Xiaomi iznenađenje - započinje proizvodnju sopstvenog 3 nm procesora

Xiaomi postigao istorijski uspeh u razvoju sopstvenog 3 nm čipa, potencijalno otvarajući vrata za nove tehnologije u kineskoj industriji poluprovodnika

Xiaomi iznenađenje - započinje proizvodnju sopstvenog 3 nm procesora

Xiaomi je spreman da predstavi dugoočekivanu seriju Xiaomi 15 telefona, uključujući model Xiaomi 15S Pro. Ova serija donosi mnoge inovacije, a posebno će se izdvojiti Xiaomi 15S Pro, koji će postati prvi pametni telefon ove kompanije koji će koristiti sopstveno razvijeni 3 nm procesor.

Među mnogim uzbudljivim karakteristikama Xiaomi 15S Pro telefona, 3nm SoC čip je svakako jedna od ključnih inovacija. Xiaomi je završio „tape-out“ proces za ovaj napredni čip, što znači da je dizajn završen i spreman za proizvodnju. Ova inovacija može doneti značajno poboljšanje performansi uz manju potrošnju energije, kao i unapređene funkcije privatnosti i bezbednosti.

Tape-out proces označava da je dizajn čipa poslat u fabriku za proizvodnju, gde se proizvodi mala serija čipova za funkcionalne testove i optimizaciju performansi. Nakon što prođe ove testove, dizajn će biti kvalifikovan za masovnu proizvodnju, što čini Xiaomi 15S Pro prvim uređajem sa ovakvom tehnologijom. Očekuje se da će ovi telefoni biti lansirani 2025. godine, a uzbuđenje u vezi novog telefona I procesora uveliko rastu.

Xiaomi 15S Pro dolazi sa brojnim optimizacijama, uključujući bolje upravljanje baterijom, bržu obradu i AI funkcije. Zahvaljujući 3 nm procesoru, uređaj obećava veću energetsku efikasnost u poređenju sa prethodnim modelima, garantujući duži vek baterije i bolje performanse.

Osim toga, Xiaomi 15S Pro će dobiti najnoviji operativni sistem HyperOS 2.0, koji donosi napredne bezbednosne funkcije, glatku animaciju i bolje multitasking mogućnosti. Ovaj operativni sistem je dizajniran za potpunu integraciju sopstveno razvijenog softvera i hardvera, osiguravajući savršenu kompatibilnost i funkcionalnost.

Šta očekivati od Xiaomi S serije

Nakon pauze od modela 12S Pro, S serija ponovo donosi nešto novo i revolucionarno. Ovaj model će verovatno doneti poboljšanja u kvalitetu kamere, tehnologiji ekrana i mogućnostima povezivanja, čineći ga jednim od najnaprednijih pametnih telefona na tržištu.

Pored Xiaomi 15 i Xiaomi 15 Pro modela koji dolaze uskoro, Xiaomi 15S Pro neće biti predstavljen pre 2025. godine, što Xiaomi-u daje dovoljno vremena da optimizuje rad 3 nm čipa I uvede ga u masovnu proizvodnju. HyperOS 2.0 će maksimalno iskoristiti prednosti novog procesora i korisnicima ponuditi moćan, efikasan i siguran uređaj.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Inače, Xiaomi već godinama unazad razvija svoje prilagođene verzije procesora. Prvi čip bio Surge S1, koji je pokretao Mi 5c telefon iz 2017. godine. Nakon Surge S1, Xiaomi je nastavio da razvija nekoliko čipova, uključujući Surge C1, Surge G1 i Surge T1.

Informaciju o Xiaomi-jevom uspehu u razvoju 3nm čipa, prema izveštajima, otkrio je Tang Jianguo, glavni ekonomista Kancelarije za ekonomiju i informacionu tehnologiju Grada Pekinga. Tang je ovaj uspeh opisao kao istorijski trenutak za Kinu.

Kineske kompanije poput Huawei-a imaju zabranu poslovanja sa TSMC-om ili Samsungom zbog američkih trgovinskih sankcija, Xiaomi-jev napredak u razvoju 3 nm čipa mogao bi omogućiti drugim kineskim kompanijama, uključujući Huawei, da iskoriste ovu tehnologiju u svojim uređajima.

Međutim, više detalja još uvek nije poznato u vezi Xiaomi 3 nm procesora, jer nema informacija o tome da li će ovaj čip koristiti TSMC-ov N3E proces izrade ili napredniji N3P. Takođe, nema informacija o CPU klasteru, GPU-u ili da li će čipset koristiti ARM dizajn ili neku vrstu sopstveno prilagođene arhitekture. Zbog toga je preporučljivo pristupiti ovim informacijama sa velikom dozom opreza.

Izvor XiaomiTime, TrendForce

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi