Revolucionarni Apple AR/VR uređaj će u sledećih 10 godina zameniti iPhone

Apple u tajnosti razvija uređaj koji će naslediti najpopularniji proizvod u gami ovog proizvođača – iPhone

Bilo je dosta vesti o tome kako Apple razvija VR/AR uređaj, ali su o njemu mogle samo da se čuju glasine ali ne i da se vidi.  Sada postoji izvesna verovatnoća da se ovaj uređaj uskoro nađe pred nama. Prošlog meseca, prvi čovek Apple-a Tim Cook je na pitanje o AR-u u jednom intervjuu, je odgovorio: „Kao što verovatno znate, veoma sam uzbuđen zbog AR-a”.
Ključ svake tehnologije, uključujući AR, jeste da se čovečanstvo stavi u centar nove tehnologije. Cook je takođe pomenuo neke od Apple-ovih radova na polju AR, uglavnom AR aplikacije na iPhone-u i iPad-u.
Kasnije je dodao: „Mislim da smo još uvek u veoma ranoj fazi razvoja ove tehnologije. Oduševljen sam mogućnostima u ovoj oblasti, pa nas pratite i videćete šta možemo da ponudimo.”
Apple_VR_AR_device_1.jpg
Apple je odmakao konkurenciji u razvoju VR tehnologije
Apple izvori iz lanca dobavljača su otkrili kako su prvi AR uređaji završeni krajem juna. Pre-EVT (pre-instalacija inženjerske verifikacije), uskoro će ući u EVT fazu, ako se spekuliše o dvostepenom EVT-u, novi proizvod se očekuje da će biti pušten u masovnu proizvodnju krajem godine, a premijerni model bi mogao biti predstavljen tržištu u prvom kvartalu 2023. godine
Trenutno, firme u lancu snabdevanja su prošle male isporuke i verifikaciju, i sukcesivno su ušle u ključne faze testiranja verifikacije dizajna i razvoja verifikacije čitavog “headset” uređaja.
Ovo se takođe poklapa sa analizom Gua Mingksija, koji je svojevremeno otkrio da će Apple uređaj za virtuelnu realnost biti pušten u prodaju tokom januara 2023. godine i naglasio da će uređaj biti najkompleksniji proizvod koji je Apple ikada dizajnirao.
Mark Gurman je u januaru ove godine rekao da bi Apple VR naočare mogle biti odložene do 2023. zbog razvojnih problema u vezi sa performansama i grejanjem.
Apple_VR_AR_device_2.jpg
VR/AR je budućnost
Apple AR/VR naočare će biti opremljene sa dva ili tri ekrana, od kojih su najmanje dva ekrana sa rezolucijom do 4K, Micro OLED i gustinom od 3000 PPI piksela. Očekuje se da će Soni isporučiti Apple-u potrebne delove dok druge glasine tvrde da će LG Display, sledeće godine obezbediti Apple-u ekskluzivne MicroLED panele.
Uređaj će imati 8K ekran ultra-visoke rezolucije i naprednu tehnologiju za praćenje oka, a biće opremljen sa 15 kamera za precizno identifikovanje i praćenje očnih jabučica. Među njima, osam kamera će se koristiti za projektovanje slika u stvarni svet, šest kamera će se koristiti za biometriju, a poslednja kamera će se koristiti za detekciju okruženja.
Što se tiče izbora procesora, ovaj uređaj će verovatno biti opremljen čipom specifičnim za AR, za koji se ranije pričalo da će biti modifikovana verzija M2 čipseta, kako bi podržao sliku visokog kvaliteta i kompleksne proračune podataka, što je jedan od važnih razloga zašto se priča da će zameniti iPhone u narednih 10 godina.
Takođe, glasine govore kako bi Samsung Display mogao obezbediti uređaj sa tradicionalnim OLED panelom, možda za periferni vid koji može da podrži niže rezolucije, a Samsung Display će zatim pokušati da obezbedi glavne MicroOLED panele za Apple VR uređaje druge generacije.
Konačno, predviđanja idu do procene da bi takav proizvod mogao imati cenu čak 3.000 dolara  i da će biti zvanično predstavljen na događaju u januaru 2023. godine

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi