Nvidia navodno zaustavlja proizvodnju RTX 40 grafika

Kako bi prebacila svoje resurse na AI čipove, Nvidia navodno zaustavlja izradu svojih grafičkih procesora serije 40 zasnovanih na Ada Lovelace arhitekturi

Nvidia navodno zaustavlja proizvodnju RTX 40 grafika

Jedan od najvećih dizajnera čipova i grafičkih karti kompanija Nvidia navodno zaustavlja proizvodnju svojih najskupljih grafičkih procesora serije 40, kako bi prebacila fokus i resurse na proizvode veštačke inteligencije (AI), piše ExtremeTech. Usporavanje proizvodnje, praktično znači i da će distributeri dobijati ograničene količine grafičkih karti.

Informaciju je podelio „ozloglašeni“ kanal sa YouTube platforme Moore’s Law is Dead koji često objavljuje nezvanične informacije o hardveru, koje nisu uvek tačne. Međutim, neke od njegovih ranijih najava ipak su se pokazale kao stvarnost.

Suština izveštaja koji je objavio poziva se na neimenovanog velikog klijenta kompanije, od kojeg je dobio informaciju da Nvidia smanjuje svoju ponudu kako bi cene svojih najskupljih grafika zadržala na visokom nivou (veštačko pravljenje nestašice). Izvor tvrdi da želi da nabavlja RTX 4090 grafičke karte, ali one nisu uvek dostupne za kupovinu, te mu kompanija svake nedelje šalje „samo njih nekoliko kako bi cene bile naduvane“, iako su Nvidia skladišta navodno puna.

Ponuda i potražnja

Kao što jedno od osnovnih ekonomskih pravila o ponudi i potražnji kaže – ukoliko bi ovih GPU proizvoda bilo previše u ponudi, pri čemu potražnja ne bi ispratila korak – cene bi bi prirodno počele da padaju. Zbog toga Nvidia to navodno želi da spreči veštačkim smanjenjem ponude.

Međutim, tvrdnja da je kompanija praktično zaustavila proizvodnju svojih grafika sa Ada Lovelace arhitekturom definitivno zvuči iznenađujuće, s obzirom na to da će njen naslednik stići tek 2025. godine, kako je ranije najavljeno. Ime sledeće generacije arhitekture na kojoj će biti zasnovanja Nvidia GPU jezgra nije zvanično objavljeno osim kao „Ada Lovelace Next“.

Ipak, s obzirom na to da Nvidia hoće da isprati napredak veštačke inteligencije, ona će tokom sledeće godine lansirati nove grafičke procesore zasnovane na Hopper Next arhitekturi za izvršavanje još složenijih AI funkcija. To definitivno ide u prilog tezi da Ada Lovelace možda odlazi u „hibernaciju“.

Dodatne informacije tvrde da je kompanija u saradnji sa fabrikama, izgleda već proizvela Ada Lovelace grafike za celu godinu, a one se navodno ne prodaju u očekivanom obimu. Zbog toga, između ostalog, kako tvrdi MLID kanal, Nvidia udvostručuje svoja ulaganja u AI hardver. Međutim, možda ova kompanija samo pokušava da nametne novi tempo proizvodnje i kupuje vreme dok ne razvije AI tehnologiju za potencijalno širi sloj ljudi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi