AMD WorkerPro W66 profesionalna radna stanica

AMD WorkerPro W66 profesionalna radna stanica

Profesionalna radna stanica vrhunskih performansi i funkcija koju možete sami sastaviti i sklopiti. Ako ne verujete pogledajte današnji AMD WorkerPro W66.

  Sadržaj
   AMD WorkerPro W66 profesionalna radna stanica

   Pozitivne ocene

   • Vrhusnke performanse
   • Profesionalna namena
   • Odlična radna kultura
   • Opcije nadogradnje
   • Kompaktan i zanimljiv izgled
   • Dovoljan broj brzih USB opcija i USB-C sa prednje strane

   Negativne ocene

   • Voleli bismo brzi USB 3.2 2×2 i svakako 10 GbE
   • Nefunkcionalan USB-C sa prednje strane

   Profesionalna radna stanica ne mora biti potpisana od strane skupog “first tier” brenda, već može sastavljena od brižljivo probranih komponenti. Dokaz za to je današnji AMD WorkerPro W66 sistem visokih performansi.

   Danas imamo PC računare raznoraznih namena i vrsta, toliko da se radi o potpuno različitim uređajima kako po nameni, tako i radnim karakteristikama. Toliko su različiti da im čak i naziv računar, drugačije pristaje. Važan deo predstavljaju oni namenjeni obavljanju poslovnih aktivnosti i koje obeležavamo terminom profesionalna radna stanica (Workstation PC).

   Od najjeftinijih za rad na internetu i “cloud” servisima, preko gejmerskih sa čitavom paletom pokrivanja igranja u različitim rezolucijama, do poslovnih, ozbiljnih rešenja gde je stabilnost i pozdanost u radu primarna karakteristika.

   Profesionalna radna stanica – koncept stabilnog i pouzdanog računara

   Danas, imamo želju da prikažemo jedan takav. Periodično vas informišemo o ovom delu ponude jer smatramo da među nama ima korisnika koji žive i rade od rada na računaru. Ne mislimo samo na one koji sklapaju i popravljaju, već i oni koji se bave izradom sadržaja, kreativom, programiranjem i ostalim poslovima.

   Među njima svakako ne treba zanemariti veliki broj “freelancer-a”, koji sasvim pristojno zarađuju i imaju pragmatičnu logiku. Razmišljanje vas dovede do trenutka kada stavite prst na čelo i kažete sebi – čekaj, ovo je postao već ozbiljan posao, jednostavno moram da uložim i u adekvatnu opremu koja će se isplatiti kroz buduće projekte.

   Pa to može svaki računar, pomisliće veliki deo vas. Može, ali do odrađenog, nivoa i trenutka. Sasvim je normalno da se naši gejming “nabudženi” sistemi, obore dva, tri puta na dan. Oni jednostavno “pršte” od performansi poput sprintera na kratke staze, jer su zapravo tako građeni i podešeni. Nakon što ispucaju svu snagu, svašta je moguće.

   Dobro, šta ima veze to je skoro uobičajeno za mene tj sasvim prihvatljiv kompromis u cilju postizanja ekstremnih performansi.

   E, to nije dobro za poslovni računar. Koliko se puta samo naš montažer uhvatio za glavu dok je radio na snimku, pa kad “nabrijan” sistem u svrhu što bržeg renderinga tokom produkcije pukne. Pa još kad usled što bržeg “cut/paste” oslobađanja prostora na karticama krene po zlu… osećaj koji zna samo onaj ko je preživeo takvu situaciju.

   Naravno, imamo mi neke druge odbrambene sisteme za ovakve situacije, ali većina vas nema, pa u takvim situacijama nastaje prilično veliki problem.

   AMD WorkerPro W66 – profi radna stanica ovako izgleda

   Poenta rečenog je da kako se stepen zahtevnosti posla povećava, dotičnu činjenicu shvatate na teži način. Tokom rada, takoreći u letu. Da ono sa čim trenutno radite zapravo i nije pravi alat potreban za vašu specifičnu vrstu posla. E, tada ste već dosegli onaj nivo ozbiljnosti i samosvesti, da pogledate u pravcu računara za posao.

   I kada to kažemo, obično će većina vas pomisliti na neki brendirani desktop, onako konfekcijski dosadan pa još kada zavirite unutra i shvatite da nije to ništa posebno. Oni malo vispreniji će reći: “Pa i ja sam to mogao možda i bolje za isto i manje para.”

   Zaista je tako. Možete i sami napraviti prilično ozbiljan računar za posao. Poslovna PC mašina uopšte ne mora biti dosadna, mračna i zatvorena. Dovljno je povesti računa o par vitalnih delova i zapravo možete sami da “sklopite” računar koji će u potpunosti zadovoljiti vaše radne potrebe. Kako u smislu posla koji obavljate, ali i svakodnevnih radnji koje spadaju u dnevnu rutinu, pa čak i zabavu.

   Da, ako ne verujete danas ćemo vam prikazati baš jedan takav pod oznakom AMD Worker Pro W66. Jednu klasičnu destop “PC workstation” stanicu u kompaknom pakovanju.

   AMD WorkerPro W66 – karakteristike

   Za osnovnu platformu je izabran AMD Ryzen 9 5950X 16-jezgarni Zen 3 u kombinaciji sa X570 matičnom pločom. Po ceni i karakteristikama itekako konkurentan kako u pogledu performansi, tako i efikasnosti. 16 jezgara nudi obilje snage u “multithreading” aplikacijma sa izletom u “boost” modu do 4.5 GHz i pri tome vrlo kontrolisanom potrošnjom i temperaturom.

   Veoma konkurenta platforma, čak i u odmeravanju snage sa početnim Threadripper modelima. Pri tome je kompaktnija i ponavljamo, sa vrlo visokom radnom kulturom što je od posebnog značaja za poslovnu mašinu.

   Zato je uvek u kontrolisanom radnom režimu posebno kada jedan ovako moćan procesor uparite sa odgovarajućim hlađenjem. U ovom slučaju, NZXT Kraken 240mm AiO sistem koji se pokazao dovoljnim da ohladi 16-jezgarnog snagatora i to u kućištu manje zapremine.

   Profesionalna radna stanica – hardver podrazumevanih karakteristika

   Možda ne primećujete na prvu, ali u pitanju je mini ITX sistem, sa ASUS ROG X570 ITX pločom i NZXT H210 kućištem. Moćan procesor, morate upariti sa odgovarajućom memorijom, ne preterano brzom, ali sa dovoljno brzinske rezerve da omogući procesoru kada treba ubrzati svih 16 jezgara.

   Zato se nije išlo sa ekstremno brzim DDR4 modulima i niskom latencijom, već na DDR4-3200 specifikacije koje su optimum brzine i stabilnosti, nešto što baš treba ovom tipu mašine. Dovoljno brza da ne “uguši” procesor, a sa druge strane potpuno stabilna na brzinama koje prave onu ključnu razliku u performansama ako ih poredite sa modulima koji rade na JEDEC specifikacijama.

   Koristili smo Kingston FURY Renegade modele i to u RGB varijanti da malo razgalimo poslovnu dušu. Kapacitet minimum 64 GB u dvokanalnoj, 2x 32 GB DDR4-3200 konfiguraciji sa modulima u Dual Rank (2R) organizaciji memorijskih čipova. To je još jedna od ključnih odlika ovog specifičnog sistema i ujedno zajednička karakteristika ozbiljnih HEDT i server sistema.

   Drugi deo memorijskog podsistema za skladištenje podataka je morao da bude na nivou ostatka performansi sitema. Otuda izbor pada na Kingston KC 3000, trenutno najbolji i najpovljniji izbor u smislu kapaciteta, cene i svakako performansi.

   Za početak 1 TB performansi od 7 GB/s prilikom sekvencijalnog čitanja i 5 GB/s prilikom upisa podataka će navući osmeh i najozbiljnijim poslovnim “facama”. Bitno je pomenuti da brzi SSD ima hladnjak čija je uloga da obezbedi ovako visoke perormanse tokom dužeg perioda rada.

   Dovoljno performansi da se “nahrane” sva jezgra tokom punog sprinta u zahtevnim aplikacijama. Još jedan ovakav je obavezan, ukoliko se bavite video montažom.

   Profi računar je nezamisliv bez brzih konekcija

   Sistem zahvaljući tome što vodite računa o izboru adekvatne ploče, nudi dosta brzih USB 3.2 Gen2 konekcija. Mahom na zadnjem ATX panelu, ali isto bi tako voleli da se našao makar jedan USB 3.2 2×2 sa transferom od 20 Gbps. Takođe vezu sa računarom obezbeđuje jedan giabitni LAN i to bi svakako trebalo da bude brže kod jedne ovakve mašine, makar 2.5 Gbps ili zašto ne 10 Gbps zbog veze sa brzim NAS uređajima.

   U pitanju je onaj deo kompromisa oko optimizacije troškova u konkretnom primeru. Zato situaciju vadi prisustvo brze Wi-Fi 6 bežične mreže.

   AMD Radeon Pro W6600 – komponenta koja donosi ključnu razliku

   A, onda detalj koji pravi ključnu razliku. Do sada je sve maltene identično nekoj dobroj gejmerskoj mašini sa onim bitnm detaljima u smislu podešavanje memorijskog podsistema koji utiče na komponentu stabilnosti i pouzdanosti.

   Ključna razlika koja ovom sistemu daje pridev poslovna radna stanica visokih performansi je Radeon Pro W6600 grafička karta. Zapravo je blizanac Radeon RX 6600 modelu u onom našem, gejming svetu. Dosta je ozbiljnija, dovljno da živi u jednom paralelnom univerzumu gde preciznost prikaza, kvalitet, stabilnost u radu i sertifikovani drajveri znače bolju produktivnost.

   Dizajnirana je da radi 24/7, a koliko je to bitan detalj možda i najbolje mogu da vam posvedoče korisnci koji su nedavno rudarili kripto valute sa klasičnim gejming modelima grafičkih karti. Koliko samo problema sa grejanjem, topljenjem konektora i zamenom ventilatora, to vam samo oni mogu posvedočiti.

   Obična grafička karta ni izbiliza nije napravljena da radi 24/7. Radeon Pro je tako podešen i dizajniran, njegovi radni parametri u smislu vrednosti radnog takta grafičkog procesora i potrošnje su podešeni za rad bez prestanka uz održavani optimalni nivo potrošnje energije. U skladu sa tim ide mali profil karte uz specijalni ventilator koji dovoljno hladi, ali je istovremeno potpuno bešuman u radu.

   Nema buke i nema situacija pregrevanja i reseta GPU-a tokom rada. To je ovde nepoznanica. U srcu Radeon Pro serije je AMD Zero Day Certification Program. Većina najpopularnijih profesionalnih aplikacija je sertifikovana za rad sa najnovijim drajverima poznatim pod terminom AMD Radeon Pro Software for Enterprise.

   Njih odlikuje apsolutno stabilan rad uz mogućnost korisnika da uživaju u najnovijim opcijama i funkcijama bez bojazni jesu li one testirane i sertifikovane. Dakle, onog dana kada se novi drajver pojavi – sigurnost rada svih opcija je zagarantovana.

   Malo je dodirnih tački sa gejming GPU modelima

   Uzgred što Radeon Pro podržava neke posebne funkcije koje obične karte ne mogu da koriste na profesionalnim aplikacijama. Na primer, takav je slučaj sa SolidWorks programom koji ne pordržava RealView tehniku senčenja objekata u realnom vremenu sa običnim Radeon, već samo sa Radeon Pro modelima.

   Radeon Pro W6600 je baziran na RDNA2 arhitekturi i jedan je od pristupačnijih modela u svojoj seriji. Kao svoren za ovakav tip radne stanice. Raspolaže sa 4 DisplayPort 1.4 DSC porta sa 4x 5K mogućnostima prikaza.

   Njegov GPU broji 1792 “stream” procesora ili 28 računskih klastera. Izrađen je u 7nm tehnolgiji i troši u ekstremnim situacijama 130 W električne energije. Radeon Pro softver, zapravo inteligentno upravlja opterećenjem i potrošnjom grafičkog procesora, držeći ga većinu vremena u zoni radnog optimuma. Ima 8 GB VRAM-a i 32 MB ultra brze Infinity keš memorije.

   AMD WorkerPro W66 – performanse

   CPUAMD Ryzen 9 5950X
   MBAsus ROG Strix X570I
   CoolerNZXT Kraken X53
   RAM32 GB (2x 16 GB) Kingston FURY DDR4-3200
   GPUAMD Radeon PRO W6600
   SSD2x 1 TB Kingston KC 3000 M.2 PCIe x4 Gen4
   PSUNZXT C650W 80Plus GOLD
   CaseNZXT H210i
   DriversAMD Chipset 3.08.17.735
   AMD Software PRO Edition 22Q4
   Test sistem

   Performanse u aplikacijama:

   SolidWorks performanse:

   Kao što možemo videti iz priloženih grafikona i dobijenih rezultata, Ryzen 9 sa 16 jezgara Zen 3 generacije se uspešno nosi sa višejezgarnom Threadripper “starijom” braćom. Sa druge strane Radeon Pro W6600 dominira nad starijom serijom sličnih modela.

   Sve to ima svoje efekte na manju potrošnju i umerenije radne temeprature uz propratni efekat boljih performansi i inicijalno niže cene koštanja konfigurisanja jednog ovakvog sistema.

   AMD WorkerPro W66 – ponašanje u radu

   Pored odličnih performansi, ovaj sistem se odlikuje izuzetnim ponašanjem u radu. Uporedo sa velikom snagom i brzinom proračuna, uspešno je očuvana ergonomija rada. Poznato je da slični gejming sistemi osim što emituju ogromnu količinu toplotne energije, stvorenu pri radu CPU i GPU resursa, prati efekat velike buke, posebno rada grafičke karte.

   Ovde je situacija potpuno drugačija jer su oba procesora adekvatno podešena i hlađena. Tako da je postignut taj fini balans rada u smislu grejanja i buke rashladnog sistema. To proističe iz opšteprihvaćenog stava kada je u pitanju profesionalna upotreba, ne sme biti kompromisa.

   Uostalom pogledaj te ove grafikone i uporedite sa nekim sličnim sistemom gejming namene:

   AMD WorkerPro W66 – eksperiment uspeo

   AMD WorkerPro W66 je jedna dobra pokazna vežba – šta sve možete uraditi za prilično kontrolisanu svotu novca i po daleko manjoj ceni od neke firmirane “workstation” stanice poznatog brenda, sličnih mogučnosti i nivoa performansi. Pri tome ste dobili jedan zaista vrhunski sistem. Kompaknih dimenzija, zepremine 27 litara, minimalističkog dizajna, ali ne dosadno neutralnog izgleda. Toliko zanimljivog da vam ulije volje kada vam posao dosadi i potakne misli na neku razonodu ili kreativnost.

   Uz to je lako nadogradiv jer poseduje otvorenu arhitekturu klasičnog desktop PC-a. Istovremeno, radne odlike ovog računara vas neće dekoncentrisati bukom ili brigom oko viška toplote, čak i tokom najzahtevnijeg posla.

   Tokom testova je odgovorio na svoju osnovnu misiju – stabilan rad, vrhunska softverska podrška za profesionalne aplikacije i visoka radna kultura. Svestran računar koje pokreće i brzo izvršava sve ono što možete zamisliti i što će vam ikada zatrebati, poslovno ili svakodnevno, svejedno.

   Brzinski je na najvišem nivou jer njegov radni opis je svakodnevni rad u zahtevnom multitasking okruženju, a profesionalna grafička karta samo podiže radni nivo na jednu klasu više od onog sa čim ste se do sada susretali.

   Budite produktivni

   Na kraju vas sigurno interesuje cena. Većinu komponenti poznajete, a možda je i trenutak kupovine najbolji zbog smene generacija i dolaska novih i osetno skupljih paltformi dok je postojeća “zrela” i oslobođena dečijih bolesti.

   Možda jedina nepoznanica u čitavoj jednačini WorkerPro konfiguracije je Radeon Pro W6600 grafička karta sa cenom od oko 650€. Kompletan sistem sastavljen od navedenih košta oko 2000€. Nije loše za jedan profesionalni alat koji sebi mogu priuštiti i “freelancer-i”. Praktično cena današnjih “flegšip” telefona.

   Ostaje vam još samo da nabavite dobar, profesionalni monitor sa 10-bitnim prikazom kolora i adekvatnim osežavanjem sadržaja. Zatim, dodate odgovarajuće periferije i možete da uživate komforno radeći i fokusirajući se na svoj posao i rad. Budite produktivni!

   Možda vam se svidi