Uz OLED ekrane se bolje spava nego sa običnim LCD zbog povećanog melatonina, tvrdi LG

Istraživači su otkrili da se lučenje melatonina smanjuje kod gledanja TV-a sa običnim LCD ekranom, u kontrolnoj grupi sa OLED-om zapravo se povećava

Uz OLED ekrane se bolje spava nego sa običnim LCD zbog povećanog melatonina, tvrdi LG

Istraživači sa Univerziteta Kookmin u Seulu otkrili su da je gledanje TV-a sa OLED ekranom bolje za san gledalaca nego gledanje TV-a sa LCD ekranom Aktivacija parasimpatičkih nerava takođe je bila veća kod gledanja OLED LG-a.

Studija je obuhvatila 40 učesnika podeljenih u dve grupe, koje su gledale isti sadržaj na LCD ili OLED TV-u pre spavanja, a rezultati su upoređeni nakon dve nedelje.

Rezultati su pokazali da se proizvodnja melatonina, potrebnog za dobar san, ne samo da nije smanjila gledanjem TV-a, već se zapravo povećala za 8,1% u kontrolnoj grupi sa OLED ekranom. Ovo je u skladu sa uobičajenim telesnim procesima kada se približava vreme za spavanje. Nasuprot tome, u grupi sa LCD TV-om, melatonin se smanjio za 2,7% u roku od dva sata, što ukazuje da gledanje TV-a sa LCD ekranom više remeti san.

Razlozi za razliku u korist OLED-a

Istraživači su istakli inherentne karakteristike LCD i OLED tehnologija ekrana kao razloge za ovu razliku u lučenju melatonina. Diode u OLED ekranima same emituju svetlost, umesto da se oslanjaju na snažno pozadinsko osvetljenje. Kao rezultat, štetna emisija plave svetlosti sa običnog LCD ekrana, koja je dokazano štetna za oči i utiče na lošije spavanje, čak je dvostruko su veća nego kod OLED ekrana.

Prema vodećem istraživaču studije, profesoru Kim Chang-wooku, OLED TV-i su takođe “efikasni u održavanju zdravih obrazaca spavanja gledalaca kroz veću aktivaciju njihovih parasimpatičkih nerava, koji su odgovorni za osećaj udobnosti.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Studiju je naručio LG, koji već neko vreme ističe prednosti svojih televizijskih panela koji blagotvornije utiču na san gledaoca u novijim modelima kao što je 65″ LG Evo C4 OLED TV. Prošle godine, LG je dobio oznaku “Circadian Friendly” za svoje OLED TV-e od nezavisnog sertifikacionog tela TÜV Rheinland, a sada ima i kliničku studiju koja dokazuje razliku koju prave.

Naravno, studija se može smatrati delom istraživanja sponzorisanog od strane korporacije, pa je potrebna izvesna doza opreznosti. Međutim, “najniži nivo emisije plave svetlosti među svim postojećim TV panelima i odsustvo treperenja ekrana” takođe su doneli LG OLED TV-ima brojna priznanja za bezbednost očiju od drugih nezavisnih sertifikacionih tela, pa tvrdnje o OLED panelima uopšte nisu bez osnova, prenosi Notebookcheck.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. NevisStarShine

    Pa ovo mozda za budget segment, midrange I high end su odavno na OLED ekranima. Vest iz doba dok je LG pravio telefone.

  2. Der Schnitter

    LG OLED TV - novitet u lečenju insomnije od sad dostupan u vašim apotekama!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi