Windows 11 od sada podržava USB4 sa transferom od 80 Gbps

Sa dolaskom najnovijih ažuriranja za Windows 11 23H2 i 22H2, stigla je zvanična podrška za USB4 sa maksimalnim transferom od 80 Gbps, poznatijem kao USB4 2.0 standard.

Windows 11 od sada podržava USB4 sa transferom od 80 Gbps

Nakon dva puna meseca implementacije i testiranja pod okriljem Windows Insider programa, stigla su najnovija ažuriranja za Windows 11 operativni sistem. U zvaničnom saopštenju se navodi da najnovija nadogradnja Windows 11 22H2 i 23H2 verzija Microsoft operativnog sistema donosi zvaničnu podršku za USB4 80 Gbps standard.

U pitanju je sledeća generacija USB4 standarda koji je duplo brži ii ma dvostruko veći transfer podataka u poređenju sa inicijalnim USB4 40 Gbps standardom. Da bi iskoristili puni potencijal nove i brže verzije USB 4 konekcije, moraćete da imate PC kompatibilan sa ovim standardom ka oi USB4 ili Thunderbolt 5 eksterne uređaje.

USB4 2.0 i Thunderbolt 5 su se skoro izjednačili

USB4 2.0 se takmiči sa Thunderbolt 5 (TB5) standardom, koji je zapravo zasnovan na USB4 2.0, ali zahteva više od onoga što USB opciono dozvoljava kao standard. Pored toga, Thunderbolt 5, kao „savršeni USB4 2.0“, će čak dozvoliti maksimalnih 120 Gbit/s prilikom prenosa podataka.

Prvi kompatibilni uređaji se očekuju tokom prve polovine 2024. godine. Razer Blade 18 laptop bi trebao da bude jedan od prvih računara koji će ponuditi novi interfejs komunikacije sa eksternim uređajima. Za tu svrhu će koristiti poseban, namenski kontroler čip.

Ono što je bitno napomenuti je da će u početku ovaj brzi standard komunikacije sa eksternim uređajima, biti ekskluziva Intel centralnih procesora i na njemu zasnovanih računara i to do kraja tekuće godine, nakon čega se očekuje usvajanje novog standarda i od strane drugih proizvođača mobilnih i desktop PC platformi, piše computerbase.de.

Obzirom da je USB4 2.0 zapravo deo Thunderbolt 5 standarda, predstojeći Blade 18 laptop će biti jedan od prvih uređaja na kome ćete moći da ostvarite transfer od 80 Gbps prilikom prenosa i kopiranja podataka preko USB interfejsa. Naravno, uz odgovarajuće eksterne uređaje i Windows verziju operativnog sistema.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi