Specijalni premaz na iPhone 16 Pro kameri smanjuje odsjaj sočiva na fotografijama

Predstojeći iPhone 16 Pro telefon trebalo bi da ima novi, specijalni premaz kamere koji smanjuje odsjaj sočiva na fotografijama, takozvani „lens flare“ efekat

Specijalni premaz na iPhone 16 Pro kameri smanjuje odsjaj sočiva na fotografijama

Apple će na svojim predstojećim telefonima koristiti tehnologiju pod nazivom Atomic Layer Deposition (ALD), koja bi između ostalog, trebalo da poboljša kvalitet slike, kako na najjačem, Pro Max modelu serije, tako i na iPhone 16 Pro telefonu. Do sada je bilo više glasina koje su ukazivale na poboljšanje kamera za Pro Max model, a najnovije informacije kažu da će i „običan“ Pro uzeti svoj deo kolača jer dobija specijalni premaz koji smanjuje odsjaj sočiva na fotografijama (lens flare efekat).

Pomenuta ALD tehnologija proizvodi veoma tanki sloj od samo nekoliko nanometara debljine, koji se može naneti preko sočiva kamere. Njega proizvođači telefona mogu da primene veoma precizno i ravnomerno na površine kao  što su zakrivljena sočiva kamere. On je, na primer, već na testiranju kod proizvođača automobila kao nančin za smanjenje grešaka koje uzrokuje odsjaj sočiva kamera koje se koriste u električnim vozilima za kontrolu trake.

Dodavanjem ovog, prakitčno filtera, kamere iPhone 16 Pro trebalo bi da smanje odsjaj, a insajderi tvrde da će takođe biti i drugih, za sada neimenovanih poboljšanja u kvalitetu fotografija, piše AppleInsider.

Međutim, najverovatnije je da će jedna od takvih prednosti biti smanjenje takozvane „pojave duhova“, odnosno efekta gde svetli elementi fotografije mogu da izgledaju duplirano. Ova pojava, na engleskom „ghosting“, zajedno sa „lens flare“ efektom su možda i dve najveće kritike koje iPhone kamere i dalje dobijaju. S obzirom na to, novi premaz bi trebalo da donese znatna poboljšanja. Iako je u pitanju izveštaj insajdera, informacije koje potiču od njih naposletku se uglavnom i ostvare, tako da to u određenoj meri možemo očekivati i u ovom slučaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi