Logitech MX Sound

Logitech MX Sound

Logitech MX Sound zvučnici predstavljaju jedan potpuno neočekivan potez za kompaniju koja je svoj vrlo specifičan Premium MX brend vezala isključivo za profesionalne miševe, poput nedavno testiranih Master i Ergo modela. Logitech nam sa MX Sound zvučnicima obećava vrhunsko audio iskustvo, uz impresivne navode o dometu Bluetooth konekcije. Kako se ovi navodi pokazuju u realnom okruženju, pročitajte u nastavku teksta.

  Sadržaj

   Vladimir Pejić
   Kako bismo bolje objasnili šta je to što je Logitech napravio sa ovim zvučnicima, a da je malo drugačije od većine ostalih, moramo se prvo zapitati zašto su klasifikovani kao deo MX porodice proizvoda? Kao što verovatno već i znate, noviji MX miševi počevši od prve MX Master i MX Anywhere serije pripadaju grupi tzv. Multi-Device uređaja. Isprva je za prebacivanje sa jednog na drugi uređaj korišten fizički prekidač, zatim je i to uznapredovalo na automatsko switch-ovanje sa drugom generacijom Master serije i implementacijom Flow softvera.
   logitech_mx_sound_1_s.jpg
   MX Sound radi na principu novijih MX uređaja, gde vam Bluetooth 4.1 konekcija omogućava povezivanje nekoliko različitih uređaja i automatsko prebacivanje source-a između njih, kada pauzirate zvuk na jednom i pritisnete Play na drugom uređaju.
   logitech_mx_sound_2_s.jpg
   Ukoliko vam je ovo zazvučalo poznato, to je iz razloga što ovakva tehnologija postoji već godinama na nekim „konkurentnim“ uređajima poput JBL Flip 4-ke koju smo nedavno i malo detaljnije predstavili na Benchmark sajtu, a gde ste mogli povezati maksimalno 2 Bluetooth uređaja i naizmenično reprodukovati muziku sa istih. Dakle, Logitech nam sa ovim nije ponudio revoluciju, ali sama implementacija ove tehnologije teoretski može biti iskorišćena na nešto profesionalniji način, kada se upari sa drugim MX proizvodima što svakako ima više smisla kada se prebacujete sa jednog na drugi računar.
   [modul]specifikacija=9252[/modul]
   Pakovanje je standardno elegantno i takođe vrlo standardno šturo sa detaljnim informacijama o samim drajverima, frekventnom rasponu, impedansi itd. Sve ovo pomalo šalje izmešane signale i implicira da Logitech pokušava da napravi neki miks između consumer/prosumer uređaja, tačnije da je reč o zvučnicima koji po pitanju cenovne klase i samog naziva pripadaju profi seriji, a u realnosti su namenjeni demografiji koja ne mari za ove profi načine upotrebe.
   logitech_mx_sound_12_s.jpg
   Do sličnog zaključka se može doći i kada se zvučnici otpakuju i detaljno pregledaju i testiraju. Ovde je reč o potpuno ovalnom dizajnu, koji specifične Bass portove na pozadini koristi kao oslonac/postolje. Prednja strana je pokrivena lepom i vrlo kvalitetnom tkaninom, a celokupan okvir oba drajvera oivičen je prstenom u prepoznatljivoj sivkastoj boji, koju deli sa ostatkom MX serije uređaja. Ostatak kućišta i sami Bass portovi su u nešto tamnijoj boji, koja donosi lep balans i podiže eleganciju celokupne vizuelne prezentacije.

   Desni drajver na prednjoj strani, ispod tkanine takođe krije i touch komande za Bluetooth uparivanje kao i Volume+/Volume-.  Okrenete li ga videćete da se na pozadini nalazi dosta konekcija. Pre svega tu ćete pronaći strujni konektor za adapter koji se isporučuje sa zvučnicima, a odmah do njega i najveći port u vidu audio izlaza ka levom drajveru.

   Ostatak konekcija se ogleda u AUX i PC audio ulazima, kao i jednom audio izlazu za slušalice, što znači da MX Sound ima pass through mogućnost. Dakle, kada su konekcije u pitanju očekuje vas prilično „jaka“ I/O sekcija sa dosta mogućnosti za povezivanje. Bacimo li malo bolji pogled na celokupan drajver možemo uočiti da je Bass port tek običan „tunel“ koji sprovodi višak akustičnog pritiska koji stvaraju interni MidRange drajveri (2x 6W RMS), što znači da se na ovaj način dobija simulacija Low End-a, bez decidiranih drajvera u unutrašnjosti.


    
    
    
    Uzimajući u obzir sve navedeno, zvuk koji ovi zvučnici proizvode kada ih povežete priloženim 3.5mm AUX kablom sa vrlo kvalitetnim izvorom će biti sasvim zadovoljavajuć za većinu trenutno popularnih muzičkih žanrova. Ono sa čim ovi zvučnici nikako ne mogu da se izbore su reprodukcija jako visokih tonova kod Rock muzike i jako niskih kod elektronske muzike pa čak i određenih Indie-Rock i Alternative-Rock primera, koji predstavljaju jak miks baš ovih žanrova. U takvim situacijama dolazi do velikog gubitka detalja, a kada na scenu stupi neka sekcija numere sa vrlo izraženim LowEnd-om, zvuk dobija potpuno prigušen efekat.
   logitech_mx_sound_13_s.jpg
   To znači da ako spadate u grupu audiofila i u kolekciji imate tonu loseless audio materijala, tada vam MX Sound neće ponuditi ništa jer ovi zvučnici realno vama nisu ni namenjeni. Međutim, ako ste podlegli modernim trendovima striminga muzike sa Spotify-a, Apple Music-a ili Deezeer-a tada će vam MX Sound biti vrlo interesantan, pogotovo kada ga koristite u nekom većem društvu gde se više osoba može bežično povezati i podjednako učestvovati u pravljenju playliste. Gledajući MX Sound iz tog ugla ovo deluje kao idealan scenario, koji će ponuditi najviše zabave.

   Druga stvar koja je ovde vrlo važna je svakako domet, budući da je reč o Bluetooth 4.1 zvučnicima. Pakovanje sugeriše da je reč o maksimalnih 15 metara čiste optičke vidljivosti, dok Logitech sajt tvrdi čak 25 metara, doduše mi smo MX Sound dobili u Sample pakovanju sa dosta štamparskih grešaka, pa i ovo ubrajamo u jednu od njih.

   U praksi smo iskusili čak 33 metra dometa pre potpunog gubitka konekcije na telefonu i nekih 25m dometa u okviru kojih je prebacivanje pesama, utišavanje i pojačavanje zvuka reagovalo bez ikakve zadrške i lag-a. Vrlo impresivno.

   Ono što bismo Logitechu ovde zamerili je nepostojanje podrške za neki od HighEnd kodeka za bežični striming zvuka. I to je nešto što ćete primetiti već u prvim sekundama omiljene audio numere. Naš glavni test se sastojao od testiranja jačine i kvaliteta zvuka preko 3.5mm veze sa raznim audio izvorima, kao i od komparativnog testiranja putem bežične konekcije.

   Upravo zbog već pomenutog nedostatka podrške za neke od ustaljenih načina kodiranja zvuka prilikom bežičnog strima, zvuk je bio nešto tiši i lišen većine sitnih detalja. Sve ovo bi čak i ne bi imalo prevelik značaj da sam audio sistem ne pripada MX seriji proizvoda, uređajima od kojih se očekuje i u većini slučajeva i dobija mnogo.Glavni utisak koji nam je MX Sound ostavio nakon rigoroznog testiranja je taj da je Logitech ovde napravio samo jednu grešku – pogrešno je brendirao ove zvučnike kao „Premium audio iskustvo“. Ono što bi kod ovih zvučnika daleko više imalo smisla je da su ponuđeni u nekoliko različitih živahnih boja i njihovih nijansi, poput nedavno testiranog G433 headseta, koji dolazi u prelepim plavim i crvenim izdanjima.
   logitech_mx_sound_19_s.jpg
   Razlog za to leži u činjenici da je MX Sound kreiran za zabavu, konektovanje više različitih mobilnih uređaja odjednom i naizmeničnu audio reprodukciju sa tih uređaja. To svakako nije nešto što je neophodno profesionalnom korisniku koji se inače odlučuje za elitnu MX seriju, naviknut na gotovo perfektne uređaje koji je inače krase.
   logitech_mx_sound_17_s.jpg
   Dve stvari koje dodatno idu u korist ovome su činjenica da su zvučnici sasvim dovoljno glasni da ih koristite čak i napolju, na nekoj zabavi na otvorenom, uz sjajan dodatak ogromnog dometa koji će omogućiti lako i brzo upravljanje sa poprilično velike udaljenosti. U momentu kada je svetsko tržište preplavljeno ovakvim kompaktnim stacionarnim audio sistemima, koji dolaze sa podrškom za digitalne pomoćnike poput Google Assistant-a ili Amazon Alexa-e, svrstavanje ovakvog audio sistema u profesionalnu MX seriju je pomalo diskutabilno. Ovo su jednostavno zvučnici za zabavu, sa solidnim ali nikako „premium“ kvalitetom zvuka, i taj deo posla obavljaju perfektno.
   Prednosti
   – Kvalitet završne obrade – Impresivan domet – Multi-Device funkcionalnost – Touch komande – I/O sekcija – Priloženi AUX kabl
   Mane
   – Kvalitet bežičnog audio streaming-a – High End i Low End – Cena
   Zvučnike na test ustupio Logitech.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi