Tehnologija fotografije na pametnim telefonima je napredovala, ali je Samsung i dalje zaglavljen u 2021. godini

Samsung telefoni imaju odličan softver za kamere, ali zaostaju za kineskim brendovima kada je u pitanju napredak hardvera

Tehnologija fotografije na pametnim telefonima je napredovala, ali je Samsung i dalje zaglavljen u 2021. godini

Samsung telefoni nude sjajan softver za kamere, ali zaista želimo da vidim kako sustižu kineske telefone kada je u pitanju hardver. Softver je očigledno postao jednako važan (ako ne i važniji) od hardvera kada su u pitanju najbolji telefoni sa kamerama. Zapravo, Pixel 7 Pro iz 2022. godine još uvek pruža fantastičan spoj softvera i hardvera za kamere.

Međutim, nakon što smo neko vreme koristio telefone kao što su Huawei P60 Pro i vivo X100 seriju, shvatili smo da kineski brendovi, a ne Google ili Samsung, prednjače kada je u pitanju hardver za kamere.

Šta je impresivno kod ovih telefona?

Možda najviše kod kineskih flegšip telefona, impresionira iskustvo sa telefoto kamerama. Mnogi od ovih telefona nude veliki otvor blende čime se postižu sjajne performanse u uslovima slabog osvetljenja, mogućnost fokusiranja izbliza, relativno veliki senzor i visoka rezolucija.

Google Pixel 9 Pro serija svakako ispunjava većinu ovih kriterijuma i bili smo zadovoljni slikama sa njegove periskopske kamere, iako nedostatak makro fokusa predstavlja veliki nedostatak. Samsung Galaxy S24 Ultra takođe nudi neke od ovih pogodnosti, ali nema širok otvor blende i fokusiranje izbliza. U međuvremenu, Galaxy S24 i S24 Plus i dalje koriste zastarele 10 MP telefoto kamere sa 3x optičkim zumom, što ostavlja mnogo modernih funkcija telefoto kamere van domašaja na ovim telefonima.

Sony-jevi najnoviji Xperia 1 flegšip telefoni su čak ponudili varijabilne telefoto kamere. Xperia 1 VI ima varijabilnu telefoto kameru koja omogućava kontinuirani zum od 3,5x do 7,1x. To znači dosledan kvalitet slike između ovog opsega zuma – bez potrebe za kropovanjem ili hibridnim zumom. Šta je sprečilo Google ili Samsung da ulože u slične kamere?

Bolji hardver glavne kamere

Dalje od telefoto kamera, mnogi kineski flegšip telefoni sada nude senzore glavne kamere od jednog inča, koji omogućavaju čistije, svetlije fotografije. Kao rezultat toga, možete uživati u astro-fotografskim modovima na postojećim vivo telefonima. Stativ će i dalje pružiti oštrije, čistije rezultate, a procesiranje u uslovima slabog osvetljenja je prilično agresivno, ali kvalitet slike je respektabilan za snimak iz ruke i sasvim dobar za Instagram.

Najnoviji Google Pixel flegšip modeli redom nude kamere sa pristojnim dimenzijama senzora, ali bi voleli da vidimo još veće senzore za bolje fotografije u slabom osvetljenju, portrete i video zapise.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Krajnje je vreme da Samsung ponudi glavne kamere od jednog inča sa 50 MP. Uostalom, ko se još brine za glavnu kameru od 200 MP na S24 Ultra ako je kašnjenje okidača i dalje problem? Galaxy S24 i S24 Plus takođe očajnički trebaju unapređenje glavne kamere, jer koriste u suštini isti senzor kao modeli S22 i S22 Plus iz 2022. godine.

Inovacije glavne kamere nisu ograničene samo na velike senzore. HUAWEI i Xiaomi telefoni takođe nude varijabilne otvore blende glavnih kamera, omogućavajući veću kontrolu nad fokusiranjem i efektima dubine polja.

Ako želite sve u fokusu, možete izabrati manji otvor blende. S druge strane, širok otvor blende će vam omogućiti plitku dubinu polja sa prirodnim bokeh efektima u poređenju sa veštačkim bokeh efektom viđenim u portret modovima.

Softver je druga priča

Koliko god da volimo najnoviji hardver kamere kod rivala Samsunga i Google-a, i dalje često koristimo  Pixel 7 Pro za fotografije. To je uglavnom zbog prirodnog izgleda fotografija koje nisu preoštrene niti imaju previše naglašene boje zbog agresivnog HDR-a. Google je takođe doneo nekoliko zaista korisnih softverskih funkcija u novijim modelima poslednjih godina, poput funkcija “Add Me” i “Best Take”. Takođe, Samsung ima bogat set upotrebljivih softverskih funkcija, kao što su “Single Take”, “Director’s View” i uklanjanje senki/odsjaja.

Kineski rivali sustižu kada je u pitanju softver, a u nekim oblastima čak i prevazilaze Google i Samsung. Profili boja su velika novina kod telefona iz OnePlus-a, OPPO-a, Xiaomi-a i vivo-a, ali potpuno nedostaju na Google i Samsung telefonima. Xiaomi 14 Ultra takođe nudi AI zum koji je nadmašio S24 Ultra u testovima. I za razliku od Google-a, kineski flegšip modeli uključuju opcije za video snimanje na samom uređaju, kao što su 8K video i poboljšani video zapisi u uslovima slabog osvetljenja.

U svakom slučaju, iako Samsung i Google i dalje nude vrhunski softver za kamere koji pruža ispoliran, sveobuhvatan doživljaj, jasno je da postoji prostor za unapređenje hardvera. Ovo je posebno očigledno kod pristupačnijih Samsung flegšip telefona i njihovih sve starijih kamera. Idealno bi bilo kada bi mogli da spojimo Samsung ili Google softver sa hardverom od OPPO-a, Xiaomi-a ili vivo-a, piše Android Authority.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi