Streacom SG10 je bešumno kućište koje hladi gejming mašine bez ventilatora

Gejming mašine se često povezuju sa ozbiljnom bukom sistema hlađenja, po pravilu: jače konfiguracije – bučnije hlađenje, ali Streacom SG10 deluje da ima rešenje

Streacom SG10 je bešumno kućište koje hladi gejming mašine bez ventilatora

Što su vam komponente PC računara jače, računajte da će se više grejati tokom opterećenja, a to automatski znači da morate da imate ozbiljnije hlađenje. Bilo da je u pitanju sistem sa tečnim hlađenjem ili više ventilatora, više buke je nešto što vam ne gine. Kompanije Streacom ima svoju viziju, a njihovo kućište Streacom SG10 se oslanja u potpunosti na pasivno hlađenje.

Pasivno hlađene komponente nisu ništa novo, i komponente koje se oslanjaju samo na pasivno hlađenje postoje već desetinama godina, ali Streacom ima malo drugačije rešenje.

Streacom SG10 kućište treba da bude zvanično predstavljeno na Computex sajmu krajem maja meseca, a matična kompanija pominje da je ono u stanju da rasipa i do 600 W toplotne energije bez upotrebe ventilatora. SG10 kućište je razvijeno u saradnji sa kompanijom Calyos, koja je specijalizovana za napredna termalna rešenja koja se oslanjaju na loop heat pipe tehnologiju (LHP).

Oni koji prate ovu oblast setiće se da je Streacom pre nekoliko godina već pominjao kućište koje je u stanju da rasipa 600 W toplote. Nažalost, to kućište nikada nije stiglo na tržište, ali se očekuje da će SG10 postati proizvod koji će biti dostupan u maloprodaji.

Streacom SG10 i dalje misterija

Za sada, Streacom i Calyos ne govore o svom zajednički razvijenom SG10 i sistemu koji se koristi za rasipanje toplote. Iskustvo nas navodi da pretpostavimo da je opšti princip koji koriste sva kućišta dizajnirana da omoguće pasivno hlađenje da samo kućište deluje kao veliki hladnjak. Naravno, to znači da kućište mora da ima direktan kontakt sa svim izvorima toplote unutra, pa verujemo da je to oblast u kojoj dosta doprinosi kompanija Calyos sa svojom LHP tehnologijom.

Iako 600 W možda ne zvuči mnogo po današnjim standardima, pričamo o mašini sa AMD Ryzen 9 7950X3D ili Intel Core i9-13900K CPU i GeForce RTX 4070 grafiku, što zvuči kao prilično ozbiljna gejming mašina po svim merilima.

Najintrigantniji aspekt ovog kućišta bez ventilatora je način na koji se uspostavlja efikasna toplotna provodljivost između čipova koji stvaraju toplotu i strukture kućišta. Obično se koriste toplotne cevi posebno napravljene po meri svake konfiguracije, sa slojem termalne paste između njih i posebnih šupljina u kućištu. Ako je to princip, postavlja se pitanje kako će neko to da izvede sa kućištem za masovnu proizvodnju, kada ima toliko različitih matičnih ploča i grafičkih karti na tržištu.

U svakom slučaju, deluje da su Streacom i Calyos rešeni da iznesu SG10 na tržište, tako da verujemo da su mehanizmi za vezivanje kec u rukavu koji će ove kompanije ostaviti za premijeru.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi