Gigabyte GS34WQC recenzija - Kako radi SuperSpeed VA panel

Gigabyte GS34WQC recenzija - Kako radi SuperSpeed VA panel

Gigabyte GS34WQC gaming monitor pored donosi i novi tip panela - SuperSpeed VA. Koje su prednosti, pročitajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Gigabyte GS34WQC recenzija – Kako radi SuperSpeed VA panel

   Pozitivne ocene

   • Odličan odziv za VA tip panela
   • Solidno pokriće i kalibracija boja, odlična uniformnost
   • Vrlo dobar kontrast

   Negativne ocene

   • HDMI portovi ne podržavaju puno osvežavanje na maksimalnoj rezoluciji

   Gigabyte GS34WQC je zanimljiv izbor za one koji žele ultraširoki monitor, bez puno kompromisa između gaming performansi i visokog kontrasta zahvaljujući novom SuperSpeed VA panelu.

   Sudeći po količini aktivnosti, Gigabyte je ove godine izgleda rešio da osveži kompletnu ponudu monitora i u nju uvrsti i mnoštvo novih modela u svim kategorijama. Najzanimljivije stvari se naravno dešavaju u domenu OLED-a i modela više klase gde su prisutne brojne inovacije i neke do sada neviđene kombinacije karakteristika.

   Ipak, ne treba zaboraviti ni one monitore koji možda nisu revolucionarni, ali će zahvaljujući kombinaciji cene i karakteristika biti zanimljivi znatno širem krugu korisnika koji su u potrazi za novim monitorom za rad, svakodnevno korišćenje ili gaming.

   Ovog puta nam se na testu našao jedan upravo takav model iz njihove gaming serije, a u pitanju je Gigabyte GS34WQC, 34” ultraširoki monitor sa odnosom stranica 21:9, osvežavanjem od 135Hz i novim SuperSpeed VA panelom. Deluje interesantno, ali pogledajmo šta zapravo pruža i kako radi u praksi.

   Gigabyte GS34WQC – Dizajn

   U pogledu dizajna, GS34WQC je kombinacija nedavno testiranog GS27Q X i nekih ranijih Gigabyte monitora, što se najpre ogleda u jednostavnosti. Linije su svedene, nema svetala i detalja koji bodu oči karakterističnih za gaming modele, pa je sve na monitoru u varijacijama crne plastike.

   Da uređaj ne bi izgledao dosadno, tu su detalji u vidu, utisnutih ornamenata, peskiranih ili poliranih površina i oblika koji monitoru zapravo i daju vizuelni identitet. Gledano sa prednje strane, tu je okvir od oko 2mm iz komada koji okružuje panel sa gornje i bočnih strana, uz donju lajsnu uobičajene širine koju krase oborene ivice i Gigabyte logotip.

   Čitava poleđina monitora, uključujući i okvir sa strane deluje izlivena iz komada, što je vrlo zanimljivo s obzirom na pomenute ukrase i različite površine, a u nju su praktično ubačeni panel i elektronika. Čvrstina svega ovoga je besprekorna, pa su materijali i izrada na višem nivou nego što bi se to pretpostavilo s obzirom na jednostavnost i činjenicu da je sve od plastike.

   Baza postolja je V oblika, ali sa prilično širokim krakovima, koji uz metalnu osnovu preko koje je maska od plastike pruža vrlo dobru stabilnost monitora. Što se podešavanja tiče, na raspolaganju će vam biti doterivanje nagiba u standardnom opsegu od 5 stepeni ka dole do 20 ka gore, kao i visine u opsegu od 10cm, dok rotacija panela levo i desno i pivot nisu podržani.

   Razlog u oba slučaja je sam panel, jer ultraširoki monitori po pravilu i ne podržavaju pivot, dok zakrivljeni panel mahom zahteva da ne mrdate previše iz optimalne pozicije.

   Od konektora, koji su smešteni u sekciju na standardnom mestu, na dnu poleđine panela, tu su dva HDMI porta, jedan DisplayPort i 3.5mm konektor za slušalice koji je i jedini izvor zvuka, pošto su zvučnici izostali.
   DisplayPort omogućuje punu rezoluciju i osvežavanje, pa je preporučljivo koristiti ga s obzirom da su HDMI konektori ograničeni na 100Hz u maksimalnoj rezoluciji.

   Ako se pitate čemu služe konektori koji ne koriste pune mogućnosti monitora, odgovor je da su verovatno jeftiniji za implementaciju, a tu su radi kompatibilnosti sa starijim računarima, kao i radi povezivanja više uređaja istovremeno. GS34WQC podržava i opciju prikaza slike u slici ili dve slike jedne pored druge, istina bez KVM mogućnosti s obzirom da nema USB portova, ali će ona dobro doći za produktivnost u određenim situacijama, s obzirom na ultraširoki format slike.

   Ova opcija se aktivira iz menija na kakav smo već navikli od Gigabyte-a – jednostavan, pregledan i sa lakom navigacijom putem mini joysticka koji se nalazi iza desne ivice panela. Njegov pritisak najpre otvara brzi meni koji nudi pristup gaming opcijama ili punom meniju, dok povlačenje u svakom od četiri pravaca daje i prečice za izbor izvora slike, moda prikaza ili aktivaciju gaming opcija poput prikaza nišana ili Black Equalizer opcije.

   Od gaming stvari, tu su još i tajmer, kao i prikaz trenutnog osvežavanja u uglu ekrana. Ova cifra će vam ujedno služiti i kao prikaz broja frejmova u sekundi ako koristite varijabilno osvežavanje, koje je po nama obavezna stavka za dobar gaming doživljaj, jer nudi glatkiji prikaz bez trzanja i cepanja slike sve do maksimalnog osvežavanja. Monitor zvanično podržava AMD Freesync Premium, mada sasvim uredno radi i sa Nvidia grafičkim kartama.

   SuperSpeed VA panel i gaming performanse

   Kad već pričamo o gamingu, koji je i primarna namena ovog modela, Gigabyte GS34WQC je interesantan jer pored širokog formata donosi i Superspeed VA panel kakav do sada nismo sretali. Ako pratite naše recenzije, verovatno ste čuli za SuperSpeed IPS koji Gigabyte koristi na mnogim svojim modelima, a koji je nešto brža verzija klasičnog IPS-a, pa kao takav nudi i bolje performanse za gaming.

   Ovde je u pitanju ista ideja, ali ovog puta sa VA panelom, koji tradicionalno nije šampion odziva. Zbog toga smo bili malo skeptični, ali nakon detaljnijeg testiranja odziva u igrama i specifičnim testovima, možemo reći da su unapređenja realna i da je u pitanju definitivno najbrži VA panel koji smo sreli do sada.

   Ono što je glavni problem VA panela za gaming, neravnomeran odziv u svetliji i tamnijim pikselima, je prisutno i u ovom slučaju, ali u znatno manjoj meri, pa ghosting na ivicama kontrastnih objekata nije ni izbliza strašan kako je to obično slučaj sa VA. Da li je na IPS nivou – pa ne još uvek, ali možemo reći da je dovoljno blizu da se ne morate brinuti ako se premišljate, a sviđa vam se viši kontrast koji nudi VA panel.

   Pogotovo impresivno je što je ovo postignuto pri osvežavanju od 135Hz, pa bi ovakav panel na nekim višim osvežavanjima potencijalno bio još bolji. Pretpostavljamo da nije isključeno da ćemo tako nešto i videti od Gigabyte-a. Zapravo, prirodno osvežavanje ovog modela je 120Hz, dok je 135Hz dostupno aktiviranjem overclock opcije, mada je i sa njom sve radilo besprekorno, pa možete računati da monitor zapravo nudi to osvežavanje.

   Što se iskustva u igrama tiče, dobre performanse i široki format čine iskustvo igranja vrlo dobrim. 21:9 format je podržan u skoro svim igrama za razliku od ekstremnijeg 32:9, a rekli bismo i da je u pitanju optimum između praktične upotrebljivosti i prednosti koje dodatna širina donosi, poput šireg ugla gledanja u igrama i mogućnosti da vidite više okoline, što pogotovo dobro dođe u FPS naslovima.

   Gigabyte GS34WQC – Panel

   Vredi napomenuti i zakrivljenost ekrana koja dolazi sa malo agresivnijim 1500R radijusom, koji čini da razlika u razdaljini između sredine i periferije ekrana u odnosu na glavu bude znatno manja. Ovo poboljšava uglove gledanja u normalnoj poziciji, odnosno čini prikaz ravnomernijim, pa i prijatnijim za gledanje zbog manje promene tačke fokusa. Dobra stvar je i što ne deluje neprirodno, već ćete se odmah navići na zakrivljenje i uživati u prednostima.

   Kad pominjemo uglove gledanja, oni su, kao što smo rekli dobri kada sedite u standardnoj radnoj poziciji, ali će pri pomeranju i gledanju sa strane biti ograničeniji od VA proseka, jer zakrivljenost u tom slučaju radi protiv vas. Uniformnost osvetljenja je doduše nadprosečna i skoro idealna, bez ikakve naznake dirty screen efekta.

   Maksimalno osvetljenje koje panel postiže smo izmerili na 345.7 nita, što je nešto više od deklarisane vrednosti i dovoljno za dobar prikaz u svetlijim prostorijama. Očekivano za VA, nivo crne je veoma dobar, pa je panel u stanju da postigne dosta visok statički kontrast koji smo izmerili na 3563:1.

   Zbog ovoga je i prikaz subjektivno vrlo dobar, pa će Gigabyte GS34WQC biti dobra alternativa za one koji žele i gaming performanse, ali i dobar prikaz sa visokim kontrastom, pogotovo za npr. filmove u 21:9 formatu. U tom pogledu je SuperSpeed VA iznad onoga što nudi većina IPS panela.

   Kad pominjemo filmove i igre, Gigabyte GS34WQC podržava i HDR, odnosno moguće je aktivirati ga u Windowsu, ali ne treba očekivati ništa više od standardnog prikaza, jer je ipak u pitanju VA panel bez lokalnog zatamnjivanja i visoke svetline neophodne za tako nešto.

   Što se prikaza boja tiče, panel je pravi osmobitni, ali je prema našim merenjima u stanju da prikaže vrlo solidnih 89.9% DCI-P3 spektra, što je bolji rezultat nego što bismo očekivali. Fabrička kalibracija je takođe vrlo pristojna, sa izmerenim Delta E od 3.1 u Eco i sRGB modovima, i vrlo blizu te cifre u još nekoliko modova, što je za pohvalu.

   Da ne zaboravimo ni rezoluciju panela koja je 3440×1440 piksela, pa je ovaj model praktično ekvivalent nekom 27” QHD monitoru standardnog formata, samo malo širi. Zbog toga, ovo je praktično optimalna rezolucija za veličinu panela i pruža dobar balans između oštrine prikaza i upotrebljivog radnog prostora na ekranu, bez da stvari budu previše sitne.

   Ako vam odgovara 27” QHD, a treba vam malo više prostora za aplikacije sa dosta elemenata, ili npr. audio i video obradu, vredi probati ovako nešto.
   Što se gaminga tiče, ova rezolucija je nešto zahtevnija od QHD, oko 34%, a optimalan računar za ovakav monitor će biti onaj koji u njoj može da igre koje igrate potera na blizu 135 fps, odnosno blizu maksimalnog osvežavanja.

   Gigabyte GS34WQC – Utisci i cena

   Sve u svemu, Gigabyte GS34WQC je zanimljiv monitor koji zahvaljujući novom tipu panela, odnosno, novoj i bržoj verziji VA matrice nudi bolje performanse za gaming nego što je to prethodno bio slučaj, uz zadržavanje onoga što nam se kod VA panela dopada.

   Odličan kontrast, vrlo dobar prikaz boja i široki format čine ovaj model zanimljivom opcijom i za rad, multimediju i svakodnevno korišćenje, pa nam se ukupno dopalo ono što ovaj model ima da ponudi. Što se cene tiče, ona na domaćem tržištu iznosi oko 47,899 dinara, odnosno oko 400€.

   Možda vam se svidi