Stigao Snapdragon 7+ Gen 2, telefoni do kraja meseca

Qualcomm je upravo najavio novi Snapdragon 7+ Gen 2 čipset namenjen telefonima višeg srednjeg segmenta, iako nismo videli Snapdragon 7+ prve generacije.

Stigao Snapdragon 7+ Gen 2, telefoni do kraja meseca

Iako se prvi Snapdragon 7 Gen 1 nije našao u previše telefona, matična kompanija nastavlja dalje. Ono što je neočekivano je da Qualcomm nikada nije predstavio Snapdragon 7+ Gen 1, a jeste njegovu drugu generaciju – Snapdragon 7+ Gen 2.

Kao i svi prethodnici, novi čipset obećava dva bitna unapređenja: bolje performanse i manju potrošnju. Pored toga, tu su i bolje gejming performanse, bolje fotografije u uslovima slabog osvetljenja, 4K HDR video snimci, više veštačke inteligencije, kao i 5G i brže Wi-Fi 6 i 6e veze.

Najbrže Kryo jezgro radi na visokih 2,91 GHz, a sistem ima 1+3+4 raspored CPU jezgara i treba da donese preko 50% bolje performanse u poređenju sa svojim prethodnikom Snapdragon 7 Gen 1 čipsetom (i dalje bez plusa u oznaci).

Snapdragon 7+ Gen 2 – neimenovani Adreno GPU duplo brži

Iz nekog razloga, Adreno GPU nije imenovan, ali se pominju duplo bolje performanse sa 13% boljom efikasnošću u većini situacija. Kao što to obično biva, Qualcomm nije dao previše detaljnih informacija o svom novom čipsetu, za šta ćemo da sačekamo koji dan, ali je dobra vest što nam prvi telefoni sa Snapdragon 7+ Gen 1 dolaze do kraja ovog meseca.

Kada su poboljšanja u pitanju, Qualcomm u zvaničnom saopštenju navodi Auto Variable Rate Shading, odnosno automatsko varijabilno senčenje. Ovo je tehnologija koja scene u prvom planu prikazuje u visokoj rezoluciji, a ostavlja pozadinu u niskoj rezoluciji radi uštede energije i resursa. Volumetrijsko iscrtavanje je takođe tu, a ovu tehnologiju smo već videli na Snapdragon 8 Gen 1 platformi. U pitanju je tehnologija koja omogućava realistični prikaz magle i dima u igrama.

Naravno, tu je podrška za Qualcomm aptX za strimovanje muzike bez gubitaka i kašnjenja na bežičnim slušalicama.

ISP je takođe dobio ozbiljno unapređenje: tu je novi 18-bitni Triple ISP za bolju fotografiju pri slabom osvetljenju koji koristi slaganje 30 fotografija u jednu. Podržani su i senzori od 200 MP, kao i HDR video snimanje sa trostrukom ekspozicijom sa dve kamere istovremeno, čime bi trebao da se omogući bolji dinamički raspon i više detalja na snimcima.

Kada je u pitanju veštačka inteligencija Qualcomm AI Engine nudi duplo bolje performanse i 40% uštede baterije po vatu u odnosu na svog prethodnika. Tako Qualcomm Sensing Hub ima svoj AI procesor, koji omogućava brže kontekstualne slučajeve korišćenja kao što su prepoznavanje aktivnosti korisnika i detekcija scene. Na Snapdragon 7+ Gen 2 podržana je i AI Super Resolution tehnologija koja podiže rezoluciju u igrama ili fotografijama sa 1080p do 4K.

Rad sa dve aktivne SIM kartice istovremeno

Kada je povezivanje u pitanju , tu je novi Snapdragon X62 5G modem sa brzinama do 4,4 Gbps. Što je mnogo bitnije, telefoni koji rade na Snapdragon 7 seriji konačno će moći da koriste 4G/5G Dual-Sim Dual Active (DSDA) funkciju koja omogućava istovremeni rad sa dve SIM kartice. U prevodu, ako imate dve kartice obe će biti aktivne, čak i kada pričate na jednoj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi