Gigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G test

Gigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G test

Gigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G uvodi promene u pogledu standardnih 16 GB memorije za novu generaciji igara ali i aplikacija sa AI funkcijama

  Sadržaj
   Gigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G test

   Pozitivne ocene

   • 16 GB je standard za visoko podešene detalje i teksture u FHD rezoluciji
   • Performanse sa uključenim FSR 3 ili AFMF opcijama ubrzanja
   • U nekim igrama prosečne vrednosti “frejmrejta” su na nivou više klase grafičkih karti

   Negativne ocene

   • Kabasti kablovi za napajanje
   • Veća cena u odnosu na “obični” RX 7600
   • Nepromenjen broj izvršnih jedinica procesora u poređenju sa RX 7600 8G modelom

   U suštini ista ali ipak različita. Gigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G je gejming karta iz tzv budžet kategorije koja ne donosi unapređenje sirove snage grafičkog procesora, ali sa druge strane upošljava duplo više memorije što se pokazalo od itekoko velike koristi u novijim gejming naslovima ali i programima koji koriste asistenciju veštačke inteligencije

   Prema podacima Steam platforme, koji se odnose na period pred kraj prošle godine, čak preko 50% korisnika koji se i dalje igraju na Full HD rezoluciji nije zadovoljna osećajem i nivoom grafičkih detalja. Razlog je naravno nedovoljna snaga hardvera tj grafičke karte koja je još uvek na nivou proseka jednog GeForce RTX 2060 modela.

   Ispostavilo se da je nedostatak memorije na karticama u slučaju novih igara ozbiljan problem. Navika da se podešavanja grafičkih detalja guraju na maksimum, zatim podizanje rezolucije tekstura u igrama kao i aktivacija „Ray Tracing“ efekata u velikoj meri povećavaju zauzeće memorije na samoj grafičkoj karti. Takav trend je dostigao svoj momentum upravo sa novom generacijom AAA igara.

   Imajući sve to u vidu, dodajte i detalj sve veće popularnosti QHD monitora i želje korisnika da poseduju kartu koja je spremna na prelazak korišćenja monitora sa većom rezolucijom. Sve više je najave dolaska AI funkcija na Windows PC desktop platformu ove godine i zahteva za prisustvom veće količine memorije na samoj kartici. Uzevši sve to u obzir, AMD je nedavno predstavio poboljšanu verziju Radeon RX 7600 XT grafičke karte u verziji sa 16 GB.

   AMD Radeon RX 7600 XT 16G – karakteristike

   Pre nekog vremena smo predstavili Radeon RX 7600 sa 8 GB i u pogledu hardvera samog grafičkog procesora to su identične grafičke karte.

   Razlika u odnosu na obični Radeon 7600 sa 8 GB  je ubrzanje jezgara grafičkog procesora kroz podizanje njihove radne frekvencije i taj tehnički detalj zavisi od konkretnog modela kartice i proizvođača jer mnogi odstupaju od referentnih AMD vrednosti.

   Količina Infinity keš memorije je nepromenjena, a najvažnija stvar je dobitak duplo veće količine GDDR6 memorije koje sada ima 16 GB na raspolaganju.

   Kartica zbog veće frekvencije grafičkog procesora i količine memorije, povlači i više električne energije zbog čega su Radeon RX 7600 XT modeli dobili pored standardnog 8-pinskog još jedan PCIe konektor za napajanje jer može maksimalno da povuče i preko 200 W električne energije.

   Gigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G – kartica na testu

   Priliku da isprobamo poboljšanu verziju Radeon RX 7600 XT modela, smo imali u primeru Gigabyte Radeon RX 7600 XT Gaming OC 16G modela.

   Karakterističan je po tome što je u pitanju veoma solidno napravljena grafička karta. Izdržljiva, sa većim hladnjakom i čak tri ventilatora, a što je malo viša od proseka.

   Vizuelno i po dimenzijama je vrlo slična sa ranijim Radeon RX 7600 modelom, ali sa očito masivnijim hladnjakom većeg rashladnog kapaciteta. Tu su i druge razlike poput dodatnog 8-pinskog konektora za napajanje.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Pošto kartica povlači više energije, zbog čega se više greje, hladnjak je dobio jednu toplotnu cev više kao i veće telo sa očigledno masivnijim delom spoljnih rashladnih rebara koja daju efektivno veću površinu za disipaciju toplote. Jednom rečju hladnjak je za klasu bolji..

   Hladnjak koristi telo sa vertikalno poređanim saćem rashladnih rebara, kroz koje prolazi sistem od 5 kompozitnih toplotnih cevi koje prenose toplotu do udaljenih delova hladnjaka. Bakarne toplotne cevi su spojene u centralnom rashladnom bloku koji je niklovan i direktno svojom bazom leži na površini grafičkog procesora kako bi što brže preneo toplotu do rashladnih rebara sistemom kapilarne tehnologije.

   Na leđima štampane ploče koristi jednu veliku metalnu ploču koja daje u isto vreme čvrstinu konstrukciji i još pride hladi komponente na leđima štampane ploče uz neizostavno prisustvo WindScreen izreza koji je posledica činjenice da ugrađeni hladnjak daleko nadmašuje dimenzije štampane ploče.

   RX 7600 XT Gaming OC u 16 GB varijanti raspolaže sa po dva HDMI 2.1a i Display Port konektora u takođe najnovijoj 2.1 verziji. Dakle sve je u duhu gejminga, striminga i korišćenja naprednih opcija u aplikacijama koje znaju da iskoriste snagu prisutnog grafičkog procesora.

   Gigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G – performanse

   MBMSI Z790 Tomahawk MAX Wi-Fi
   CPUIntel Core i7 14700K
   RAM2×16 GB DDR5-6800 CL32 G.Skill Trident Z5
   GPUGigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G
   SSD2 TB Lexar NM790 PCIe x4 Gen4
   PSU1250W Cooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 11 23H2
   DriversAMD Adrenalin 24.1.1
   Intel Chipset Driver 10.1.19376.8374
   Test sistem

   Dolazimo do onog najvažnijeg dela koji nas sve zajedno i najviše interesuje – performanse. Pitanje koje lebdi u vazduhu je ima li uopšte razlike između identičnih modela.

   Raster rendering gejming performanse:

   Dakle, Radeon RX 7600 XT 16G je zanemarljivo brži, ali ono što brojevi ne mogu dočarati jeste stabilnost u igri na većim rezolucijama u igrama kao što je RDR2. To se odnosi na situacije kada počente da podižete grafičke detalje na maksimalne vrednosti.

   Ray Tracing & Raster rendering gejming performanse: 

   Dying Light 2 – 1920x1080px:

   Dying Light 2 – 2560x1440px:

   Prilikom analize performansi glavni utisak je koliko dobro AFMF asistira, podiže brzinu izvođenja kroz veći frejmrejt što svakako osećate u vidu tečnije animacije u igri.

   Cyberpunk 2077 – 1920×1080 px:

   Cyberpunk 2077 – 2560×1440 px:

   Performanse u aplikacijama

   Konačno, pitanje performansi u aplikacijama je prilično aktuelno, obzirom da se poteže argument kako je 16 GB odlučujući detalj za brži rad AI funkcija i LLM koji će se uz podršku novih Windows verzija sa AI optimizacijom, bolje raditi na kartama sa više memorije.

   Međutim, ukoliko se bavite ozbiljnim stvarima poput obrade videa u 4K rezoluciji ili renderinga animacija i kadrova sa velikim i detaljnim teksturama, shvatićete na mnogo teži način zašto je bitno imati kartu sa više memorije. Kada aplikacija jednom preokupira video memoriju, rendering u Blenderu postaje mučan posao. Umesto da izrenderuje jedan kadar za 4 minuta on to čini 5x sporije, pa pomnožite to sa brojem kadrova u animaciji pa ćete shvatiti koliko je korisno imati više memorije. To ćete najbolje shvatiti iz sledećeg grafikona performansi i ovog video primera.

   Zagrevanje tokom rada i gejminga

   Gigabyte Radeon RX 7600 XT  Gaming OC 16G – 8 GB je prošlost

   Da ste nas pre mesec, dva pitali da li je dovoljno 8 GB memorije na grafičkoj karti, odgovorili bi potvrdno. Međutim na kraju ovog testa smo ostali u ubeđenju da 8 GB postaje prošlost, čak i na budžet gejming grafičkim kartama. Kada dođete u tu situaciju, razlika od 30-50 evra, postaje beznačajna.

   U mnogim situacijama Radeon RX 7800 8G i RX 7800 XT 16G su identični modeli. Ipak, AMD je uspeo da dodatkom duplo više memorije i pravovremenim dolaskom AMD Fluid Motion Frame tehnologije učini mađioničarsku čaroliju i ubedi nas kako je 16 GB prava stvar. U osnovi je i u pravu, jer dolazak pristupačnih QHD monitora samo potvrđuje ispravnost ovakve odluke.

   Sa druge strane pomenutom kombinacijom hardvera i najnovijeg softvera je praktično jedan klasični budžet model iz niže srednje klase uspeo da podegine za stepenicu više, jer nije šala kada jedna ovakva karta isporuči 100-140 frejmova na visokim podešavanjima grafičkih detalja.

   O potencijalnom uslovu korišćenja AI funkcija i servisa gde se granica od 16 GB postavlja kao donja granica u kontekstu perspektive aktuelnosti u godinama koje dolaze i donose neke nove operativne sisteme i programe sa naprednim funkcijama.

   Malo smo odužili ali smo morali da prođemo kroz sve bitne aspekte dileme da li mora i zašto naša buduća grafička karta da ima 16 GB memorije. Ovu temu smo analizirali na novom Radeon RX 7600 XT 16 GB modelu. Praktično još uvek svež, model sa najnovijom varijantom je najava nekih novih vremena.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi