderno-drevni laptop ima i neke tehničke probleme koji utiču na njegove performanse. Na primer, on koristi piratsku verziju BIOS softvera, koji je osnovni program za kontrolu hardvera laptopa. Uz to, na njemu se nalaze i piratske verzije Windows 3.0 operativnog sistema kao i MS-DOS 6.22. Book 8088 ima loše zvučnike i taman ekran preko kojih se teško čuje i vidi, što je u odnosu na današnju 4K i veću rezoluciju jedva zamislivo.

Optimizacija novog-starog računara

Uprkos pomenutim nedostacima, Kaningem je uspeo da poboljša performanse ovaj novi „IBM uređaj“ tako što je sredio neka podešavanja i dodao nadogradnje. Novinar je čak uspeo da kontaktira i zamoli originalnog tvorca BIOS softvera da napravi novu verziju koju će podržavati Book 8088. On je ispunio novinarsku molbu i tako uspeo da poboljša brzinu i kompatibilnost ovog laptopa.

Osim softverskih performansi, Kaningem je promenio neke od hardverskih komponenti. Originalni HDD zamenio je CompactFlash karticom koja ima više prostora za čuvanje podataka i veću brzinu rada. Stare zvučnike zamenio je modernijim sa više jačine i jasnoće u zvuku.

Nakon tih promena, na laptop je instalirao Norton Commander, menadžer fajlova i QBasic preko kojeg može da kreira svoje programe. Uprkos svim nedostacima, ova retro kreacija zaista kupuje pažnju zaljubljenika u prošlost i u stvari predstavlja fascinantan uređaj koji pokazuje koliko je tehnologija napredovala u poslednjih 50 godina. Da li biste voleli da na Book 8088, odnosno novoj “vrsti IBM kompjutera” odigrate jednu partiju pomalo zaboravljene Pac-Man igre?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi