Veći RAM za iPhone: veštačka inteligencija priskače u pomoć da pogura stvari

Predstojeća iPhone 16 serija telefona mogla bi konačno da dobije veći RAM, ali i skladište, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, odnosno njenom pokretanju

Veći RAM za iPhone: veštačka inteligencija priskače u pomoć da pogura stvari

Apple bi konačno mogao da obezbedi veći RAM, koji bi trebalo da prati i veći skladišni prostor za svoje telefone, ali ne zato što smatra da je dosadašnjih 8 GB bilo malo, već zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Naime, iPhone 16 serija dobija AI funkcije, a da bi one mogle da rade kako treba biće potrebno i više radne memorije, pa je kupertinski gigant specifično samo zbog toga navodno odlučio da krene u ovom smeru.

Ove informacije potiču iz Južne Koreje preko poznatog i uglavnom pouzdanog insajdera pod Twitter (X) imenom @Tech_Reve, čije je nalog trenutno neaktivan. on je u svojoj objavi pre nestanka naloga naveo da bi čak osnovni iPhone 16 model mogao da dođe sa 8 GB RAM-a, 256 GB skladišnog prostora kako bi integrisana veštačka inteligencija imala dovoljno prostora za razmišljanje, skladištenje i obradu informacija.

Za poređenje, najjeftiniji, osnovni iPhone 15 model imaRAM od 6 GB i 128 GB skladišnog prostora (mada su dostupne i verzije sa skladištem od 256 GB i 512 GB).

Primera radi, trenutno je samo najmanji AI model kompanije Google, Gemini Nano, dovoljno  kompaktan da stane na pametne telefone – konkretno, Pixel 8 Pro i Samsung Galaxy S24 uređaje. To bi moglo da se promeni u budućnosti, ali većina AI funkcija trenutno funkcioniše preko usluga u oblaku.

Apple se ponosi time što obavlja što više poslova lokalno, bez prenosa podataka sa i na servere na vebu. To znači da je više vaših informacija smešteno isključivo na vašem telefonu ili laptopu, gde su, kako tvrdi, sigurne i privatne.

Ukoliko se to dogodi i sa AI funkcijama koje je Apple obećao, onda će iPhone 16 liniji biti potrebno malo dodatne snage. Ne samo osnovnom, već i onim skupljim modelima u seriji. To potencijalno znači da bismo konačno mogli da vidimo 10 ili 12 GB RAM-a kod Apple telefona.

Međutim, kako i sam insajder priznaje, još ništa nije potvrđeno, a planovi kompanije Apple uvek mogu da se promene. Takođe se postavlja pitanje koliko ovih AI funkcionalnosti može da stigne i do starijih, manje moćnih uređaja.

I dalje nije poznatno koje tačno AI funkcije će Apple uvesti, ali sve naznake idu ka tome da će iOS 18 imati niz alata za generativnu AI sličnih onima koje smo videli na drugim telefonima, a ono što je trenutno možda i najzanimljivije od svega – je to da će Google priskočiti svom rivalu u pomoć.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi