Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G test

Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G test

Nakon svega što se dešavalo na tržištu grafičkih karti, konačno smo dočekali jedan GeForce RTX 4060 Ti, model nove generacije koji bi trebao da vlada gejming “mejnstrim” scenom tj srednjom cenovnom klasom. Iako zvuči na prvu sve kako treba, neke stvari su se nepovratno promenile…

  Sadržaj
   Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G test

   Pozitivne ocene

   • Ada Lovelace arhitektura, DLSS 3 podrška i Frame Generation
   • Windforce X hladnjak dobrih karakteristika
   • Brza u 1080p rezoluciji i dobra u 1440p
   • Podržava Ray Tracing
   • Umereno mali potrošač
   • Kontrolisano malo grejanje

   Negativne ocene

   • Cena koja više nije po našem pojmu vrednosti “mejnstrim”

   Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G je možda najoptimalnija doza unapređenja koje donosi Ada arhitektura i DLSS 3 tehnologija po nekoj iole umerenoj ceni. Postoji još jeftiniji RTX 4060 ali sa hardverskim ustupcima i performansama koje nam pogled skreću ka RTX 4060 Ti modelu, kao definitivno boljoj opciji grafičke karte nove generacije.

   Nakon skoro dvogodišnjeg perioda raznih problema sa dostupnošću i cenama konačno smo dočekali dan da dobijemo jedan pravi „mejnstrim“ Nvidia gejming model grafičke karte u vidu GeForce RTX 4060 Ti modela na bazi aktuelne Ada Lovelace arhitekture. Ova grafička karta direktno nasleđuje nekadašnje GeForce RTX 3060 Ti modele uz očekivanja da donese i dodatno ubrzanje koje je do sada praktično pomeralo ovaj segment u klasu više pozicioniranih i bržih gejming akceleratora. Konkretno to znači da očekujemo nivo performansi dosadašnjih GeForce RTX 3070 modela.

   Sa druge strane očekujemo i da se cena koriguje i vrati u neke normalne, makar približne okvire koji su vladali pre krize na tržištu grafičkih karti. Ipak, ispostavilo se da se neke stvari nepovratno promenjene, te da se moramo navikavati na trend poskupljenja. Onda se opravdano zapitamo, da li je GeForce RTX 4060 Ti kartica srednje cenovne klase sa iznosom od 500-550 evra? 

   GeForce RTX 4060 Ti na istom grafičkom procesoru kao i mobilna RTX 4070 verzija

   Zanimljiva stvar u vezi GeForce RTX 4060 Ti grafičke karte je da koristi Nvidia AD106 GPU, praktično isti čip koji koristi mobilna verzija GeForce RTX 4070 akceleratora za laptop uređaje. Razlika je u tome što RTX 4060 Ti desktop GPU verzija ima isključen par SM (Streaming Multiprocessor) jedinica i time manji broj CUDA jezgara, kako bi pravilno zauzela svoju poziciju u hijerarhiji Nvidia Ada modela.

   Umesto 36 SM jedinica i 4608 CUDA jezgara sa koliko raspolaže mobilni RTX 4070, desktop verzija RTX 4060 Ti grafičke karte raspolaže sa 34 SM jedinica, odnosno Ray Tracing procesora i ukupno 4352 CUDA jezgara. Iskreno, sumnjičavo vrtimo glavom jer je to manje od RTX 3060 Ti prethodnika. Deficitaran je i broj ROP jedinica kojih sada ima 48, umesto 80, a koliko ih je bilo na RTX 3060 Ti modelu.

   Manjak na listi beležimo i u broju Tensor AI jezgara kojih je sada 136. Ipak, prema Nvidia rečima to ne bi trebalo da nas brine jer su  u pitanju generacijski novija i naprednija jezgra u pitanju, koja su nesumnjivo brža u radu, a što ćemo videti iz rezultata testova. Plus tu je i  8x veća količina drugostepene (L2) memorije za keširanje podataka kao kritični faktor koji je doneo poboljšanje, što je svakako veliki dobitak kada je u pitanju gejming scenario rada. Uzgred je ozbiljnije povećana „boost“ radna frekvencija, što nam sve zajedno ukazuje na način kako je nadomešten fizički manjak CUDA jezgara i pri tome postignut potencijalni napredak performansi u odnosu na prošli, RTX 3060 Ti model.

   Međutim, ono što nas iskreno brine jeste da je magistrala na liniji komunikacije grafičkog procesora i lokalne video memorije značajnije redukovana sa 256 bita kod RTX 3060 Ti na 128 bita, kod novog RTX 4060 Ti modela grafičke karte. Nvidia tvrdi da je smanjenje maksimalne propusne moći lokalne memorije sa 448 MB/s na aktuelnih 288 MB/s, dobrim delom kompenzovan velikom količinom L2 keš memorije.

   Na kraju ovog tehničkog dela iznošenja najznačajnijih karakteristika GeForce RTX 4060 Ti modela, treba istaći činjenicu da je novi GPU proizveden naprednim 4 nm TSMC procesom, te da je fizički skoro duplo manji od onog na RTX 3060 Ti kartici , te da je energetski efikasniji i manje troši električne energije 160 W u odnosu na 200 W, kod RTX 3060 Ti prethodnika. Preporučeno je napajanje snage 550 W

   GeForce RTX 4060 Ti 8G – kome je namenjen?

   Ne sumnjamo da je Nvidia uprkos svim kompromisima koje smo naveli, uspela da dotera performanse na željeni nivo koji bi vas naveo da odluku o prelasku na noviji i svežiji model lakše donesete, ali nas pre svega zanima koliki je to nivo ubrzanja koji skupo plaćamo, obzirom na neke vrlo ozbiljne kompromise koji ovu kartu definitivno razlikuju od jačih članova Nvidia Ada porodice.

   Ovako konfigurisana i napravljena, GeForce RTX 4060 Ti ima jasno definisanu misiju pokrivanja gejming scenarija u Full HD, 1080p rezoluciji prevashodno , ali i izletima u višu 1440p rezoluciju. Visoke frejmrejt vrednosti se podrazumevaju na 1920 x 1080 u kombinaciji sa gejming monitorima i visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja. 8 GB lokalne memorije je dovoljno za statistički najviše korišćenu rezoluciju tokom igranja. Čak bi trebalo da bude dovoljno i za 1440p rezoluciju, ali to prihvatite sa malom rezervom. Za 4K gejming sigurno nije, zbog malo memorije, em mala propusna moć magistrale, svakako je diskvalifikuju kao 4K gejming rešenja za najnovije „AAA“ naslove.

   Uz sve promene i činjenicu da Ada arhitektura donosi DLSS 3 asistenciju i „frame generation“ tehnologiju koja korišćenjem veštačke inteligencije povećava prosečan broj frejmova, GeForce RTX 4060 Ti bi treba bez problema da odgovori ovim zadacima.

   GeForce RTX 4060 Ti je namenjen igranju u Full HD rezoluciji, ali i gejming eksperimetisanju u 1440p gde se pokazao neočekivano dobro. Ipak, 4K je preveliki zalogaj…

   Pored gejminga će vas svakako zanimati i mogućnosti u vezi reprodukcije i snimanja videa. Naime GeForce RTX 4060 Ti, baš kao i kompletna Ada serija GeForce RTX 40 kartica raspolaže NV enkoderom 8. generacije i NV dekoderom 5. generacije. Hardverski dekodira i kodira AV1 video format i prilikom reprodukcije ovog zahtevno kompresovanog formata, troši tek 13 W električne energije.

   Karta koristi PCIe x8 interfejs sa transportnim putanjama 4. generacije.

   Da li je baš tako sve jednostavno i lako videćemo u narednom tekstu i podacima.

    Karakteristike Gigabyte  GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G verzije grafičke kartice

   Pošto su se Nvidia Ada modeli konačno spustili „među narod“ tj postali „mejnstrim“ sa GeForce RTX 4060 Ti modelom ili bi bar tako trebalo da bude, na test smo kao reprezentativni model dobili Gigabyte grafičku kartu. Ona će nam pokazati koliko ova kartica može i koliko je brza u realnom radu i igranju.

   Pošto je u pitanju nama već dobro poznata serija Gigabyte Gaming OC grafičkih karti, nema nekih preteranih iznenađenja. U pitanju je kartica sa kojom nema greške i koja koristi neka proverena rešenja dokazana na prošlim modelima iz ove serije. Rekli bismo da je to optimalni model za klasičnog gejmera koji nema puno para za razbacivanje sa nekim luksuznim detaljima. Sve je stavljeno u funkciju svrhe postizanja što boljeg utiska besprekornih grafičkih detalja i brzine tokom igranja.

   Na prvi pogled Gigabyte RTX 4060 Ti Gaming OC deluje kao ozbiljna grafička karta. Ako je suditi po prvom utisku, značajno je veća i njen sistem hlađenja deluje za klasu bolje od recimo Radeon RX 7600 modela i to u nekoj luksuznijoj varijanti. Mada treba imati u vidu da su ove kartice iz različite klase kako u pogledu cene, tako i performansi. Ovo poređenje nam je prvo palo na pamet jer su to grafičke karte poslednje generacije u vezi sa obe se pominje „mejnstrim“ kupac i tzv srednja klasa grafičkih karti.

   Ozbiljno hlađenje – Windforce X

   Gigabyte RTX 4060 Ti Gaming OC 8G koristi ozbiljan rashladni sistem u vidu dokazano efikasnog Windforce kulera sa velikim aluminijumskim hladnjakom koji se prostire čitavom dužinom 28 centimetara dugačke grafičke karte. U visinu ide skoro 12 centimetara, a „debeo“ je 5.3 cm. Značajno prevazilazi dimenzije štampane ploče, zbog čega je ostavljen veoma korisni otvoreni deo zadnjeg dela kulera tzv „Screen cooling“ kojim se efikasnije provetravaju rebra i brže oslobađa toplota.

   Veliko aluminijumsko telo hladnjaka, prožimaju četiri kompozitne toplotne cevi koje kapilarnom tehnologijom ravnomerno prenose toplotu čitavom površinom velikog hladnjaka. Toplotne cevi su radi efikasnijeg preuzimanje toplote spljoštene u delu kojim naležu na površinu grafičkog procesor a kako bi se maksimalno povećala efikasna površina primopredaje toplotne energije. Dalje, toplotu sa hladnjaka u okruženje, raspršuju tri ventilatora od kojih se onaj srednji vrti u kontra smeru u odnosu na preostala dva, a kako bi sprečio nagomilavanje prašine među rebrima hladnjaka.

   Veliki rashladni sistem je svakako poželjan u slučaju grafičke karte jer je garant boljeg hlađenja, time i performansi, a u krajnjem je takva grafička karta tiša u radu. Efekti dobro odmerenog i podešenog sistema hlađenja su višestruki od kojih je svakako među bitnijim onaj koji dozvoljava grafičkom procesoru rad na višim „boost“ frekvencijama tokom dugotrajnih gejming sesija.

   Rezultat primene naprednijeg sistema hlađenja jeste i činjenica da je frekvencija grafičkog procesora podešena na više vrednosti od onih koje zvanično navodi Nvidia. Prema navodima proizvođača grafičkog procesora, bazna radna frekvencija iznosi 2310 MHz. Ona se u „boost“ režimu penje do 2535 MHz, dok u slučaju današnjeg Gigabyte modela iznosi 2580 MHz, odnosno 2835 MHz koliko smo izmerili tokom igranja u Cyberpunk 2077 igri. Dakle, 300 MHz više zahvaljujući Windforce X hladnjaku. U isto vreme lokalni VRAM radi na efektivnih 9000 MHz.

   Obavezni Dual BIOS i dobra ponuda konektora

   RGB Fusion detalj je prisutan u vidu diskretno osvetljenog Gigabyte logoa, koji se nalazi na vrhu oklopa Windforce hladnjaka. Kartica ima Dual BIOS sistem tj moguće je imati dva profila poput „Performance“ i „Silent“ koji se biraju minijaturnim mikro prekidačem smeštenim uz samu ivicu štampane ploče i hladnjaka na gornjoj stranici grafičke karte.

   Gigabyte RTX 4060 Ti Gaming OC 8G koristi velika metalna leđa koja obavljaju svojevrsnu ulogu hladnjaka preko koje komponente na zadnjoj strani štampane ploče emituju toplotu. Konačno, ova karta šalje signal na monitore preko dva DisplayPort 1.4a i dva HDMI 2.1a porta. Dakle, moguće je konfigurisati „Multi-view“ konfiguraciju sa četiri monitora istovremeno. Kartica se napaja uz pomoć jednog PCIe 8-pinskog konektora za napajanje.

   Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G – performanse

   CPUAMD Ryzen 9 7900X 12-Core
   MBASRock X670E Taichi
   CoolerNZXT Kraken X73
   RAM2x 16 GB G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30
   GPUGigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G
   SSD1 TB Lexar NM620 M.2 PCIe Gen3 x4
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 11 2H22
   DriversGeForce Game Ready Driver 536.99
   AMD Chipset ver. 5.08.02.027
   Specifikacije sistema:

   Performanse u igrama:

   Performanse u Ray Tracing igrama:

   Kretanje “frejmrejta” u igrama:

   Performanse u aplikacijama:

   Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G – utisci u radu

   U pogledu performansi GeForce RTX 4060 Ti 8G donosi očekivani nivo ubrzanja i to je evidentno u svakoj igri. Posebno je dobro što je DLSS 3 dodatno prisutan zbog unapređenja performansi sa duplo većim brojem kadrova kada je to potrebno.

   Sa druge strane, nakon svih tehničkih detalja u vezi sa promenama koje su napravljene na ovom modelu i to pre svega u vezi manje širine magistrale, manjeg broja CUDA jezgara i ostalog, možemo reći da je poboljšana Ada arhitektura nadomestila sve i uz pomoć veće količine keš memorije ne samo da je izbrisala učinjene kompromise, već i donela primetno ubrzanje u odnosu na prošlu generaciju. U slučaju RTX 3060 Ti ta razlika u proseku iznosi oko 30 %, tačnije rečeno od minimalnih 20% do maksimalnih 50%. Razlika u odnosu na RTX 3060 12G model je još ubedljivija i kreće se u proseku oko 40-45% ili tačnije od minimalnih 30% do maksimalnih 90% i posebno je to vidljivo u zahtevnijim RT naslovima.

   Ubrzanje u odnosu na ciljnu grupu grafičkih karti starije generacije, gde zapravo i stoji preporuka za “apgrejd“ poput vlasnika RTX 2060 modela, ubrzanje je skoro duplo.

   I sve to postiže uz veoma relaksirani rad i potrošnju od 144 W električne energije i nivo radne temperature koji se kretao ispod 70. podeoka na Celzijus skali tokom igranja Cyberpunk 2077 igre u RT režimu sa uključenom DLSS 3 „Frame Generation“ opcijom.

   Očigledno je da Nvidia sa svojim partnerima nije ništa prepustila slučaju, već je detaljno ispitala i podesila mogućnosti ovog modela kako bi postao zanimljiv ciljnoj grupi kupaca. U tom pogledu je uradila odličan posao. Dobila je brzu „mejnstrim“ kartu uz istovremeno manju potrošnju i umereno grejanje.

   Slična situacija je i u delu sa korišćenjem GPU ubrzanih aplikacija. Posebno je impresivno vreme u Blenderu, gde je jedan „mejnstrim“ GPU, do nogu potukao klasične CPU snagatore. RTX 4060 Ti je jednako dobar i prilikom eksporta videa u Premiere Pro programu gde ostvaruje vremena približna jačim i skupljim Ada modelima.

   Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G – da li je 550 evra „mejnstrim“ klasa

   Na kraju zaključujemo da je sa tehničke strane, Nvidia donela korisnicima i pre svega „mejnstrim“ gejmerima, zaista odličnu grafičku kartu. Gigabyte je sa svoje strane uradio svoj deo posla kako bi ova grafička karta izgledala još bolje, pre svega performansi.

   Međutim, ostaje jedan gorak ukus u vezi cene. Gledajući podatke o preporučenoj ceni od 399 US$ i one u našim prodavnicama gde se iznos kreće od 500-550 evra pa čak i više, ostaje utisak kao da neko želi da nas prevari. Ili nekadašnjih 350 evra više nije isto i ne vredi kao pre par godina. Evro je definitivno devalvirao, a da nam to niko nije javio. Očigledno je cena ulaznice u „mejnstrim“ gejming GPU klasu, poskupela. Problem je što mi stabilnost evro valute još uvek doživljavamo kao „Detusche Mark-u“ koja je bila poput Pi konstante, ali to očigledno ne odgovara realnosti.

   Ostavimo za trenutak cenu po strani. Vlasnici RTX 3060 Ti modela svakako neće biti zainteresovani za „apgrejd“ i sigurni smo neće potrčati u prodavnice po novu verziju Nvidia gejming GPU mejnstrim modela, ali oni koji su do sada bili strpljivi i čekali trenutak kada će se konačno pojaviti nešto novo, dočekali su taj momenat. Ubrzanje je evidentno, posebno kod RT naslova. Sa druge strane AMD ozbiljno preti ako se igrate sa klasičnim „raster“ igrama tj bez uključenih Ray Tracing efekata, a što je vrlo verovatan scenario za ovu kategoriju. Razni Radeon GRE modeli i nadolazeći RX 7700 će svakako biti oštra konkurencija.

   Nama ostaje da sačekamo da se situacija malo slegne i izbistri, da se cene stabilizuju i konačno iskristališe situacija na „mejnstrim“ gejming tržištu, itekako osetljivom na bilo kakvu cenovnu promenu. Do tada oni nestrpljiviji i oni koji žele najnovije funkcije i mogućnosti, imaju jedini izbor ukoliko žele jeftiniju verziju Ada DLSS 3 tehnologije i on se zove GeForce RTX 4060 Ti. Postoji i jeftinija RTX 4060 bez ono „Ti“ dodatka sa još manjim brojem CUDA i RT jezgara, a da li se uopšte nešto tako isplati, ostavićemo za kao temu za sledeći test.

   Pogledaj i druge nVidia proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi