PowerColor Hellhound Radeon RX 7700 XT 12G test

PowerColor Hellhound Radeon RX 7700 XT 12G test

AMD Radeon RX 7700 XT je novi standard gejminga u srednjoj klasi. PowerColor Hellhound model se potrudio da dodatno učini mejnstrim uzbudljivijim.

  Sadržaj
   PowerColor Hellhound Radeon RX 7700 XT 12G test

   Pozitivne ocene

   • Performanse u 1080p na max detaljima
   • Malo se greje
   • Nečujna u radu
   • DualBIOS opcija
   • Cena u odnosu na Nvidia konkurenciju
   • FSR 3 podrška

   Negativne ocene

   • Zaostatak u RT režimu u odnosu na GeForce konkurenciju
   • Veća potrošnja u odnosu na RTX 4060 Ti

   Radeon RX 7700 XT je potez kompanije AMD kojim želi da povrati svoju dominantnu ulogu na mejnstrim gejming polju. Tržište na kome je AMD tradicionalno jak, a koji sa druge strane najveći broj korisnika itekako eksploatiše. Atraktivan i brz, PowerColor Hellhound RX 7700 XT je pravi primer gejming mejnstrim grafičke karte nove generacije sa kojom možete da s eigrate bez ogrnaičenja u FullHD rezoluciji i maksimalno podešenim detaljima.

   Stiže nam jesen, polako ali sigurno. Dan je kraći što ste verovatno i primetili tokom večernjih izlazaka. Za razliku od đaka koji se raduju drugarima, mi stariji ćemo više vremena provoditi kod kuće. Pravo vreme da se proveri šta ima novo od igara. Baš kao da nam čitaju misli, softverske kuće pripremaju zanimljive naslove poput trenutno opšte popularnog Starfield-a. Pravi reper za proveru aktuelnosti vašeg postojećeg GPU hardvera. Da vidite da li i koliko drži korak sa najnovijim igrama. Starfield je zahtevan bez svake sumnje, a grozničavo zarazan poput prave action role playing igre. Trenutak kada se dobro zamislite i pogledate u pravcu novog, aktuelnog hardvera pre svega grafičkih karti i jednog čistokrvnog gejmera kakav je naš današnji Power Color Hellhound Radeon RX 7700 XT sa 12 GB memorije.

   Nakon što smo predstavili GeForce RTX 4060 Ti, sledi AMD RDNA 3 sa odgovorom može li to AMD Radeon bolje od konkurencije. Pred nama je još uvek svež primerak Radeon RX 7700 XT grafičke karte u vidu Power Color Hellhound modela koji će nam dati odgovor na pitanje ko ima bolju grafičku kartu AMD ili Nvidia na polju 1080p Full HD gejminga, a koji može svakako da uđe i na teren QHD rezolucije.

   Ubedljivo najviše nas se još uvek igra u 1920 x 1080 rezoluciji i to na način kada se ne bavimo previše podešavanjem grafičkih detalja, već ih po automatizmu podižemo na najviše i najzahtevnije vrednosti. Otuda je odgovor na ovo pitanje od itekako bitnog značaja.

   AMD Radeon RX 7700 XT – novi igrač u „mejnstrim“ klasi

   U pitanju je grafička karta iz iste klase kao RTX 4060 Ti, dakle ona koju želi većina običnih korisnika željnih gejminga ali imaju ograničeni budžet koji mogu potrošiti na nabavku grafičke karte. U ovom slučaju to je nekih 450-500 evra. Nekada je to bilo 300-400 evra, skupo, ali istinito. Mejnstrim je zbog opšte inflacije evra, ali i globalne nestašice silicijuma poskupeo i neće pojeftiniti, bar ne u dogledno vreme.

   Elem, nakon skupih i za većinu nedostižnih Radeon RX 7900 RDNA 3 modela, AMD je odlučio da popuni svoju jeftiniju i uvek poznatu kategoriju gejming grafičkih karti u kojoj se tradicionalno dobro drži, bolje nego u kategoriji flegšip modela. Tako je i ovog puta.

   Pod kodnim imenom Navi 32 se krije najnoviji, pristupačniji izdanak AMD RDNA 3 arhitekture koji koristi chiplet ili „multi chip“ dizajn. Uspešno primenjen recept iz sveta Ryzen centralnih procesora je našao put i do Radeon grafičkih procesora.

   Procesor je sastavljen iz više silicijumskih celina. Kod ovog konkretno su u pitanju jedno 5 nm GCD (graphics compute die) i četiri 6 nm MCD (memory cache dies) i za razliku od konkurentskih modela u ovoj klasi to nije tzv monolitni dizajn, pa je škartom u proizvodnji lakše manipulisati, a što se u krajnjem odražava i na nižu cenu. Svakako i “multichip” ima svoje prednosti, ali i nedostatke koji se ogledaju u balansiranju između optimizacije troškova i optimalnih performansi.

   Uglavnom ovako sklopljen grafički procesor na Radeon RX 7700 XT modelu broji 28.1 milijardu tranzistora koji čine 54 računske jedinice, odnosno Ray Tracing procesore. Na raspolaganju mu je ukupno 3456 „stream“ procesora, 216 jedinica za teksture, 96 ROP jedinica za finalni rendering slike i 108 jedinica za akceleraciju algoritama veštačke inteligencije. Grafički procesor poseduje 48 MB ultra brze Infintiy keš memorije itekako potrebne gejming grafičkim kartama.

   Komunikacija sa video memorijom se obavlja preko magistrale širine 192 bita pošto Radeon RX 7700 XT klasa grafičkih karti stiže sa 12 GB GDDR6 lokalne memorije. Procesor sa ostatkom računarskog sistema komunicira preko PCIe 4.0 standarda sa 16 komunikacionih linija. Troši prosečno prema AMD podacima oko 245 W električne  energije i košta 50 dolara manje od konkurentskog RTX 4060 Ti modela u verziji sa 16 GB memorije.

   PowerColor Hellhound Radeon RX 7700 XT 12G – karakteristike kartice na testu

    Sve prethodno navedeno u AMD listi zvaničnih specifikacija Radeon RX 7700 XT modela važi i za Power Color Hellhound verziju. Grafički procesor na ovoj karti radi u rasponu od 2226-2599 MHz. U stvari karta ima DualBIOS opciju sa Silent i OC radnim profilima kod kojih maksimalna razlika u vrednosti radnog takta iznosi 50 MHz. U radu skoro neprimetno.

   Hellhound model se odlikuje po zaista rashladnom sistemu koji omogućuje Radeon grafičkom procesoru rad u oblasti niskih temperatura tako da sa lakoćom održava zacrtanu vrednost boost radne frekvencije, a što definitivno utiče na stabilan nivo performansi.

   Napredan rashladni sistem za bolje performanse i stabilniji rad

   Na oklopu hladnjaka imamo tri ventilatora sa dvostrukim kugličnim ležajevima i prozirnim propelerima sa pozadinskim osvetljenjem u tirkizno plavoj ili ljubičastoj boji, koje birate i aktivirate pomoću mikro prekidača bliže leđnom hladnjaku kartice.

   Rad ventilatora je kontrolisan od strane ugrađenog sistema za monitoring koji u trenucima manjeg angažovanja resursa grafičke karte, može potpuno isključiti rad ventilatora i to se dešava kada GPU temperatura padne ispod 50. podeoka Celzijus skale.

   Kada ponovo počne da se penje i dostigne 60 stepeni ventilatori se ponovo aktiviraju.. Propeleri prate poslednju modu pa su na krajevima povezani jednim svojevrsnim obručem kako bi se smanjile turbulencije vazdušnog strujanja i povećao pritisak u zoni rashladnih rebara hladnjaka.

   A, on je zaista veliki jer se prostire čitavom dužinom skoro 33 centimetara dugačke kartice. Hladnjak ima posebno dizajniranu bakarnu bazu koja direktno naleže na površinu grafičkog procesora i čipova video memorije. Tako efikasnije preuzima stvorenu toplotu tokom rada, a zatim sistemom 5 velikih niklovanih toplotnih cevi promera 8 mm i uz pomoć kapilarne tehnologije, sprovodi toplotu ravnomerno čitavom površinom hladnjaka. Time se maksimalno povećava korisna površina predaje i  brže oslobađa toplota u okruženje pomoću ugrađenih ventilatora.

   Kvalitet izrade je iznad proseka za ovu klasu

   Štampana ploča kartice je izrađena u 14 slojeva i koristi 2 unce bakra zbog boljih električnih i termičkih osobina u radu. To je posebno izraženo na boljim grafičkim kartama jer bolje performanse isporučuju i strožije zahteve u pogledu jače struje, preciznijeg napona što ima sveukupno uticaj i na stabilnost u radu, kvalitet u prenosu signala i na kraju performanse. To su oni fini detalji po kojima se prepoznaju dobre grafičke karte.

   Zbog toga Hellhound RX 7700 XT koristi 2+1 dizajn VRM modula za napajanje, gde je dodat jedan zasebni isključivo za napajanje memorijskih čipova. Pomenuti modul koristi Dr MOS tranzistore i iMON sistem nadzora kojim se u potpunosti reguliše i nadgleda precizno napajanje ključnih delova grafičke karte.

   Kad smo već kod napajanja, ova grafička karta to čini uz pomoć dva 8-pinska PCIe konektora. Njihova pozicija i rukovanje konektorima tokom instalacije su svakako najveća kritika koju upućujemo i to generalno važi za ovaj dupli sistem 8-pinskih kabastih konektora. Prevaziđeni su i to AMD sa svojim partnerima mora da popravi u bliskoj budućnosti. Ozloglašeni PCIe 5.0 ili 12VHPWR kabl deluje kao neuporedivo bolje rešenje tokom instalacije.

   PowerColor Hellhound RX 7700 XT koristi veliki metalni hladnjak na leđima za hlađenje elektronskih elemenata na štampanoj ploči, a tu su i otvori u zoni hladnjaka koji nadmašuje dužinu štampane ploče, kako bi se bolje provetravao i još brže oslobodio toplote.

   Na kraju recimo i da karta ima jedan HDMI 2.1 i tri Display Port 2.1 porta za povezivanje sa monitorima i drugim ekranima. Ovde samo skrećem pažnju da je podržan istovremeni rad maksimalno dve DP 2.1 konekcije. Kartica tokom instalacije, fizički zauzima mesto za 2.5 PCI slota i zahteva napajanje snage 750 W, iole solidnog kvaliteta.

   AMD Radeon RX 7700 XT – performanse

   CPUAMD Ryzen 9 7900X 12-Core
   MBASRock X670E Taichi
   CoolerNZXT Kraken X73
   RAM2x 16 GB G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30
   GPUPowerColor Hellhound Radeon RX 7700 XT 12G
   SSD1TB Lexar NM620 M.2 PCIe Gen3 x4
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 10/Windows 11 2H22
   DriversAdrenalin 23.9.1
   AMD Chipset ver. 5.08.02.027
   Test sistem

   Raster rendering gejming performanse:

   Svakako najviše nas je zanimalo koliko je brz novi Radeon RX 7700 XT. Generalno kada su u pitanju raster rendering igre, dakle bez uključenih Ray Tracing efekata, novi RX 7700 XT je brži od direktnog konkurenta u vidu GeForce RTX 4060 Ti grafičke karte. Ta prednost iznosi od nekih 10, 20% pa čak i u slučaju Borderlands 3 igre ide i do 30%.

   Prednost raste kako se povećava rezolucija što je i logično ako imate u vidu da smo poredili RTX 4060 Ti sa 8 GB memorije, dok RX 7700 XT ima na raspolaganju 12 GB. Naravno postoji i RTX 4060 Ti u verziji sa 16 GB ali ga nismo imali prilike da probamo i verujem da bi se bolje pokazao u QHD rezoluciji.

   Ovako RTX 4060 Ti sa 8 GB pokazuje vidna usporenja sa podizanjem rezolucije, a u velikom broju slučajeva čak i Nvidia optimizovanim igrama je potpuno beskoristan u 4K pokušajima, a što ne bih mogao da kažem za RX 7700 XT koje me je u neku ruku i neočekivano iznenadio svojom agilnošću u 4K režimu gde je uspeo da isporuči prosečni frejmrejt od 60-ak kadrova u sekundi, dakle u raster rendering režimu.

   Prednost RX 7700 XT modela i ovog Hellhound primerka je posebno izražena kod novijih naslova koji su dodatno optimizovani za AMD Radeon arhitekturu kao što je trenutno ultra popularni Starfield ili Resident Evil 4 Remake. Međutim čak i Nvidia optimizovani Dying Light 2 daje prednost novom Radeonu od 20-30%, dok recimo u Starfiled u QHD rezoluciji ili Cyberpunk 2077 beleži i do 40%. Sve ovo se odnosi na igranje bez Ray Tracing efekata.

   Sa druge strane ukoliko Radeon RX 7700 XT uporedite sa nekim starijim Radeon modelima poput još itekako aktuelne RX 5700 XT serije, a koja je danas  popularna kao jeftina opcija sa poreklom iz „majning rigova“, prednost je očigledna i velika te iznosi od 60%, a u mnogim slučajevima je novi RX 7700 XT duplo brži od pomenutog prethodnika.

   Ray Tracing gejming performanse:

   Stvari se potpuno menjaju u korist GeForce RTX 4060 Ti kartice, onog trenutka kada uključite Ray Tracing svetlosne efekta. Radeon RX 7700 XT ne može da parira konkurenciji u Ray Tracing modu osim ako izuzmemo neke od baš ekstremno optimizovanih AMD naslova kakav je Resident Evil 4 Remake i ostali delovi iz ove franšize. Ostale igre daju prednost RTX 4060 Ti modelu, što se posebno odnosi na Red Projekt naslove poput veoma popularnih Cyberpunk 2077 ili Witcher 3 igara.

   Kada još uključite DLSS 3 tehnologiju kreiranja dodatnih frejmova, stvari postaju još bolje po Nvidia model.  Ovu prednost u Ray Tracing režimu bi trebalo da nadoknadi predstojeći Fidelity Super Resolution 3, ali dok ne izađe i ne bude masovno prihvaćen od proizvođača igara, ukoliko vam je perimetar podešen na Ray Tracing igre, u ovom trenutku Nvidia GeForce ima prednost.

   Dakle, situacija sa performansama uveliko zavisi od stepena optimizacije konkretne igre što je posebno izraženo u nekim popularnim naslovima. Recimo Witcher 3 i u velikoj meri Cyberpunk 2077, koji u Ray Tracing modu mnogo bolje rade na Nvidia grafičkoj karti. Ta softverska komponenta podrške je postala itekako bitna u trci ova dva vodeća GPU proizvođača jer recimo Witcher 3 kada uključite AMD FSR 2 i očekujete skok frejmrejta, dešava se upravo suprotno performanse padnu 5%. Potpuno nelogično, kada istom prilikom uključite Intelovu XESS (XeSuper Sampling) podršku za sklairanje, frejmrejt počinje osetno da raste skoro za 40% više u odnosu na normalni režim.

   Dakle, analiza nije tako jednostavna kako može se činiti na prvi pogled i svakako preporuka zavisi od igre ili više njih koje najviše igrate.

   Jedno je sigurno, AMD Radeon RX 7700 XT ima dosta hardverske snage i u tom pogledu je jača od RTX 4060 Ti modela u to nemam nikakve sumnje, ali je Nvidia u ovom trenutku bolje rešila taj spoj hardvera i softverske asistencije uz pomoć veštačke inteligencije u Ray Tracing igrama, sve do momenta kada se ne pojavi FSR 3, a on može da bude taj presudni faktor koji definitvno ima potencijal da prelomi u korist novih AMD Radeon modela.

   Performanse u GPGPU aplikacijama:

   Takođe, treba pomenuti i rad u aplikacijama koje imaju mogućnost da iskoriste prisustvo moćnog grafičkog procesora. Bez obzira da li su u pitanju Adobe Photoshop, Premiere Pro, Blender ili Maxon Redshift, svi redom daju prednost CUDA tehnologiji i GeForce RTX 4060 Ti modelu i u tom pogledu nema nikakvih diskusija.

   Ponašanje u radu

   Što se tiče samog ponašanja u radu moram da naglasim da je ovaj konkretan primerak Power Color Hellhound 7700 XT prijatno iznenadio u tom pogledu. Kartica i grafički procesor su tokom čitavog rada bez ikakvih problema držali radni takt na 2.5 GHz. Obzirom da smo od ranije upoznati kako RDNA 3 jači i kabastiji primerci grafičkog procesora bez problema dostižu granicu od 2.7 GHz, evidentno je da RX 7700 XT krije prilično dobar OC potencijal koji bi sa još 10% boljim frejmrejtom, a što svakako nije nedostižno uz odličan Hellhound rashladni sistem, ovu karticu učinio još poželjnijom.

   Pri punom opterećenju i tokom višečasovnog rada u tim uslovima, grafički procesor jedva da je povremeno prelazio 60. podeok na Celzijus skali. U istim uslovima Nvidia RTX 4060 Ti je radila na 300 MHz više kako bi održala tempo performansi i pri tome se u proseku grejala 10-ak stepeni više od Hellhound konkurencije, iako je trošila značajno manje struje tj nekih 60 W manje od RX 7700 XT modela. Sve to govori koliko je ozbiljno urađen sistem napajanja i hlađenja kod PowerColor Hellhound modela.

   Zaključak

   Dolazimo i do samog zaključka današnje priče o Hellhound Radeon RX 7700 XT grafičkoj karti. Kako to biva u slučaju kada pričamo o najpoželjnijoj mejnstrim grafičkoj karti, konačan sud će u velikoj meri pored hardvera i performansi, zavisiti od cene. Dakle, preporučena i najčešće spominjana cena je ona u iznosu od 459 US$. To je odlična vest, ali kao što smo navikli poslednjih godina, zapravo je u pitanju nerealna svota koja je daleko veća kada dođete u prodavnicu da je kupite.

   Obzirom da je tek prošlo nešto više od nedelju dana otkako je upriličena svetska promocija, još uvek je teško pronaći na lokalnim tržištima. Ipak, tu i tamo osvane stidljivo podatak o tek prispelim primercima i cenom koja nikako nije ohrabrujuća.

   Kod nas na samom poćetku startuje od 585, 600 evra pa naviše skoro do 700€. Doduše očuvana je na neki način ta relacija između RTX 4060 modela i novog RX 7700 XT jer do nas talas Nvidia pojeftinjenja nije stigao, a što svakako ide na ruku AMD RX 7700 XT novajliji.

   Šta tek reći o potencijalnoj kupovini ovog našeg Power Color Hellhound RX 7700 XT modela. Tek je on retka zver u našim krajevima i definitivno se radi o jednom od boljih u ponudi Radeon RX 7700 XT grafičkih karti. Power Color je očigledno kapitalizovao iskustvo i u poslednje vreme nudi zaista odlične grafičke karte

   Uglavnom Power Color se potrudio da na pravi način reprezentuje AMD Radeon RX 7700 XT. Nakon testa i prikazanih performansi ponašanja u radu, za prethodno izgovorenu tvrdnju nemamo nikakvih nedoumica.

   Hardverski je odrađena bez greške, još joj samo fali taj dugo očekivani FSR 3 softver pa da se sve skocka u jednu moćnu i harmoničnu celinu. Tek se sada zapravo vidi koliko je Nvidia otišla napred sa svojom Ada serijom i kombinacijom DLSS 3 softvera i koliko je to zapravo teško dostići.

   Obzirom na sve rečeno i prikazano Radeon RX 7700 XT je nova zvezda na tržištu grafičkih karti namerno izostavljam ono mejnstrim, valja sačekati da se cene normalizuju, a ova sjajna kartica zauzme svoje mesto koje joj je i namenjeno U kontekstu performansi je to učinila, još samo da se isto desi i sa cenom pa da uživamo zajedno u nekim novim i lepšim igrama.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra