Sledeća generacija DDR6 memorija za PC, postiže maksimalnu frekvenciju od čak 21 GHz

Pregled preliminarnih, zvaničnih JEDEC specifikacija otkriva da će DDR6 memorija za PC, raditi na efektivnih 21 GHz.

Sledeća generacija DDR6 memorija za PC, postiže maksimalnu frekvenciju od čak 21 GHz

Svedoci smo trenutka u kome je DDR5 memorija za PC postala “mejnstrim”, a JEDEC organizacija je već započela pripreme za formulaciju standarda sledeće generacije DDR6 memorija i otkrila neke buduće planove u vezi radnih karakteristika i specifikacije ultra brzog standarda memorija za računare.

Frekvencija DDR4 memorije se uobičajeno kreće u rasponu između 1400-3200 MHz. Radni takt DDR5 memorijskog standarda je povećan na interval frekvencija 4000-8400 MHz, a očekuje se da će buduća, DDR6 memorija početi sa taktovima od 8800 MHz, a nakon nekog vremena dostići maksimum od efektivnih 17,6 GHz, a možda čak i 21 GHz.

Naravno, strogo govoreći, frekvencija ovde predstavlja brzinu prenosa podataka, a jedinica koja označava ovu veličinu izražena je u Mbps ili Gbps, ali je trenutno navođenje efektivne radne frekvencije univerzalna praksa sa tendencijom da se u budućnosti izražava u MT/s (megatransfera u sekundi). Jedan MT/s je jednak 64 Mbps.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Što se tiče tehnologije modulacije signala DDR6 memorije, još uvek se raspravlja o tome da li koristiti PAM ili NRZ tehnologiju. Preliminarno mišljenje ima tendenciju ka NRZ, međutim  PCIe 6.0 je već promenjen sa NRZ na PAM. PAM ili Pulse Amplitude Modulation je način da se više bita informacija upakuje u jednako vreme trajanja komunikacije na serijskom kanalu.

DDR6 RAM donosi preko potrebno ubrzanje za laptop, desktop PC i ručne gejming konzole

JEDEC očekuje da će ove godine završiti preliminarni nacrt standarda DDR6 memorije, a zvanična verzija 1.0 neće biti dostupna pre drugog tromesečja 2025. godine.

Interno, DDR6 memorijski čipovi će se poprilično razlikovati od postojećih DDR5, po tome što će umesto korišćenja dvostrukih 16-bitnih kanala podataka po modulu, novi dizajn koristiti dvostruke 12-bitne kanale. Veća brzina prenosa podataka tj efektivna radna frekvencija, nadoknađuje uska grla u komunikacionim kanalima podataka, tako što jedan DDR6-17600 modul ima efektivni propusni opseg tek nešto manji od 47 GB/s.

Iako to u početku ne deluje sasvim ispravno, to je zato što DDR6 modul prenosi 288 bita po ciklusu, dok su samo 256 bita stvarni podaci. Dakle, formula za izračunavanje efektivnog propusnog opsega je 17000 x (256/288) x (12/8) x 2. Najbrže DDR5 memorije koje trenutno možete kupiti ostvaruju transfer od 33,6 GB/s po modulu, tako da u slučaju novog standarda, dobijate oko 40% veči propusni opsega.

U poređenju sa maksimalnim propusnim opsegom GDDR6 i GDDR6X memorija za GPU, to možda ne izgleda mnogo, ali za sistemsku RAM memoriju, to je preko potrebno povećanje. To posebno važi za laptop i ručne gejming konzole, od kojih mnogi trenutno koriste LPDDR5X da bi smanjili potrošnju energije, ali i obezbedili pristojni nivo performansi, prenosi PC Gamer.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi