FURY Beast 3600 CL18 (Video)

FURY Beast 3600 CL18 (Video)

FURY Beast 3600 CL18 je u stvari stara, dobra Kingston memorija sa novim imenom. Posledica prodaje HyperX robne marke je promena brenda, ali već dobro poznate memorije iz Fury i Predator serije, ostaju i dalje u ponudi Kingstona pod novim zajedničkim brendom – FURY. Klasični Fury moduli su dobili sufiks Beast, a Predator je postao FURY Renegade...

  Sadržaj

   Ako ste pratili poslednje događaje u industriji PC komponenti, verovatno ste već upoznati sa činjenicom da je Kingston jedan od vodećih proizvođača memorija uveo na tržište novu robnu marku  – nema više HyperX memorija od sada je tu FURY. Brend koji će Kingston od sada koristiti za svoje proizvode visokih performansi. Dakle konkretno kada su u pitanju memorije imamo sledeće stanje stvari – FURY serija je dobila dodatni naziv Beast, dok se nekadašnji Predator modeli zovu FURY Renegade.
   Memorija koju vam danas predstavljamo nosi oznaku Kingston FURY Beast i u pitanju je komplet od 32GB sa dva modula kapaciteta 16GB svaki. Efektivna radna frekvencija memorije iznosi 3600MHz uz faktore latencije CL16-22-22. Koristi Hynix-ove 16Gb D1 DDR4 memorijske čipove druge generacije koji imaju 10% gušće pakovanje tranzistora u odnosu na prethodnu generaciju.  
    
   kngst1s.jpg
    
   Obzirom na sve veće potrebe novih igara, aplikacija u kontekstu sve zahtevnijih sadržaja na visokim rezolucijama koji logično zahtevaju više podataka i time memorije za obradu, prisustvo 32GB RAM-a više nije nikakvo preterivanje. Cena kompleta je oko 160€, što je sasvim prihvatljivo. 
    
   Brze memorije sa većim radnim taktom su kao stvrene za rad sa novijom generacijom centralnih procesora. To se posebno odnosi na AMD APU generaciju sa integrisanim grafičkim jezgrom koje nema lokalnu već upravo koristi sistemsku memoriju. Zbog toga visina radne frekvencije i brz pristup podacima igraju jednu od važnijih uloga u sistemima sa integrisanom grafikom. Sa druge strane i klasični procesori poput Ryzen 5000 i Intel Core 11. generacije će vas svakako nagraditi boljim performansama u prisustvu brže memorije, pre svega zbog prisustva većeg broja jezgara, koje treba brzo nahraniti potrebnim podacima. 
    
   kngst2s.jpg
    
   Što se tiče performansi, uticaj bržih memorija kod rada integrisanog grafičkog jezgra, može da dostigne razliku i do 50% kada se radi o gejming upotrebi. Razlika je manja ali i dalje osetna kada se radi o pokretanju aplikacija i tada je na nivou onih koje beležimo i kod klasičnih procesora bez integrisane grafike. 
    
   Kingston FURY Beast 3600 na nivou konkurencije. Ova memorija nema Dual Rank konfiguraciju čipova, tako da je GSkill TridentZ Neo u prednosti za jednu vidljivu marginu. Taman onoliko koliko je i skuplji. On je više u FURY Renegade kategoriji. Ne tražimo opravdanje već želimo da je smestimo u realni rang cene i performansi. 
    
   Neke igre rade uobičajeno bolje dok druge slabije reaguju na prisustvo brzih memorija. Pravilo kod klasičnih procesora u kombinaciji gejming grafičkih karti je da igre koje u većem stepenu upošljavaju procesor ujedno bolje reaguju na prisustvo bržih RAM modula. Takav je slučaj sa Far Cry i Assassin Creed franšizama, DOTA2 i drugim igrama. 
    
   kngst3s.jpg
    
   Ovaj FURY Beast ima i RGB deo sa difuzorom svetla koji daje lepše nijanse boja, a sinhronizuje rad između modula zahvaljujući Kingston infracrvenoj tehnologiji sinhronizacije što je njihov in-house patent. Takođe, upravljanje radom adresibilnog osvetljenja je moguće iz softvera vodećih proizvođača matičnih ploča poput Gigabytevog RGB Fusion-a, ASRock Plychrome-a, MSI Mystic ili ASUS Aura softvera. 
    
   Memorija pored rada na podržanim XMP 2.0 fabrički definisanim overkloking radnim profilima, može još dodatno da se ubrza tj overklokuje. Tako smo tokom testiranja uspeli da spustimo latenciju na CL16-20-20 uz blago podizanje frekvencije na 3733 MHz uz napon od 1.39-1.4V. Isto tako smo uspeli u nameri da na fabričkih CL18-22-22 1T ubrzamo frekvenciju do sinhronih 4000 MHz, a što je idealno za APU primerke. U tim slučajevima računajte na dodatno bolje performanse. Ipak, manje vični korisnici moraju biti oprezni u smislu odnosa koristi marginalno većih performansi i značajno izvesnije mogućnosti nestabilnosti u radu sistema. Pa, trebaju sami proceniti realni rizik koji su spremni da preuzmu. Kod memorije se nikada ne zna može vam raditi mesec dana i onda u nekoj aplikaciji pukne gubeći sve trenutno nesačuvane podatke.  
    
    
   Performanse:
    
    GamingPerformanceGraph.png
    
    
   AdobePerformanceGraph.png
    
    
   RAMDiskPerformanceGraph.png
    
    
   WinRARPerformanceGraph.pngI sve ovo prethodno o performansama smo manje više znali jer smo dotičnu materiju apsolvirali u nekoliko ranijih testova i priča o DDR4 RAM modulima. Ovog puta smo više hteli da vam predstavimo promenu brenda unutar Kingston ponude – HyperX je otišao, a sa druge strane došao je FURY. Zaključak je da so to i dalje dobro poznate – da ne kažem, stare dobre Kingson memorije visokih performansi koje na našem tržištu zbog povoljne cene i lake dostupnosti, predstavljaju odličnu kupovinu. Tako je i ovog puta sa njihovim FURY Beast modulima u ovom danas prikazanom kompletu od 32GB. 
    

    
   _____________________________________________
    
   Prednosti: 
    
   – Komplet memorija komfornog kapaciteta 
   – Solidne performanse  
   – Hladnjaci  
   – Dobra OC rezerva 
    
   Nedostaci: 
    
   – Nedostatak 2R kofiguracije  
    
   Cena oko 160€ 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi