USB-C punjači - detaljno objašnjenje komplikovanog sveta

USB-C punjači: od kablova do napajanja, isplati se saznati sve o komplikovanim USB-C specifikacijama, ukoliko želite najbrže i najsigurnije da napunite svoj mobilni uređaj

USB-C punjači - detaljno objašnjenje komplikovanog sveta

USB Type-C je najfleksibilnija veza za prenosne računare i pametne telefone. Najvažnija od mnogih njegovih mogućnosti je da posluži kao priključak za punjenje uređaja koji koriste baterije. USB-C punjači bi konačno trebalo da pojednostave sve: Jedna utičnica, jedan kabl, jedno napajanje za sve uređaje – od računara do pametnih telefona i tablet uređaja, do slušalica i drugih perifernih uređaja.

Komplikovani svet USB-C punjača u najkraćim crtama

Toliko o teoriji, koja uvek zvuči jednostavno sa USB-om. Realnost je mnogo komplikovanija.

Nije svaki USB-C punjač pogodan za svaki uređaj. Ne mogu se svi Tip-C portovi koristiti za brzo punjenje uređaja ili uopšte za punjenje. I ne odgovara svaki Tip-C kabl za pouzdan prenos struje.

Ovaj vodič će vam dati pregled tehničkih mogućnosti Tip-C punjača i preporučiće odgovarajuće punjače/ispravljače za više uređaja.

Na laptopu postoji mnogo simbola koji identifikuju USB-C port kao port za punjenje. U praksi, međutim, obično ćete naći samo oznaku munje tj Thunderbolt standarda.

USB Tip-C: Standardna veza za punjenje

Gotovo svi mobilni uređaji sada se mogu puniti putem USB Tip-C interfejsa. Apple je bio poslednji veliki proizvođač koji je prošle godine prešao sa sopstvenog Lightning konektora na USB-C sa iPhone 15 modelom telefona.

Na žalost, na tržištu još uvek postoje vrlo jeftini, praktično oni najjeftiniji telefoni koji još uvek koriste mikro USB kao port za punjenje. Situacija je slična i kod tablet računara, gde je tržišni lider Apple još pre tri godine sa iPad 9 modelom, prešao na USB-C umesto Lightning interfejsa.

Takođe, danas ćete teško pronaći uređaje poput slušalica, e-čitača i mobilnih zvučnika bez USB-C porta.

Samo laptop računari još uvek imaju brojne modele koji ne koriste Tip-C za punjenje baterije: Često su to starije serije modela i to iz najjeftinijeg segmenta. Češće, međutim, USB-C nije glavna opcija za punjenje.

Iako moćni gejming i multimedijalni laptop modeli imaju USB-C, oni takođe imaju poseban konektor za napajanje većom snagom koja odgovara isporučenom punjaču. Poslovni laptop modeli sa USB-C portom i napajanjem, često još uvek imaju specijalni namenski priključak kako bi kompanije mogle nastaviti da koriste jedinice za napajanje sa modela koji više nisu u prodaji.

Prisutni USB-C priključak na laptopu ne mora uvek podržavati funkciju punjenja energijom. Jedini način da saznate da li Tip-C priključak može isporučiti energiju je da pogledate tehničke specifikacije. USB-C port sa Thunderbolt podrškom, uvek podržava punjenje.

Prednosti napajanja preko USB-C veze

Popularnost Tip-C konektora lako je objasniti jer ovaj tip veze nudi brojne prednosti za korisnike i proizvođače:

 • Kablovi se mogu brzo i lako povezati jer je simetrični priključak otporan na uvrtanje.
 • Priključak zauzima malo prostora, tako da uređaji mogu biti lakši i tanji.
 • USB-C može da prenosi podatke i video, kao i da puni uređaje električnom energijom, što znači da je idealno da se koristi jedan kabl između računara i perifernih uređaja, a što u krajnjem pomaže da radni sto ostane uredan.

Da li mobilni uređaj podržava USB-C Power Delivery (PD) obično je navedeno u tehničkim specifikacijama koje se odnose na priključke. Ako podržava, možete koristiti odgovarajući adapter za punjenje.

USB-C omogućava brže punjenje uređaja. Adapteri za napajanje sa mikro USB priključkom isporučuju maksimalno 10 vati (W), dok punjači sa Tip-A priključkom, obično isporučuju 15 do 8 vati (W). S druge strane, Tip-C podržava poboljšani USB Power Delivery (PD) protokol prenosa, koji obično omogućava punjenje čak do 100 W, a u trenutnoj verziji čak i do 240 W.

Međutim, ovo se ne odnosi na sve Tip-C priključke, uređaje i kablove. Iako mehanički sve odgovara, ne mora svaka kombinacija pružiti maksimalnu snagu punjenja — zato što se ti standardi za punjenje ne implementiraju ispravno na punjaču ili samom uređaju.

USB-C i Power Delivery: Kako funkcioniše tehnologija punjenja

Tehnička osnova za punjenje preko USB-C je standardni USB Power Delivery (USB PD). On definiše nivoe napona od 5 do 48 volti (V) i struju jačine od 3 ili 5 ampera (A) u takozvanim koracima koji se obeležavaju „energetskim profilima“ ili „energetskim pravilima“. U zavisnosti od punjača tj ispravljača, kabla za napajanje i uređaja, moguća je snaga punjenja od 10 do 240 W.

Na primer, tipični punjač pametnog telefona od 30 W nudi energetske profile za snagu punjenja od 15, 27 i 30 W, dok punjač laptop računara takođe nudi energetske profile za 45, 60, 65 ili 100 W.

Evo kako to funkcioniše:

1. Energetski profili (Power Profiles): USB PD standard definiše različite energetske profile koji omogućavaju uređajima da pregovaraju o odgovarajućem nivou snage sa punjačem. Na primer:

 • 5V/3A (15W)
 • 9V/3A (27W)
 • 12V/3A (36W)
 • 15V/3A (45W)
 • 20V/5A (100W)

2. Dinamičko prilagođavanje: USB PD omogućava dinamičko prilagođavanje nivoa snage kojom se puni uređaj. Ovo znači da uređaji mogu da povećaju ili smanje snagu u zavisnosti od trenutnih potreba, omogućavajući efikasnije i sigurnije punjenje.

3. Kompatibilnost: Uređaji i punjači koji podržavaju USB PD standard mogu da komuniciraju i usaglase optimalan nivo snage koji mogu da povuku. Na primer, pametni telefon koji podržava 30 W punjenje će pregovarati sa punjačem kako bi dobio potrebnu snagu, dok laptop može zahtevati do 100 W ili više.

Korišćenjem USB-C i USB PD standarda, moguće je postići brže i efikasnije punjenje za širok spektar uređaja, od pametnih telefona do moćnih laptop računara.

Pre nego što započne prenos energije, punjač (izvor) i uređaj (potrošač) dogovaraju se o potrebnom naponu i struji: Jedinica za napajanje prvo proverava kabl da vidi da li može preneti do 3 ili 5 ampera jaku struju i obezbeđuje osnovni napon od 5 volti.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Zatim obaveštava potrošača o drugim naponskim nivoima koje može da obezbedi. Potrošač odgovara koji napon mu je potreban, tako da se oba uređaja mogu dogovoriti o odgovarajućem energetskom profilu.

Idealno, bilo koji USB-C punjač će puniti uređaj sa Type-C priključkom za punjenje sa optimalnim performansama i što je brže moguće. Čak i ako punjač ne ispunjava u potpunosti zahteve uređaja, trebalo bi da obezbedi minimalnu snagu punjenja, čak i ako proces punjenja traje duže.

S druge strane, korišćenje punjača koji nudi veću snagu punjenja, nego što uređaj zahteva I podržava, neće ubrzati proces punjenja jer potrošač ne može iskoristiti taj višak snage.

Od verzije 3, USB PD standarda, punjač i potrošač mogu dinamički podešavati napon i struju. Da bi to postigli, oba moraju podržavati opciono proširenje standarda prisustvom PPS (Programmable Power Supply Protocol) protokola.

Uređaj tada može zatražiti napon i struju od punjača koji minimalno odstupaju od propisanih energetskih profila: Ovo ubrzava proces punjenja, ali može i osigurati da se baterija manje optereti tokom punjenja ili da pametni telefon ili laptop dobiju odgovarajuću snagu punjenja u realnom vremenu u zavisnosti od trenutnog opterećenja sistema. To su situacije kada istovremeno radite na laptop računaru i punite bateriju

Oznake kao što su Fast Charge ili Super Fast Charge 2.0 na Samsung pametnim telefonima i jedinicama za napajanje, na primer, ukazuju na podršku I prisustvo PPS protokola.

Kako pronaći odgovarajući adapter za uređaj

Najjednostavniji način da to uradite je da koristite punjač koji preporučuje proizvođač za punjenje uređaja. Ovo je uobičajeno za laptop računare, jer novi uređaji dolaze sa odgovarajućim ispravljačem za napajanje uređaja i punjenja ugrađene baterije.

Pametni telefoni i tablet uređaji često ne stižu sa odgovarajućim punjačem u pakovanju: možete kupiti odgovarajući punjač od proizvođača uređaja.

USB-C bi trebalo da učini ovu investiciju suvišnom i stavi tačku na konfuziju oko adaptera za napajanje koji odgovaraju samo jednom uređaju. Idealan je ispravljač tj punjač koji može puniti sve vaše uređaje bez izuzetka.

Za takav zadatak, punjač mora imati USB-C konekciju i podržavati USB Power Delivery: Ove informacije treba da pronađete u tehničkim podacima, često kao skraćenice kao što su “PD” ili “PPS.” Ako punjač ili sam uređaj ne podržavaju USB PD uprkos Tip-C konekciji, punjenje može započeti, ali samo na 15 W.

Da biste mogli puniti sve uređaje sa jednim punjačem, on treba da ima dovoljnu snagu za punjenje najsnažnijeg uređaja i odgovarajuće energetske profile za uređaje sa manjim energetskim zahtevima.

Laptop je obično uređaj koji zahteva najveću snagu punjenja: Ultra tanki i štedljivi laptop modeli obično zahtevaju ispravljač od 45 W, standardni laptop računari zahtevaju 60 W, a posebno moćni gejming laptop modeli povlače 100 i više W.

S druge strane, za pametne telefone, tablet uređaje, prenosive zvučnike ili slušalice, dovoljna je snaga punjenja od 30 W ili čak i manje.

Da bi USB-C punjač za laptop punio druge mobilne uređaje, trebalo bi da podržava energetske profile od 15 i 27 W preko USB-PD standarda.

Kod punjača manje poznatih proizvođača, često ćete pronaći listu drugih uređaja koji se mogu puniti njime. Ako su u toj listi navedeni tablet modeli kao što je Apple iPad Pro i pametni telefoni poput Samsung Galaxy S24 modela — punjač je takođe pogodan i za manje mobilne uređaje.

Ako želite da koristite adapter koji ste dobili uz laptop, proverite na sajtu proizvođača informacije o izlaznoj snazi: Ako pronađete informacije kao što su “9 volti – 3 ampera,” adapter je pogodan za pametne telefone i tablet uređaje. Ove vrednosti su obično odštampane na punjaču u delu gde su navedene “Output” vrednosti.

S druge strane, laptop uređaji se takođe mogu puniti punjačem za pametne telefone: Ovo je korisno prilikom putovanja ako želite da ponesete samo jedan, lakši punjač za mobilni telefon. Ispravljač treba da obezbedi najmanje 27 W snage punjenja i napon od 9 volti. Ovo je dovoljno za male i lake laptop modele.

Najbolje je isključiti laptop prilikom punjenja, jer ako troši više struje tokom rada, nego što mrežni adapter obezbeđuje, baterija će se prazniti čak i kada je punjač povezan. Međutim, mnogim laptop modelima je potrebno 15 volti, a većini je potrebno 20 volti kao napon za punjenje. Ako vaš punjač za pametni telefon pruža ovo, laptop se takođe može puniti njime – ali obično veoma sporo.

Najbolji kabl za punjenje pomoću USB-C veze

Dobar USB-C kabl je ključan da bi snaga punjenja iz punjača do uređaja bila stabilna. Kablovi standardno prenose struju do 3 ampera.

Ovo je dovoljno za mobilne uređaje kao što su pametni telefoni i tableti. Laptop računari se takođe mogu puniti sa maksimalno 60 W koristeći ovakve kablove – ovo je dovoljno za male i lake notebook modele. Međutim, za veće i moćnije laptop računare, punjenje će trajati dosta duže u zavisnosti od kapaciteta baterije i opterećenja tokom rada.

Da biste punili ove laptopove optimalnom brzinom putem USB-C veze, potreban vam je kabl koji može preneti struju jačine 5 ampera (A). Funkcije brzog punjenja nekih pametnih telefona i tablet uređaja takođe zahtevaju odgovarajući kabl – na primer, Super Fast Charging od Samsunga.

Ovi kablovi sadrže čip, takozvani e-marker: On sadrži informacije o mogućnostima kabla, kao što su maksimalna snaga napajanja, vrednosti napona struje i podržane protokole punjenja.

Ove informacije se prenose kada punjač i potrošač pregovaraju o optimalnoj snazi punjenja putem USB-PD, kako bi se osiguralo da punjač isporuči odgovarajuće vrednosti napona i struje za kabl i povezani uređaj.

Većina proizvođača obično opisuje odgovarajuće kablove kao “100 W kablovi.” Takođe ćete često pronaći reference e-marker čipa u delu sa tehničkim podacima.

Pored prenosa energije, USB-C podržava i prenos podataka — ako želite koristiti kabl za sve aplikacije, morate obratiti pažnju na ovo u opisu: Ovi multi-funkcionalni kablovi obično su nešto skuplji od onih koji služe samo za punjenje. Kablovi za Thunderbolt garantovano podržavaju sve tipove prenosa putem USB-C veze.

Ne možete odokativno tačno proceniti koliko dobro i brzo kabl za punjenje prenosi podatke: Teoretski, duži kablovi su podložniji gubitku napona i ograničavaju protok struje zbog većeg otpora. Deblji kablovi bi trebalo da obezbede stabilniji prenos.

Međutim, u praksi, ovo ne možete koristiti kao pravilo: Kvalitet kabla zavisi od njegove unutrašnje izrade.

Osnovni savet: Kupujte kablove za veću snagu punjenja od poznatih dobavljača i poznatijih marki kao što su Anker, Belkin ili Ugreen. Oni su pouzdani i obično jeftiniji od odgovarajućih koje nude proizvođači laptop računara ili pametnih telefona.

Punjači sa više portova: Jedna jedinica za napajanje više uređaja

Jedan punjač obično nije dovoljan da opsluži veći broj uređaja: Često želite puniti različite uređaje istovremeno i to putem USB-C veze. Zbog toga postoje punjači  sa više USB-C i USB-A portova, koji se mogu koristiti za istovremeno punjenje laptop računara, pametnog telefona i slušalica, na primer. Ovo je takođe korisno prilikom putovanja ako imate na raspolaganju samo jednu utičnicu, na primer u vozu ili avionu.

Prilikom izbora ovakvog tipa punjača, prvo treba razmotriti koliko uređaja želite puniti istovremeno i na kojim portovima: Postoje jedinice za napajanje sa različitim kombinacijama priključaka, tako da uvek možete lako pronaći odgovarajući model.

Uređaji sa dva USB-C porta koštaju oko 20 dolara, dok cene sa tri Tip-C porta počinju od oko 40 dolara. U većini slučajeva, punjači imaju dodatni port za punjenje sa Tip-A konekcijom pored USB-C izlaza.

Takođe treba odlučiti koju maksimalnu snagu punjenja treba imati višestruki punjač: Do 45 W je dovoljno za pametni telefon i slušalice. Ako želite puniti i laptop, preporučuje se najmanje 60 W.

Ispravljači sa višestrukim USB-C konekcijama za napajanje:

ManufacturerManufacturer ProductPrice (Euro)max. charging power (watts)Number of type CNumber of type A
AnkerPrime (GaN)8010021
Armature735 (Nano II)356521
Armature735 Prime (GaN)506521
Armature323203211
BelkinBoost Charge Pro40652
UgreenNexode Pro Mini (GaN)10016031
UgreenNexode (GaN)306521
UgreenNexode (GaN)5510031
UgreenNexode Pro Mini (GaN)456521

U ovom slučaju je jako važno znati kako se snaga raspodeljuje preko pojedinačnih USB portova: Maksimalna snaga punjenja navedena od strane proizvođača obično se odnosi na sve portove zajedno, samo za kombinaciju određenih portova ili samo ako je zauzet jedan port.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Na primer, ako izaberete jedinicu za napajanje od 65 W jer želite puniti laptop, obično će isporučivati ovu snagu punjenja samo u slučaju zauzeća jednog USB-C porta. Ako punite drugi uređaj na drugom Tip-C portu, snaga će se tada podeliti na 45 W na jednom USB-C portu i 20 W na drugom portu – tada će se laptop puniti sporije.

Ako su svi portovi na punjaču sa tri USB-C porta priključeni i u funkciji, snaga na jednom portu može još više pasti kada će se uređaji još sporije puniti, pogotovo oni koji povlače više energije kao što je laptop. Pored toga, nisu sve Tip-C veze na punjaču uvek iste snage punjenja: na primer, laptop može primati do 65 W na portu 1. Ako ga povežete na port 2, povlačiće samo 45 W.

Zbog toga bi trebalo da potražite tehničke podatke za model na sajtu proizvođača punjača pre kupovine: Poznati proizvođači kao što su Anker ili Belkin navode snagu punjenja koju pojedinačni portovi nude sa jednim ili više konekcija.

Željeni punjač bi svakako trebao podržavati USB-C Power Delivery i po mogućstvu PPS!

Mnogi proizvođači reklamiraju skuplje modele sa skraćenicom „GaN“: To označava poluprovodnički materijal galijum nitrid, od kojeg su, na primer, napravljeni pretvarači napona u odgovarajućim punjačima: Oni rade vrlo efikasno bez pregrevanja, što omogućava punjače manjih dimenzija sa visokim vrednostima snage punjenja.

Izvor: pcwelt.de.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
 1. sasa022

  Željeni punjač bi svakako trebao podržavati USB-C Power Delivery i po mogućstvu PPS!

  Ako neko zna neka navede modele univerzalnih punjaca koji podrzavaju PPS 3,3-11V 6,1A

  Trenutno su akcije na AliExpress-u - ko zeli neka isprati AE teme na forumu , veoma povoljno mogu da se nadju
  kablovi i GaN punjaci.

 2. NShappy

  Pored navedenih i tekstu, u "no name" proizvođače na koje treba obratiti pažnju ja bih dodao i Baseus.

  Takođe, i Xiaomi ima odlične GaN punjače po povoljnim cenama, čak i kod nas u radnjama.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi