TCL može da odštampa 65-inčni 8K savitljivi OLED TV

Da, dobro ste pročitali, TCL je predstavio svoj savitljivi inkdžet štampani OLED TV od čak 65 inča sa 8K rezolucijom, koji može da se sklopi u stočić za kafu

TCL može da odštampa 65-inčni 8K savitljivi OLED TV

Ovogodišnja „Nedelja displeja“ u Los Anđelesu donela je dosta novina u svet ekrana, a jedna od njih je svakako i novi, savitljivi, inkdžet štampani OLED TV koji je predstavila kineska kompanija TCL. Pored dijagonale od 65 inča i 8K rezolucije, ovaj ekran može da se sklopi i postane stočić za kafu kada ne želite da ga gledate, prenosi T3.

Prototip ovog ekrana otvara nove opcije za OLED televizore u budućnosti, a ono što je impresivno je da je čak i u toj veličini on u stvari napravljen pomoću inkdžet štampe.

Ovde se radi o specijalnoj verziji štampe koja koristi rastvarače za topljenje OLED organskih materija da bi koje onda štampa na podlogu da formira crvene, zelene i plave organske slojeve koji emituju svetlost.

Ovo naravno nije prvi put da su proizvođači OLED displeja koristili inkdžet štampu za pravljenje svojih ekrana, ali jeste prvi put da je neko uspeo da napravi ovako veliki displej pomoću takve tehnologije. Dosad su štampani OLED ekrani bili upola manji od novog TCL ekrana, jer proizvođači nisu uspevali da zadrže kvalitet displeja sa velikim dijagonalama koristeći takvu vrstu proizvodnje.

Ako vam štampanje OLED ekrana nije impresivno – ovaj se i savija na pola

Međutim, TCL je napravio još jednu zanimljivost sa svojim ekranom, a to je njegovo pretvaranje u stočić koji može stajati u dnevnoj sobi.

Naime, ovaj OLED je sklopiv ekran i savija se na polovini unazad, posle čega se tako sklopljen spušta u horizontalni položaj, a nakon toga se na njega se spušta zaštitno staklo, čime on praktično postaje stočić. Tako da, iako korisnici slučajno prospu piće koje drže na svom ekranu-stočiću, on ostaje zaštićen.

Ovaj novi TV ekran otvara mogućnosti pada cena OLED displeja u budućnosti, s obzirom na to da je tehnologija pomoću koje je napravljen manje rasipnička od tradicionalne proizvodnje ovakvih televizora. Međutim, to znači da će prvobitno svakako cene biti veće zbog nove proizvodne opreme, ali nakon pokrivanja tog troška, na dugoročno definitivno sledi pad OLED TV ekrana.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi