Tesla Q65S939GUS recenzija- Veliki QLED+ ekran po pristupačnoj ceni

Tesla Q65S939GUS recenzija- Veliki QLED+ ekran po pristupačnoj ceni

Tesla Q65S939GUS Google TV po vrlo razumnoj ceni donosi veliki 65" Quantum Dot ekran, ali i još poneki adut.
Šta sve pruža, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Tesla Q65S939GUS recenzija- Veliki QLED+ ekran po pristupačnoj ceni

   Pozitivne ocene

   • Quantum Dot i odlično pokriće boja
   • Vrlo dobar zvuk
   • Google TV

   Negativne ocene

   • Skromne performanse za zahtevnije Android igre
   • Odsustvo MEMC-a

   Tesla Q65S939GUS po pristupačnoj ceni uspeva da isporuči vrlo dobar paket slike, zvuka i pametnih mogućnosti.

   Brend Tesla je na domaćem tržištu prisutan sada već dugi niz godina, znatno pre svog imenjaka u vlasništvu Ilona Maska, polako šireći svoj portfolio sa mobilnih uređaja na sve veći spektar, uključujući i potrošačku elektroniku, belu tehniku i kućne aparate – tri kategorije koje verovatno čine i najveći deo njihovog poslovanja u ovom trenutku.

   Tesla je već godinama i internacionalni brend koji posluje u mnogim zemljama širom sveta i na više kontinenata, sa sve ambicioznijim pristupom, što je vrlo lepo videti od kompanije koja je bazirana kod nas i svoj nastup započela na našem tržištu, pogotovo u domenu tehnike gde nije nimalo lako postići uspeh usled nemilosrdne konkurencije.

   Ono što su postigli je za poštovanje, ali nas kao ljubitelje tehnike naravno najviše zanimaju konkretni uređaji, šta oni mogu da ponude i vrede li kupovine. Već smo u više navrata bili u prilici da testiramo Tesla televizore još od prvih modela i pratimo njihov razvojni put, a ovom prilikom na testu nam se našao Tesla Q65S939GUS, najnoviji model iz njihove ponude.

   U pitanju je Google TV bazirani TV koji pripada Teslinoj seriji 9, veličine 65” u konkretnom slučaju, a koji dolazi sa QLED+ oznakom koja podrazumeva Quantum Dot panel. Što je najbolje, u pitanju je zapravo vrlo pristupačan TV, koji za svoju cenu nudi i više od očekivanog. No, hajde da vidimo kako radi i šta ima da pruži potencijalnim korisnicima.

   Tesla Q65S939GUS – Dizajn

   U pogledu dizajna u pitanju je model modernog izgleda, sa milimetarskim okvirom sa gornje i bočnih strana uz još 5mm dodatne margine. Na donjoj ivici je minimalna margina, kao i konturirana plastična lajsna koja i iz blizine podseća na brušeni aluminijum. Na njoj se na krajnoj desnoj strani nalazi Tesla logotip, dok je ispod sredine nalazi interesantan dodatak u kome su senzori, dva mikrofona, indikatorske diode i prekidač ispod koji deaktivira mikrofon.

   Što se postolja tiče, ono je u potpunosti izrađeno od livenog metala, a sastoji se od dva para nožica kakve srećemo na mnogim modelima, koje se prostiru sa prednje i zadnje strane, ali koji su međusobno spojene još jednim delom na prednjoj strani, dajući trapezoidni oblik. Rešenje koje se tamno sivom površinom i peskiranom teksturom uklapa i izgleda dobro.

   Poleđina TV-a je, izuzev dodatka za elektroniku u donjem delu, izrađena iz komada metala koji uključuje i okvir panela, što TV-u daje čvrstinu i robustnost. Na pomenutom dodatku se sa gornje strane nalaze otvori za ventilaciju, kao i slot za CI+ kartice, dok su u sekciji dostupnoj sa levog boka dostupni svi ostali konektori.

   U njoj ćete pronaći LAN port, optički audio izlaz, tri HDMI porta, dva USB-a, antenske i satelitske konektore i kompozitni AV ulaz izveden putem 3.5mm adaptera koji se dobija u pakovanju. Sva tri HDMI konektora podržavaju 4K izvor signala u do 60Hz, što je ok s obzirom da se i sam panel osvežava na toliko.

   Ono što nedostaje je podrška za varijabilno osvežavanje, koju bismo voleli da vidimo za gaming, tim pre što TV podržava Game mod koji input lag snižava na vrlo pristojnih 10ms i ovaj model čini korektnim izborom za konzolni gaming na velikom ekranu za relativno malu sumu novca.

   Slika i procesiranje

   Kad pominjemo ekran, Tesla Q65S939GUS dolazi sa 65” panelom IPS tipa, ali unapređen Quantum Dot filterskim slojem, što kao rezultat ima prikaz znatno šireg gamuta boja, koji smo izmerili na ravno 90% DCI-P3 spektra, što je lep rezultat. Iako se u specifikacijama navodi da je u pitanju desetobitni panel, rekli bismo da je ipak u pitanju 8bita+FRC, na šta ukazuje na baš glatak prikaz gradijenata boja.

   Osim toga, panel je doduše prilično dobar, kako zbog odličnog kontrasta za IPS koji smo izmerili na 1230:1, tako i zbog vrlo dobre uniformnost bez bitnih varijacija u svetlini ili dirty screen efekta. Ako baš obratite pažnju na nekim nivoima osvetljenja će se na sivoj pozadini nazreti patern vertikalnih linija zbog rasporeda izvora svetla, ali je on neprimetan u normalnoj upotrebi.

   Sistem pozadinskog osvetljenja je rekli bismo Direct LED i to bez ikakvih naprednih funkcija, izuzev globalne kontrole svetline, odnosno dinamičkog kontrasta, očekivano u ovoj klasi. Maksimalno osvetljenje je deklarisano na 320 nita, a prema našim merenjima se u većini modova kretao na nešto više od toga, postigavši maksimalnih 340 nita.

   Sa tom svetlinom i 1230:1 kontrastom, jasno je da o pravom prikazu HDR sadržaja nema ni govora, što se i ne očekuje u ovoj klasi, ali će TV prikazivati sve HDR10, HLG i Dolby Vision sadržaje mapirane u skladu sa svojim mogućnostima. Kvalitet prikaza je vrlo solidan, a najjači aduti su mu svakako prikaz boja usled upotrebe Quantum Dot-a, kao i konzistentnost prikaza pri gledanju iz različitih uglova zahvaljujući IPS matrici.

   TV dolazi sa 6 predefinisanih modova slike – Vivid, Standard, Sport, Movie, User i Energy Saving, a svaki od njih ima i svoju HDR verziju koja se koristi kada se gledaju odgovarajući sadržaji. Što se preciznosti prikaza tiče, najbolje Delta E odstupanje smo izmerili u Movie modu sa korektnih 4.1, pa ćete u tom modu dobiti i najprirodniji prikaz, dok su ostali više orjentisani ka atraktivnijem i izraženijim bojama.

   Što se opcija procesiranja slike tiče, ponadali smo se da bi Tesla Q65S939GUS mogao doći sa MEMC algoritmima za procesiranje kretanja, koji su proteklih par godina povremeno silazili kao i u povoljniji segment, ali su oni ipak potpuno odsutni. TV će primenjivati pulldown algoritme za prikaz filmskih sadržaja sa 24 slike u sekundi, što poboljšava utisak, ali bi makar neki vid MEMC-a bio dobrodošao.

   Od opcija koje su tu, na raspolaganju su vam redukcija šuma i MPEG artefakata i adaptivna kontrola osvetljenja, odnosno dinamički kontrast, uz uobičajena podešavanja za svetlinu, kontrast, boje i oštrinu prikaza.

   Tesla Q65S939GUS – Zvuk

   Što se zvuka tiče, on je više nego korektan, pa čak i bolji nego što smo očekivali zahvaljujući niskim frekvencijama kojih ima taman dovoljno da TV zvuči ubedljivije. Odziv basa lagano opada ispod 120Hz, a naglije ispod 90Hz do minimalnih 35Hz.

   Zvučni balans je više nego solidan za ovu klasu, a tu je i dovoljno glasnoće, iako je u pitanju rešenje od 2x12W.

   Od opcija procesiranja zvuka na raspolaganju će vam biti Dolby Atmos uz koji TV nudi prilično dobru zvučnu sliku, kao i Dolby modove za različite tipove sadržaja. Tu su još i slajderi za bas i visoke tonove i unapređivanje čujnosti dijaloga u tri koraka.

   Pametne mogućnosti – Google TV

   Ono gde Tesla Q65S939GUS verovatno ima i najviše da ponudi su pametne mogućnosti, jer TV pokreće Google TV platforma u verziji 11 i to sa zvaničnom Google sertifikacijom i pristupom Google Play prodavnici. Ovo praktično znači da će vam na raspolaganju biti ogromna selekcija različitih aplikacija uključujući i sve dostupne aplikacije lokalnih kablovskih operatera, streaming servisa za muziku, filmove i serije i još puno toga.

   Tu su i neke od aplikacija koje ćete pronaći samo na Androidu, poput Kodi-a ili Steam Linka, kao i mnoštvo igara boljih nego na drugim TV platformama, iako moramo reći da smo primetili da neke koje su nam poznate prodavnica nije nudila u pretrazi, moguće zbog hardverskih ograničenja.

   TV pokreće Mediatekova ne baš sveža MT7332 platforma, koja uz 2GB RAM-a i nešto preko 10GB skladišnog prostora nudi vrlo skromne performanse za zahtevnije igre, ali sasvim pristojne za manje zahtevne igre i aplikacije, uz vrlo pristojnu glatkoću interfejsa.

   Kad pominjemo interfejs, u pitanju je standardno Google TV korisničko iskustvo koje je moramo priznati vrlo lepo ispeglano i optimizovano i svake godine ostavlja sve bolji i bolji utisak. Na početnom ekranu će vas dočekati lista aplikacija, kao i predlozi sadržaja za gledanje i slušanje sa servisa poput Youtube-a, Amazon Prime-a, Netflixa, Spotify-a ili šta već imate instalirano.

   Na samom vrhu ekrana su prečice za Home ekran, pristup prodavnici aplikacija, pristup vašoj kolekciji sadržaja koje ste obeležili za gledanje ili iznajmili, kao i pretraga i meni sa podešavanjima.

   Kad pominjemo meni, pritiskom tastera na daljincu sa ikonicom podešavanja će vam najpre na ekranu prikazati brzi meni u kome se nalaze prečice za najčešće korišćene funkcije, poput podešavanja slike i zvuka, odabir ulaza, pokretanje screensavera ili pristup punom meniju.

   Sam daljinac je vizuelno vrlo preglednog dizajna, sa tasterima koji su obeleženi i raspoređeni tako da će vam odmah biti jasno šta je šta i čemu služi. Na njemu su tasteri za praktično sve potrebne funkcije, prečice za par najkorišćenijih servisa, pa i Daily taster koji vodi na meni koji možete konfigurisati po želji sa aplikacijama i sistemskim prečicama.

   Svi tasteri su dobrog kvaliteta, gumirani, ali sa preciznim mehanizmom kratkog hoda i jasnog klika. Sam daljinski je izduženog oblika, zaobljen sa zadnje strane i sa teksturom koja bi trebala smanjiti klizanje.

   Vredi pomenuti i da je TV moguće kontrolisati i glasom, što nije novost kod Google modela, ali je ovaj model specifičan jer je pored daljinskog glasovna kontrola moguća i bez njega, putem pomenutog dodatka koji se nalazi ispod donje ivice panela, na sredini. U pitanju je takozvana Far-Field funkcija koja uz dva mikrofona i algoritam poništavanja buke omogućuje da bilo gde iz prostorije zadajete glasovne komande, što je funkcija koja se mahom viđa na dosta skupljim uređajima.

   Tesla Q65S939GUS – Utisci i cena

   Ukupno, Tesla Q65S939GUS je TV koji za oko 67000 dinara, odnosno za oko 560€ nudi dosta dobru vrednost. Za nešto malo više novca od najjeftinijih modela ove dijagonale se pored velikog ekrana od 65” dobija i Quantum Dot panel, odlični uglovi gledanja i ukupno vrlo pristojna slika za svoju klasu, uz vrlo korektan zvuk i bogate mogućnosti koje sa sobom donosi Google TV platforma.

   Plus tu je i petogodišnja garancija. Ko traži veliki TV za malo novca, ne može pogrešiti. Da pomenemo da je pored 65” verzije dostupna i i još veća 75” za 96.000 dinara, odnosno oko 810€, ali i manja od 55” za 50.000 dinara, t.j. za oko 420€, koja će većini kupaca i biti najzanimljivija.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi