Asus Radeon RX Vega 64 Strix OC 8G

Asus Radeon RX Vega 64 Strix OC 8G

Kada smo testirali Radeon RX Vega 64 najveća zamerka je bila upućenma referentnom rashladnom sistemu. U standardnoj verziji sa vazdušnim hladnjakom ovaj kuler jednostavno nije dovoljan da obuzda snažni Vega 10 čip, što je rezultovalo visokom temperaturom, bučnim radom i padom frekvencije pri momentima najvećeg opterećenja. Sada je tu Asus sa svojim Strix modelom koji obećava da će nam dati potpuno drugačiju interpretaciju Vega 64 modela.

  Sadržaj

   Nebojša Todorović
   Asus Radeon RX Vega 64 Strix OC 8G (Cena: oko 770 EUR)
    
    
   Pre nego što se bacimo na posao, osvrnimo se ukratko na novu generaciju Radeona sa Vega procesorima. Broj nakon Vega oznake predstavlja broj Compute Unit-a, odnosno CU-a koji diktira praktično broj funkcionalnih Stream procesora i teksturnih jedinica, a ispod u tabeli možete da pogledate kako stoje stvari.

    
   AMD Radeon RX Vega 64 Liquid
   AMD Radeon RX Vega 64
   AMD Radeon RX Vega 56
   AMD Radeon R9 Fury X

   GPU
   Vega 10
   Vega 10
   Vega 10
   Fiji

   Arhitektura
   GCN 5
   GCN 5
   GCN 5
   GCN 3

   Proizvodni proces
   GloFo 14nm
   GloFo 14nm
   GloFo 14nm
   TSMC 28nm

   Broj tranzistora
   12.5 milijardi
   12.5 milijardi
   12.5 milijardi
   8.9 milijardi

   Stream Procesori
   4096
   4096
   3584
   4096

   Broj Compute Unita
   (64 CUs)
   (64 CUs)
   (56 CUs)
   (64 CUs)

   Teksturne jedinice
   256
   256
   224
   256

   ROP
   64
   64
   64
   64

   Nominalni takt
   1406MHz
   1247MHz
   1156MHz
   N/A

   Boost takt
   1677MHz
   1546MHz
   1471MHz
   1050MHz

   Tip memorije
   HBM2
   HBM2
   HBM2
   HBM

   Frekvencija memorije
   1.89 GHz
   1.89 GHz
   1.6 GHz
   1 GHz

   Memorijska magistrala
   2048-bit
   2048-bit
   2048-bit
   4096-bit

   VRAM
   8GB
   8GB
   8GB
   4GB

   Potrošnja
   345W
   295W
   210W
   275W

   AMD sa novim modelima je napao segment koji konkurencija pokriva sa GeForce GTX 1080 i GTX 1070 modelima, mada moramo priznati da smo se nadali da će se Vega modeli ranije pojaviti kako bi preuzeli ovaj zadatak. AMD u najvišem segemntu dugo nije imao predstavnike, a Nvidia već neko vreme ima čak i GTX 1080 Ti na čelu ponude na šta AMD nema odgovor. Stoga je jako bitno da Vega bude viđena u što boljem svetlu, a referentni vazdušni kuler ne pomaže u tome. Upravo zato je jako bitno da se što više partnera uključi u ponudu sa sopstvenim rashladnim sistemom.
    asus_vega_64_strix_intro_006_s.jpg
   Masivni kuler prekriva kompletnu grafičku kartu, a iako je oklop od plastike umesto metala, kvalitet je odličan. Reč je o proverenom DirectCU III sistem sa tri ventilatora prečnika 100 milimetara, a njihov dizajn nam je poznat sa ranijih Strix modela. Proizvođač ističe da se radi o novim Wing-Blade ventilatorima sa IP5X sertifikatom koji garantuje da su otporni na prašinu. Plastični oklop nosi ventilatore, ali i RGB LED osvetljenje koje možete podešavati po želji i koje Asus naziva AURA RGB Ligthning.
    asus_vega_64_strix_intro_011_s.jpg
   Istakli bismo implementacija hibridnog režima rada karte koja čini da dok GPU ne prelazi temperaturu od 55 stepeni Celzijusove skale, ventilatori miruju. Tek kada pređe ovu granicu, ventilatori polako počinju da se vrte i nastupa aktivno hlađenje. Stoga, dobijate polupasivnu grafičku kartu, koja ne samo da ne proizvodi buku kada to nije neophodno, već “štedi” ventilatore produžavajući im radni vek.
    
   asus_vega_64_strix_intro_007_s.jpgRashladno telo je redizajnirano u potpunosti. Sastoji se iz dva odvojena tela koje spajaju četiri niklovana heatpipe-a. Njihov zadatak je da ostvare direktan kontakt sa GPU-om koji je izvor toplote i da je prenesu na udaljena aluminijumska rebra koja hlade ventilatori. Ispod kulera se krije kompleksna i kvalitetna štampana ploča kojom dominira VEGA 10 čip i sjajna naponska jedinica. Ona filtrira napon u 12+1 faza, a Asus je iskoristio najkvalitetnije komponente koje objedinjeno naziva Super Alloy Power II tehnologijom.
    asus_vega_64_strix_intro_023_s.jpg
   Na poleđini pronalazimo backplate što svakako pomaže da grafička karta pod velikom težinom zadrži rigidnost strukture, pa se PCB neće iskriviti pod sopstvenom težinom. Još jedan bitan detalj je veliki RoG logo koji je takođe deo AURA RGB LED tehnologije, pa tako svetli zajedno sa ostatkom grafičke karte. Proizvođač je definitivno rešio da sve svoje komponente više klase osvetli, pa je zaista šteta Asus komponente ugrađivati u kućišta bez providne stranice.
    asus_vega_64_strix_intro_020_s.jpg
   Za napajanje karta koristi dva 8-pin PCIe konektora, što je nažalost neophodno za Radeon RX Vega 64 koji prema rečima Nvidia tipično troši oko 180 W. Dodatni PCIe konektori ostavljaju dovojno prostora za svaki scenario i pozdravljamo ovu odluku.
    asus_vega_64_strix_intro_017_s.jpg
   Na zadnjem panelu pronalazimo bogat izbor video izlaza. Tu su po dva HDMI 2.0b i DisplayPort priključka, kao i usamljeni DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko D-Sub adaptera. Doduše, zaista ne možemo da zamislimo da neko koristi ovu kartu na analognom monitoru.
    asus_vega_64_strix_intro_025_s.jpg
   Zanimljiv detalj su dva konektora za dodatne ventilatore poput onih koje možete da pronađete na matičnim pločama. U 90% slučajeva oni neće trebati klasičnim korisnicima, ali će overklokeri znati da cene ovakav dodatak u pojedinim situacijama kada je potrebno dodati još poneki ventilator kako bi se temperatura smanjila makar i za jedan stepen.
    asus_vega_64_strix_intro_019_s.jpg
   Što se specifikacija tiče, podsetićemo da Radeon RX Vega 64 upošljava punokrvni Vega 10 čip kome su svi resursi dostupni. Ukratko, to znači da raspolaže sa 4096 Stream procesora, 256 teksturnih i 64 ROP jedinice. On je uparen sa 8 GB HBM2 memorije koje sa GPU-om komuniciraju putem 2048 bitne magistrale. Što se tiče frekvencija, Asus nije podigao taktove u odnosu na propisane vrednosti od strane AMD-a, što ne čudi s obzirom na to da je Vega već prilično “nategnuta” sama po sebi.
   asus_vega_64_strix_intro_gpuz_default.gifKutija je kao i kod nove generacije Nvidia karti redizajnirana, ali u prepoznatiljivom “Asusovskom” maniru što znači da ćete i dalje lako prepoznati i iz daljine o kom proizvođaču se radi. Primetićemo znak specifičan za Vega modele koji se nalazi na prednjoj stranici u obliku dva crvena trougla.
    asus_vega_64_strix_intro_001_s.jpg
   Poleđina ističe najbitnije karakteristike kojima se Strix model izdvaja od konkurencije. Još jednom vidimo Aura tehnologiju koja donosi promenljivo LED osvetljenje. LED osvetljenje je očigledno velika stvar u koju Asus polaže nade. Nemamo ništa protiv da grafička karta izgleda lepo, posebno kada znamo da to nije jedini adut, jer se Asus uvek pobrine da i sve ostalo bude na očekivanom nivou.
    asus_vega_64_strix_intro_003_s.jpg
    Nažalost, propratna pakovanja i dalje ostaju zapostavljena, pa osim vezice za kablove sa “čičak trakom” zaista nema ničega neuobičajenog. Tu je štura dokumentacija, disk sa drajverima, jedan naponski adapter i čičak trakica za kabliranje.
   asus_vega_64_strix_intro_005_s.jpgTest sistem:
   – MB: Gigabyte X370 Aorus Gaming 5, Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming
   – CPU: AMD Ryzen 7 1700X, Intel Core i7 8700K 
   – RAM: 16GB (2x8GB) HyperX FURY 2666MHz CL16
   – GPU: Asus Radeon RX Vega 64 Strix OC 8G
   – HDD: Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
   – SSD: Kingston SSD Now A400 240GB
   – PSU: Cooler Master V1200 Platinum 
    
   [modul]test=561[/modul][modul]test=562[/modul][modul]test=563[/modul][modul]test=564[/modul][modul]test=565[/modul]Poput referentnog modela i Asus RX Vega 64 Strix ima poteškoća da podigne frekvencije u regularnim uslovima. Ukoliko želite išta da dobijete, a da ne bude potpuno zanemarljivo, moraćete da povećate “power limit” do maksimuma i da pritom povećate brzinu ventilatora. U slučaju fabričkih podešavanja, maksimalni stabilni takt je iznosio svega 1375 MHz za GPU i manje-više standardnih 1100 MHz za memoriju. Ruku na srce, zahvaljujući tome što se koristi HBM2 memorija sa dvomegabitnom magistralom, dobitke na memorijskom protoku ne treba olako shvatiti, jer je ipak reč o ubrzanju od preko 40 GB/s. Sa druge strane, smatramo da povećanje takta GPU-a nema nikakvog smisla i da je Vegu bolje ostaviti na standardnoj frekvenciji.
    asus_vega_64_strix_intro_gpuz_oc.gif
    
   Sa druge strane, priča na polju temperatura je znatno drugačija u odnosu na referentni model i Strix kuler svoj posao obavlja znatno bolje. Pre svega, umesto 85 stepeni, maksimalna temperatura iznosi svega 76 stepeni Celzijusove skale. Pritom, nema obaranja takta gotovo uopšte i karta radi na propisanoj frekvenciji za GPU, pa čak i prelazi u određenim uslovima do 1663 MHz što dodatno obesmišljava naknadni overklok od strane korisnika, jer su dobici manji od 5% kroz praktično celu bateriju testova.
   asus_vega_64_strix_intro_temp_default.png
    
   [modul]test=566[/modul]Radeon RX Vega 64 je kvalitetna grafička karta koja je u nekim tehnološkim aspektima ispred svog vremena, što se nažalost samo donekle prikazuje u performansama. Sa druge strane, potrošnja je vrlo visoka imajući u vidu performanse u odnosu na konkurenciju, a visok TDP sa sobom vuče i veće temperature i potrošnju. Jednostavno, čip je nategnut prilično u smislu frekvencije i napona kako bi mogao da se bori sa efikasnijom konkurencijom. Lepa vest je da je Asus rešio problem zagrevanja i “throttlovanja” koje smo videli kod referentnog modela i time značajno unapredio originalni dizajn.
   asus_vega_64_strix_intro_014_s.jpg 
   Ukoliko na sve to dodamo odličan izgled, fantastično osvetljenje i generalno veoma sofisticiranu kulturu rada, možemo da zaključimo da je Asus obavio sjajan posao kada je u pitanju Vega. To naravno može da vam bude dovoljno ili ne u zavisnosti kom taboru ste priklonjenu, ali nema dileme da je Asus ozbiljno unapredio Vegu i učinio je daleko kompetentnijom.
    asus_vega_64_strix_intro_024_s.jpg
    
   Prednosti:– Sjajan kuler- Performanse- FreeSync i Enhanced Sync- HBM2- Arhitektura
   Nedostaci:– Overklok mogućnosti- Energetska efikasnost    – Visoka cena

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan