Gigabyte Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G test

Gigabyte Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G test

Posle AMD Radeon RX 7700 XT, na red je došao jači i brži Radeon RX 7800 XT sa namerom da postane najbolja grafička karta za igranje u QHD rezoluciji sa najviše podešenim grafičkim detaljima

  Sadržaj
   Gigabyte Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G test

   Pozitivne ocene

   • 16 GB GDDR6 256-bit memorija
   • Dobar WINDFORCE sistem hlađenja
   • Odlične performanse u FHD i QHD rezoluciji
   • Dual BIOS
   • Leđa metlane površine koja služe i kao dodatni hladnjak
   • RGB Fusion  osvetljenje

   Negativne ocene

   • Neznatno bučniji ventiltori tokom intezivnog opterećenja

   AMD je rešio da zaposedne srednje jaku klasu gejming grafičkih karti novim Navi 32 modelima i konačno skine sa trona u ovoj klasi Nvidia RTX 40 konkurenciju.

   AMD napada srednje jaku klasu gejming grafičkih karti novim RDNA3 modelima koji su direktna konkurencija Nvidia RTX 4060 i RTX 4070 Ada modelima. Posle Radeon RX 7700 XT , na test nam je stigao jači i po mnogima zanimljiviji Radeon RX 7800 XT u vidu Gigabyte Gaming OC modela sa 16 GB memorije.

   Još nam se nisu slegli odlični utisci tokom testiranja Radeon RX 7700 XT, a na naš test bench je već stigao jači Radeon RX 7800 XT koji je zbog male razlike u ceni na nišanu mnogih gejmera sa 2K monitorima.

   Za razliku od prethodnog, ovaj put smo dobili Gigabyte Radeon RX 7800 XT primerak grafičke karte u provereno dobroj Gaming OC verziji koja je odličan spoj mogućnosti, dobrog hladnjaka, performansi i cene, a što je recept za idealno rešenje gejmera u ovoj klasi grafičkih karti.

   AMD Radeon RX 7800 XT – karakteristike

   Gigabyte Radeon RX 7800 XT je postavljen kao direktna konkurencija GeForce RTX 4070 modelima sa projektovanom cenom od oko 499 USD. Na zapadnoevropskom tržištu ova karta se prodaje za 580€, a kod nas na samom početku prodaje beleži cenu od 658 evra pa naviše. Dakle jeftinija je od RTX 4070 i tek neznatno skuplja od RTX 4060 Ti modela što je odlična startna pozicija za Radeon RX 7800 XT. Istovremeno je razlika u ceni preporučenoj od samog AMD-a u odnosu na slabiji RX 7700 XT samo 50 američkih dolara što je moramo priznati vrlo, vrlo zanimljivo.

   Grafička karta bazirana na Navi 32 procesoru u ovoj klasi raspolaže sa 60 računskih jedinica i isto toliko Ray Tracing procesora. Oni sadrže 3840 „stream“ jezgara, 240 jedinica za obradu tekstura i 120 namenskih AI jedinica koje ubrzavaju izvršenje aplikacija za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Broj procesora za finalni rendering kadrova je identičan kao i u slučaju RX 7700 XT modela i iznosi 96.

   Takođe je sličan i raspon radnih frekvencija, koje su za nijansu niže postavljene kod RX 7800 XT modela zbog kompleksnije građe grafičkog procesora i kreću se u intervalu od 2124-2430 MHz, što je 100-ak MHz manje od slabijeg RX 7700 XT modela. Ovo važi za referentne karte, a videćete da naš današnji Gigabyte radi u bržem modu.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Gledano u kontekstu sirove snage raspoloživog hardvera, 11% jači model treba platiti 11% većom cenom koliko iznosi tih 50 dolara razlike u nominalnom iznosu. Nas ipak više zanima koliko će to biti u realnim performansama. Zašto?

   Zato što pored jačeg hardvera u samom grafičkom procesoru, Radeon RX 7800 XT dolazi sa 33% ili praktičnije rečeno trećinu većom količinom lokalne GDDR6 memorije. Raspolaže 16 GB u odnosu na 12 GB kod slabijeg RX 7700 XT, ali i RTX 4070 konkurenciju. To je nesumnjiva prednost zbog namene igranja u 2560×1440 rezoluciji sa maksimalno podešenim grafičkim detaljima koje zahtevaju veću količinu video memorije da bi se smestile detaljnije i lepše teksture.

   Zbog toga ima i širu magistralu od punih 256-bita za direktnu razmenu podataka sa grafičkim procesorom. Ništa manje važan podatak za gejming je da raspolaže sa više Infinty keš memorije 64 MB umesto 48 MB na RX 7700 XT modelu tj 33% više kako bi se proporcionalno keširali podaci iz lokalne memorije na grafičkoj kartici.

   Za komunikaciju koristi PCIe x16 slot sa svim raspoloživim putanjama i specifikacijama 4 generacije. Ovako skrojena kartica troši prosečno oko 263 W električne energije ili nepunih 20 W više od slabijeg RX 7700 XT, ali i 60 W više od RTX 4070 konkurencije.

   Gigabyte RX 7800 XT GAMING OC 16G – kartica na testu

   U osnovi sve prethodno izrečeno važi i za test primerak u vidu Gigabyte Radeon RX 7800 XT Gaming OC modela, ali i još malo više i bolje. To se pre svega odnosi na bolji sistem hlađenja u vidu Windforce kulera sa sistemom tri 9 centimetara velikih ventilatora sa srednjim u kontra spinu i ogromnim skoro 30 centimetara velikim hladnjakom sa glomaznom bakarnom bazom koja direktno naleže na grafički procesor i memorijske čipove. Uz pomoć sistema 7 kompozitnih toplotnih cevi toplota se ravnomerno prenosi čitavim telom hladnjaka sve do udaljenih delova koji daleko nadmašuju veličinu štampane ploče i gde je smešten onaj specijalni deo za efikasnije luftiranje u vidu „Screen Cooling“ proreza.

   Sve ovo je važno zbog toga što bolji Gigabyte kuler omogućuje ovoj kartici 135 MHz veće boost taktove koji se praktično održavaju tokom čitavog vremena dok se igrate pa umesto što je to podatak o boost frekvenciji ispada da je zapravo realni gejming klok. To je postignuto zahvaljujući bolje hladnjaku i adekvatno kvalitetnoj elektronici u VRM modulu za napajanje, podržavajući grafički procesor potrebnim radnim naponima kako bi održao stabilnost u radu tokom dužeg vremena u zahtevnom gejming scenariju rada.

   Pošto je u pitanju Gaming OC model tu je i zgodan, nenametljiv RGB detalj na vrhu oklopa hladnjaka u vidu svetlećeg Gigabyte logoa čije se osvetljenje podešava iz nama svima znane RGB Fusion 2 aplikacije kojom možete sinhronizovati svetlosne efekte sa ostatkom sličnih komponenti u računaru.

   Kartica je dugačka 30 centimetara visoka 13 centimatara i debela 5.6 centimetara, praktično zauzimajući mesto za tri PCI slota u kućištu. Napaja se pomoću dva PCIe 8-pinska konektora koji imaju i signalizaciju aktivnosti na štampanoj ploči u vidu dve LED diode. Za napajanje se preporučuje upotreba ispravljača izlazne snage 700 W.

   Prema Gigabyte tradiciji  tu je i DualBIOS opcija sa OC i tihim radnim profilom u kome ventilatori postaju praktično bešumni, ali po cenu nižih radnih taktova posebno u slučaju loše provetrenih kućišta i višečasovnih gejming sesija. U slučaju da ste dobro rešili provetravanje u kućištu, realne razlike između ova dva moda skoro da nema.

   AMD Radeon RX 7800 XT je tek neznatno skuplji od slabijeg RX 7700 XT modela, a još je brži i bolji u gejmingu

   Softversku komponentu čini renovirani Gigabyte Control Centar u kome možete do mile volje eksperimentisati sa podešavanjima radnih parametara i njihovom prilagođavanju karakteru vašeg računara i to praktično na zahtev u zavisnosti od onog što trenutno radite zahvaljujući mogućnosti jednostavnog prozivanja različitih radnih profila.

   Konačno  Gigabyte RX 7800 XT Gaming OC za povezivanje sa monitorima nudi par HDMI 2.1 i par Display Port konektora sa 2.1 specifikacijama, konfiguracija koja omogućuje multiview opciju rada sa 4 monitora istovremeno.

   Gigabyte Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G – performanse

   MBASRock X670E Taichi
   CPUAMD Ryzen 9 7900X 12-core
   CoolerNZXT Kraken X73
   RAM2x 16 GB G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30
   GPUGigabyte Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G
   SSD1 TB Lexar NM620 M.2 PCIe Gen3 x4
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 10/Windows 11 2H22
   DriversAdrenalin 23.9.1
   AMD Chipset ver. 5.08.02.027
   Test sistem

   Gejming Performanse

   U raster rendering režimu igranja bez uključenih Ray Tracing efekata, Radeon RX 7800 XT je u proseku brži od GeForce RTX 4070 konkurencije u rasponu od 10-23%.

   Međutim kao i u slučaju slabije karte, situacija se menja kada uključite Ray Tracing efekata kada Nvidia model preuzima vođstvo. Nije zanemarljivo i kreće se od nekih 5-10 čak i 20% u zavisnosti od igre. Naslovi koji primenjuju više naprednijih Ray Tracing efekata pokazuju veću prednost u korist GeForce RTX 4070 modela. Sa druge strane postoje i Ray Tracing naslovi poput Resident Evil franšize gde novi Radeon beleži bolje rezultate od GeForce konkurencije. Radeon RX 7800 XT svoju prednost povećava sa višim rezolucijama kada njegova razlika deluje mnogo ubedljivije.

   Ray Tracing Gaming Performance

   Takva relacija prednosti ostaje i u slučaju aktiviranja FSR 2 i DLSS 2 asistencije, dok ozbiljniju prednost Nvidia model očekivano pravi sa upotrebom DLSS 3 podrške i njene Frame Generation funkcije kreirenja dodatnih frejmova uz pomoć  hardvera i softvera koji koriste veštačku inteligenciju. Uskoro bi AMD trebao da popuni ovaj brzinski jaz dolaskom FSR 3 tehnologije sa istim mogućnostima.

   Ukoliko poredimo performanse u odnosu na nedavno testirani Radeon RX 7700 XT, jači 7800 XT je brži u proseku od 15-20% i tu prednost održava i u Ray Tracing igrama. Razlika je manja u Full HD rezoluciji 3-5-10% ponovo u zavisnosti od igre, a kako se rezolucija povećava na QHD ili 4K, tako jači Radeon RX 7800 XT povećava prednost što je i očekivano zbog  veće i brže memorijske magistrale i Infinity cache memorije.

   Slično je i sa RTX 4060 Ti konkurencijom gde prednost ide od 30-40% u raster rendering igrama posebno na većim rezolucijama, ali GeForce zna i dalje da uzvrati bolnim šamarom u Ray tracing naslovima.

   Performanse u aplikacijama

   Takođe GeForce modeli su bolji u testovima grafički ubrzanih aplikacija gde Nvidia CUDA dominira bez izuzetka.

   Gigabyte Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G – ponašanje u radu

   Što se tiče ponašanja u radu naš Gigabyte Radeon RX 7800 XT pokazuje sličnu prirodu sa očiglednom razlikom da je malo vatreniji od RX 7700 XT modela što je takođe očekivano. Maksimalno zabeležena potrošnja u target QHD rezoluciji se poklapa sa AMD navodima i iznosi 260 W sa napomenom da je grafički procesor konstantno bio iznad granice od 2.5 GHz. Temperatura se kretala oko 60-65 stepeni dok su ventilatori bili na proseku od 1500 obrtaja u minuti i to u OC radnom profilu.

   Izuzetak smo zabeležili u Cyberpunk-u kada rezoluciju podignemo na 4K i max detalje. Tada se potrošnja neočekivano penje i do 290 W, pa čak u pikovima ide do 320 W, uz par stepeni veću temperaturu. U tim situacijama ventilatori ubrzavaju i preko 2000 obrtaja u minuti i postaju primetno šušteći.

   U pogledu overklokinga ova karta je prilično indiferentna i ubrzanje koje smo postigli se kreće oko 2-3% maksimalno 5% u pojedinačnim slučajevima pa smo mišljenja da karticu nikako nije pametno naprezati bez preke potrebe jer jednostavno nema smisla osim povećanja potrošnje za 30 W i buke u radu.

   Gigabyte Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G – GeForce itekako ima razloga za brigu

   Na kraju zaključujemo da se razlika u ceni definitivno isplati u korist RX 7800 XT kada je u pitanju izbor između ovog i slabijeg RX 7700 XT posebno ukoliko posedujete QHD monitor. Još jača preporuka je ukoliko se lomite između RX 7800 XT i GeForce RTX 4060 Ti. Tih 50 evra vredi uštedeti samo ako imate Full HD monitor i tada RX 7700 XT ima potencijalno smisla.

   U raster igrama je definitivno brža u odnosu na RTX 4070 i pošto je trenutno jeftinija za oko 100 evra, nema dvoumljenja, osim ako se igrate u Ray Tracing naslovima ili dosta radite sa aplikacijama koje podržavaju GPU akceleraciju.

   Došli smo konačno i do kraja recenzije odličnog Gigabyte Radeon RX 7800 XT koji donosi novo poglavlje u klasi QHD gejminga. Brz, dobar i zaboravio sam da kažem sa meni lično za nijansu kvalitetnijim prikazom slike u smislu balansa kontrasta, kolora i osvetljenja u odnosu na GeForce modele što sam primetio testirajući na nekoliko različitih tipova monitora.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi