Gigabyte AORUS Radeon RX 5700 XT 8G (Video)

Gigabyte AORUS Radeon RX 5700 XT 8G (Video)

Koliko zapravo dobar kuler znači jednoj vrhunskoj gejming grafičkoj karti, možda najbolje vidimo upravo na primeru AORUS RX 5700 XT 8G modela. Brz, tih I raspoložen za overkloking- jednostavno se isplatilo sačekati najjači Gigabyte Navi 10 model...

  Sadržaj

   Dok AMD nastavlja ofanzivu na tržište grafičkih karti, što potvrđuju i najnoviji izveštaji koji tvrde da je ova kompanija prodala više grafičkih karti od Nvidia konkurencije, do nas je stigao još jedan derivat Navi generacije u vidu jednog premijum modela – AORUS RX 5700 XT grafičke karte.
   Moramo priznati da je prošlo poduže vremena dok smo konačno dočekali najjaču Gigabyte Aorus Navi varijantu. Ima tu i taktiziranja zbog Nvidia konkurencije koja je insistirala kod proizvođača da se Radeon i GeForce modeli jasno po oznakama i dizajnu pakovanja razgraniče, a što je svakako zahtevalo i određeni period prolongiranja AMD Radeon modela.
   Bilo kako bilo, tek najjači Aorus Navi XLX je konačno pred nama i već prvi utisak nam govori da se čekanje isplatilo.
   AMD Radeon Navi 10 XLX je već zreo proizvod i nema tajni u pogledu tehničkih specifikacija. Dakle, u pitanju je prva generacija RDNA arhitekture u najjačem izdanju sa 2560 izvršnih jedinica, 160 jedinica za obradu tekstura i 64 procesora za finalni rendering slike. Grafički procesor radi sa 8 GB brze GDDR6 video memorije. Maksimalna potrošnja je 225W što nam govori da su RX 5700 XT mahom “tople” i to je upravo onaj detalj kome je Gigabyte posvetio posebnu pažnju u slučaju današnjeg Aorus RX 5700 XT modela.
   Aorus_RX5700XT_1s.jpg 
   Kada se borite protiv toplote koju generiše ovako moćan GPU kakav je Navi 10 XLX, imate dve opcije: da postavite veliko telo hladnjaka koje će imati dovoljno veliki toplotni kapacitet kako bi se izborilo sa disipacijom tolopte od 225W ili da sa druge strane uštedite na hladnjaku i ugradite bolje ventilatore koji će forsiranim radom brže rashladati radijator i izbaciti toplotu u okruženje grafičke karte.
   Prvi slučaj obično rezultuje tihom radnom prirodom grafičke karte sa nešto nižim radnim frekvencijama, a u drugom slučaju je karta bučnija i neretko podložna aktivaciji zaštite GPU procesora u smislu povremenog obaranja maksimalne radne frekvencije.
   Aorus RX 5700 XT se odlučio za svojevrsnu kombinaciju kako bi spojio najbolje od oba rešenja i doneo vam skoro idealnu gejming grafičku kartu koja je u isto vreme tiha, brza, ali se pri tome dobro hladi. Da li je uspeo u tome?
   Aorus_RX5700XT_2s.jpg 
   Ključ rešenja ovakvog nastojanja je beskompromisno dobar hladnjak. Aorus RX 5700 XT koristi izuzetno veliki i masivan radijator sa mnoštovm rashladnih rebara koja do maksimuma povećavaju korisnu površinu predaje toplote. Da bi se ona ravnomernije prenela dugačkim telom hladnjaka, pomaže čak 5 kompozitnih toplotnih cevi koje sistemom kapilarne tehnologije prenose toplotu do udaljenih delova radfijatora. Princip vrlo sličan onome koji koriste i drugi proizvođači, osim što je u slučaju ovog Aorus modela, hladnjak natprosečnih dimenzija i površine hlađenja – otprilike je duplo deblji od onoga koji smo imali prilike da vidimo na ASRock Challenger XT modelu.
   Aorus_RX5700XT_3s.jpg 
   Neophodna pomoć je prisutna u vidu trostruke konfiguracije Windforce ventilatora prečnika 8.2 cm. Inače, Gigabyte već tradicionalno koristi izduženu formu rashladnog sistema koji uslovlljava upotrebu ventilatora manjeg prečnika, nešto bučnijih u režimu povišenog broja obrtaja. Dodouše, oni ređe zalaze u područje viskih obrtaja, ali kada se jednom nađu u tom radnom režimu, definitivno emituju više buke nego oni većeg prečnika. Da bi izbegao dotičnu situaciju Gigabyte brži rad ventilatora nadomešćuje većim dimenzijama radijatora. Sa druge strane, izduženo telo radijatora od 29 cm i visine nešto malo više od 12 cm,  ne pravi u kućištu  barijeru kod koje se nagomilava topao vazduh. Na taj način se olakšava ciruklacija vazduha unutar kućišta, bolje nego kod modela sa visokim telom koji deluju poput pregrade u kućištu. Uglavnom svako od pomenutih rešenja ima svoje prednosti i nedostatke, a što će najbolje odgovarati u vešam slučaju zavisi i od strukture kućišta koje posedujete.
   Osim glavnog hladnjaka koji  svojim centralnim delom u vidu ploče kroz koje prolaze toplotne cevi, direktno naleže na površinu grafičkog procesora, tu je i poseban deo koji se brine za hlađenje memorijskih čipova video memorije i tranzistora u jedinici za napajanje. Dodatna rashladna površina je ugrađena u vidu velike metalne ploče sa zadnje strane.
    Aorus_RX5700XT_4s.jpg
   Plastični oklop hladnjaka sa prednje strane, koristi i par ukrasnih LED RGB detalja, ali vrlo diskretnih kako bi naglasio gejming prirodu ove grafičke karte.
   Ovako dizajniran hladnjak je omogućio Aorus RX 5700 XT karti dvostruku prirodu. Ona se određuje posebnim mikroprekidačem koji se nalazi na zaleđu štampane ploče i ima položaj kojim birate tiši rad tzv. “silent” režim, u tom slučaju grafički procesor održava gejming frekvenciju oko 1800 MHz i BIOS OC mod ubrzanog rada, kada GPU ubrzava sa 1.9 GHz u gejming režimu do 2010 MHz u Boost modu. Pri tome video memorija uvek radi na efektivnih 14 GHz.
   Aorus_RX5700XT_5s.jpg 
   Aorus RX 5700 XT se napaja preko dva 8-pinska PCIe konektora zbog čega se preporučuje neko kvalitetnije napajanje izlazne snage od 600W. Ovaj model kao i svi AMD Navi bazirani gejming akceleratori, podržava bržu specifikaciju PCIe v4.0 komunikacionih putanja. Gigabyte se potrudio da opremi ovu kartu nestandardno velikim brojem konektora, zbog čega zatičemo: tri DisplayPorta u 1.4 verziji, zatim jedan HDMI u 2.0b verziji i dva dodatna HDMI 1.4b za podršku VR uređajima.Test sistem:

   MB: 

   MSI MEG X570 GODLIKE

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 3800X – PBO uključen

   RAM: 

   16GB (2x8GB) HyperX Predator RGB 2933 CL16

   VGA: 

   Aorus RX 5700 XT 8G 

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA Gammix S11 Pro

   Cooler:

   AMD Wraith Prism

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Adrenalin 20.2.1

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1909

   Performanse:
   [modul]test=1021[/modul]

   Aorus Radeon RX 5700 XT je u pogledu performansi u samom vrhu najjačih testiranih Navi 10 primeraka. Ako nije na čelu, onda je uglavnom zaostatak tek par frejmova i uglavnom je rezultat nastojanja da se ventilatori održe na što nižem mogućem broju obrtaja. Ipak je primetno da Aorus RX 5700 XT performanse postiže uz primetno tiši rad, a što je odlučujuće tokom dužeg perioda rada na računaru.
   U većini modernih igara u 1920×1080 piksela sa lakoćom prebacuje 120 frejmova u sekundi i zbog toga je ova grafička karta idealna u paru sa nekim dobrim FreeSync monitorom sa visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja.
   Jednako je dobra u QHD 1440p rezoluciji jer u igrama poput: Battlefield V, Far Cry 5, APEX Legends i sličnim, takođe lako dostiže granicu od 100 fps-a, dok u onim sa jako zahtevnim grafičkim okruženjem ostvaruje 80 frejmova u sekundi.
   Osim u igrama, ovu grafiku je pravo uživanje koristiti u poslovnim programima sa AMD Pro Render podrškom kada se beleže značajnija ubrzanja nekih vremenski zahtevnih operacija i poslova.
   Prvi osećaj prilikom ugradnje jeste velika i masivna pojava Aorus karte koja osim pozamašnih dimenzija ima masu od kilogram i po, a što se svakako seća pod rukom. Bez obzira na tu činjenicu zahvaljujući duguljastom telu lako se instalira jer je držite jednom rukom, dok drugom precizno pozicionirate u PCIex16 slot i na taj način fiksirate njenu poziciju odgovarajućim šrafovima.
   Aorus_RX5700XT_6s.jpg 
   Instalacija drajvera protiče bez problema i ovde skrećemo pažnju da u dosadašnjim slučajevima desetak testiranih modela Radeon Navi  grafičkih karti, Adrenalin softver radio je besprekorno i bez greški, a što je opservacija na neke izjave o problemima sa AMD drajeverima. Oni su minimalni i skoro zanemarljivi u odnosu na brojnost funkcija koje donose. Do sada smo samo u pojedinim verzijama zabeležili odsustvo “FanStop” funkcije koja je već ispravljena u sledećoj verziji. Takođe, primetili smo da funkcija Relive “grebovanja”, obara FPS u slučaju BorderLands 3, Gears 5 igara i to je sve. Lični utisak je da AMD nikada nije imao bolje i stabilnije drajvere. Ipak, potrebno je da imate minimum tehničke kulture i ispoštujete osnovne uslove za pravilnu instalaciju. Ko nije spreman da se toga pridržava, to je već njegov problem koji ne bi smeo da generalizuje.
    Aorus_RX5700XT_7s.jpg
   Kartica je stigla sa podešavanjima u “Silent” modu što je u realnoj situaciji igranja značilo raspon frekvencija od 1900-1960 MHz sa potrošnjom od oko 200W, pri čemu su ventilatori radili u rasponu od 1100-1200 obrtaja u minuti. Temperatura grafičkog procesora, pri dugotrajnijem opterećenju nije prelazila 72. podeok na Celziijus skali.
   Prebacivanjem mikro prekidača u BIOS OC režim, prosečna gejming frekvencija raste za 50 MHz i plafon dostiže na vrednosti od 2012MHz. Imajte na umu da se frekvencija dinamički menja, ali svakako nije problem da uočite kako je GPU blago ubrzan. Ventilatori su tek neznatno ubrzali do 1250 obrtaja u minuti, dok je temperatura ostala na maksimumu granice od 72 stepena.
   Aorus RX 5700 XT je u oba slučaja bio apsolutno tih i bešuman tokom rada i igranja. Inače, ventilatori ostaju neaktivni sve do granice od 55 stepeni Celzijusa, nakon čega kreću u aktivni režim vrteći se na oko 1100 obrtaja/min. Neaktivnost ventilatora je osim potpunog odsustva buke, signalizirana i svetlećom oznakom “Fan Stop” na vrhu oklopa hladnjaka.
   Aorus_RX5700XT_temp_front.jpg
   Aorus_RX5700XT_temp_rear.jpg
   Što se tiče overklokinga, prisutna je određena rezerva performansi, a što je pre svega rezultat odličnog rashladnog sistema. Iako Aorus 5700XT radi na vidno većim frekvencijama od fabrički navedenih, probali smo dodatno da ubrzamo kartu. U tu svrhu smo koristili  Afterburner softver i podesili GPU na vrednost frekvencije od 2150MHz, VRAM smo podigli na 1875MHz i “power” limit za 11%. Radni ciklus ventilatora smo manuelno podesili na 50%.
   Nakon toga su ventilatori postali primetni emitujući tek neznatno pojačanje buke. Pri 2-2.2K obrtaja se oglašavaju jedva primetnom rezonancom, dok primetno bučniji postaju tek na 2.5K obrtaja. Čak i tada su daleko od nečeg što možete opistati pridevom iritirajući. Samo oni sa osetljivim sluhom će reću da im smetaju.
    Aorus_RX5700XT_8s.jpg
   Međutim tada temperatura značajno pada uprkos većim radnim vrekvencijama čime Aorus Windforce 3x pokazuje na delu šta znači dobar kuler. Performanse rastu za 5-7% u grafički zahtevnim igrama, a GPU je potpuno stabilan na frekvencijama koje bez problema dostižu granicu od 2.1  GHz i pri tome je potpuno stabilna. Odličan rezultat.
   Aorus_RX5700XT_9s.jpgDefinitivno je vredelo čekati najjače Gigabyte izdanje Radeon Navi 5700 XT grafičke karte. Ovo je zapravo karta kakvu smo i zamišljali kada su nam pričali o novoj generaciji AMD Radeon-a. Brza, tiha sa kontrolisanim grejanjem.
    
    
    
   Aorus RX 5700 XT je pokazao koliko je bitan izbor dobrog kuler na modelu sa moćnim grafičkim procesorom i brzom video memorijom. Osim što daje jednu novu karakteritiku i rekli bi “personality” koji se definitivno razlikuje od svega onog što smo videli u svetu Navi 10 modela. Bilo je tu svega od klasika sa glasnom trubinom, preko onih koji su brzim radom ventilatora pokušali da nadomeste nejake hladnjake, pa sve do onih groteskno velikih. Inače, Aorus RX 5700 XT nije mala karta i zahteva dovoljno prostora u kućištu, kao i pažljivo podešen protok vazduha. To je uostalom pravilo za sve modele iz visoke klase gejming akceleratora.
    
   Aorus_RX5700XT_10s.jpg 
   Ukoliko ste se već odlučili za Radeon RX 5700 XT, onda je ovaj Gigabyte Aorus definitivno model koji morate uzeti u najuži izbor. Što se tiče cene, nju je nezahvalno komentarisati u uslovima nestašice robe zbog darmara koji je nastao kao posledica epidemije korina virusa. Inače u “mirnodopskim” uslovima bi trebala da se kreće oko 450 €vra. Nije malo, ali istovremeno zaista nudi puno dobrih stvari. Brza je, tiha je, kontrolisano topla i sa prilično overkloking potencijala pre svega zbog odličnog sistema hlađenja koji uz ručno štelovanje rad sa ovom kartom može pretvriti u čisto uživanje.
    
    
   Prednosti:
   – Odlične performanse u 1080p i 1440p
   – Efikasan sistem hlađenja
   – Natprosečna ponuda konektora 
   – Dual BIOS opcija
    
   Nedostaci:
   – Softver
   – Poteškoće sa podešavanjem RGB efekata
   – Cena
    
   CENA: oko 450€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan