Qualcomm zvanično predstavio Snapdragon 8+ gen 1 i 7 gen 1 platforme

Na nedavno održanom događaju u Kini, Qualcomm je predstavio svoju unapređenu verziju najjačeg čipseta i novu platformu srednje klase.

 
Snapdragon 8+ gen 1 donosi ozbiljna unapređenja u odnosu na dosad najjaču verziju bez plusa u oznaci. Treba napomenuti da je, kao i što je najavljeno, Qualcomm promenio proizvođača, pa 8+ gen 1 pravi TSMC u 4 nm proizvodnom procesu, koji bi trebao da bude superiorniji u odnosu na Samsung 4 nm.
Obe platforme će paralelno praviti čipove, što je diverzifikacioni plan koji je Qualcomm već najavio, a koji omogućava da se kompanija ne oslanja samo na jednog proizvođača.
Snap8Plus.jpg
Redizajn i viši radni taktovi
Qualcomm tim inženjera je unapredio raspored komponenata na novom čipu i interne tokove podataka, čime su omogućene više radne frekvencije, pa novi Snapdragon 8+ gen 1 dostiže između 6 i 12% više frekvencije: 3,2 GHz + 2,75 GHz + 2 GHz umesto 3 GHz + 2,5 GHz + 1,8 GHz.
Manja potrošnja
Unapređenja dizajna omogućavaju 10% bolje CPU i 10% bolje GPU performanse, ali i neverovatne najave o 30% boljim performansama po vatu. Manja potrošnja znači i manje zagrevanja, a to dalje vodi do boljih performansi, jer čipset ima veći termalni okvir za rad. U praksi ovo bi trebalo da znači bolje performanse i tokom dugih gejming sesija, kod kojih je, sada već stari, Snapdragon 8 gen 1 – obarao taktove.
Snapdragon 7 gen 1 – novi kralj srednje klase
Pored najjačeg, Qualcomm se fokusirao i na smenu u višoj srednjoj klasi, pa je predstavljena i Snapdragon 7 gen 1 platforma. Ideja iza ove platforme je da se većina mogućnosti najviše klase spusti u srednju klasu. Ovde se pre svega misli na gejming i kamera mogućnosti, stvari koje uglavnom diferenciraju najskuplje modele od onih ispod njih.
Snap7.jpg
Primera radi, Qualcomm kaže da Snapdragon 7 gen 1 može da iscrtava 3D objekte 20% brže od svog prethodnika, Snapdragon 778G. Kamera mogućnosti su sa 66MP porasle na 200 MP, što otvara velike mogućnosti proizvođačima, u sličnim cenovnim okvirima.
Qualcomm je napomenuo i da je Snapdragon 7 gen 1 dobio novi Frame Motion Engine. U pitanju je endžin koji omogućava hardversku interpolaciju frejmova, čime se automatski poboljšava broj frejmova u igrama bez opterećivanja grafike (DLSS, FSR…), ali i smanjuje potrošnju baterije. Sve u svemu, čeka nas jedno zanimljivo leto.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi