Uprkos 48 MP unapređenju, kamera iPhone 15 i 15 Plus modela je i dalje slabija od one na iPhone 14 Pro

Apple uskoro pušta u promet sledeću generaciju telefona, pa će standardni iPhone 15, kao i 15 Plus dobiti bolju kameru od 48 MP, ali će uprkos tome i dalje praviti snimke lošijeg kvaliteta u odnosu na iPhone 14 Pro.

Uprkos 48 MP unapređenju, kamera iPhone 15 i 15 Plus modela je i dalje slabija od one na iPhone 14 Pro

Novi Apple iPhone 15 dolazi u septembru sa nekim značajnim poboljšanjima u pogledu dizajna. Standardni modeli će stizati sa “Dynamic Island” opcijom na ekranu, deleći praktično ovu funkciju sa Pro modelima. Takođe, ranije je objavljeno da će IPhone 15 i iPhone 15 Plus dobiti kameru unapređene rezolucije od 48 MP. U prevodu to znači da će standardni iPhone 15 model prići jedan korak bliže iPhone 15 Pro modelima.  Ipak, nije sve tako idealno jer uprkos unapređenju rezolucije, kamera iPhone 15 modela u odnosu na Pro seriju je inferiorna u pogledu kvaliteta snimka, zbog toga što koristi manji senzor.

Apple će predstaviti mnoštvo novih funkcija na kameri za iPhone 15 Pro, posebno iPhone 15 Pro Max telefonu. Predviđeno je da uređaj dobije periskopsko sočivo, sposobno za optički zum od 5x – 6x. Prema glasinama koje je na Weibo društvenoj mreži objavio Macrumors, iPhone 15 telefoni će imati lošiji kvalitet snimanja u odnosu na „Pro“ modele zbog manjeg senzora kamere. Isti izvor je takođe podelio detalje o kameri iPhone 15 Pro modela, sugerišući da će imati isti senzor od 48 MP sa senzorom od 1/1,28 inča, baš kao i trenutni modeli iz iPhone 14 Pro serije.

iPhone 15 kamera sa senzorom od 48 MP, inferiorna u odnosu na onu u iPhone 14 Pro Max

Uprkos tome što će iPhone 15 Pro modeli zadržati isti senzor, Apple će uvesti dodatna poboljšanja u pogledu hardvera i softvera. Koristiće unapređene algoritme za obradu, a sve kako bi korisnici mogli da vide razliku u kvalitetu snimaka između iPhone 15 Pro i trenutnih modela. Što se tiče standardnih modela, skok na 48 MP rezoluciju je svakako velika stvar jer ovo unapređenje stiže bez dodatnog  troška u smislu povećanja cene. Ovogodišnja serija iPhone 15 telefona bi potencijalno mogla biti najprodavanija, nadoknađujući gubitak koji su pretrpeli iPhone 14 modeli, prenosi wccftech.

Dalje, tvrdi se da će manji CMOS senzor slike biti 1/1,15 inča, obezbeđujući lošiji kvalitet snimka u odnosu na iPhone 15 Pro. Međutim, skok će biti nadogradnja rezolucije senzora kamere u odnosu one na iPhone 14 modelima od 12 MP sa senzorom od 1/19 inča. Veći senzor omogućuje da više svetlosti uđe kroz objektiv i time napravi bolju fotografiju pri slabijem osvetljenju. Da budemo pošteni, kamera iPhone 15 modela će biti suštinski inferiorna u odnosu na onu u iPhone 14 Pro telefonu, zbog manjeg senzora.

Apple će objaviti iPhone 15 seriju mobilnih uređaja nešto kasnije tokom ove godine, tačnije u septembru zajedno sa novom Apple Watch serijom 9. Očekuje se da će „Pro“ modeli poskupeti, dok će standardni modeli imati istu cenu kao i prethodna iPhone 14 generacija. Spolja, iPhone 15 Pro će stizati u premijum završnoj obradi, koja koristi specijalnu leguru titanijuma u poređenju sa onom koja koristi finiš od nerđajućeg čelika na iPhone 14 seriji. Time će istovremeno ponuditi korisniku jači, ali lakši dizajn telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi