Gigabyte Aorus CO49DQ - Širok monitor, savršen za uski krug korisnika

Gigabyte Aorus CO49DQ - Širok monitor, savršen za uski krug korisnika

Gigabyte Aorus CO49DQ je QD-OLED monitor sa 32:9 odnosom stranica koji deluje kao izmišljen za dizajn i produktivnost, iako je u pitanju gaming model.

  Sadržaj
   Gigabyte Aorus CO49DQ – Širok monitor, savršen za uski krug korisnika

   Pozitivne ocene

   • Ogromna količina radnog prostora
   • Šampionsko pokriće boja
   • Izuzetne gaming performanse
   • Mnoštvo opcija za rad sa više računara i prozora istovremeno

   Negativne ocene

   • Prikaz teksta usled QD-OLED matrice

   Gigabyte Aorus CO49DQ svojim formatom, ali i izuzetnim performansama predstavlja model koji će specifičnom profilu kupca pružiti praktično savršen set mogućnosti.

   Živimo u vremenu kada je napredak tehnologije konstantan i vidljiv svuda oko nas, pogotovo u domenu potrošačke elektronike. Naravno, nije baš ravnomeran u svim oblastima, pa se povremeno dešava da određena kategorija uređaja doživi svojih “5 minuta slave” i dospe u fokus velikim promenama nabolje. Što bi se reklo u košarkaškoj terminologiji “Most improved player”, odnosno igrač koji je najviše napredovao.

   Već početkom godine kada smo ispratili dešavanja na CES sajmu u Las Vegasu, bilo je jasno da su kompjuterski monitori najozbiljniji kandidat za ovakvo priznanje u 2024. godini, jer je noviteta više nego praktično deceniju unazad. Nove tehnologije, sveža unapređenja postojećih i mnoštvo konkretnih uređaja koje ih koriste su nas obradovali, jer deluju kao prava mala renesansa u ovoj kategoriji, koja je dugo bila relativno statična.

   Najveći fokus je svakako na OLED tehnologiji, koja je protekle dve godine zakoračila ozbiljnije na tržište monitora, ali će ove čini se najzad doživeti masovno prihvatanje od strane korisnika. Dugo smo OLED gledali na televizorima i priželjkivali da sve njegove prednosti vidimo i na monitorima, ali je adaptacija išla sporo iz više razloga – cena, zrelost same tehnologije, dugotrajnost pri specifičnoj primeni i sl.

   Sudeći prema najavama, ali i modelima koje smo već videli, problemi u prihvatanju su za nama, a poslednji, ujedno i najveći – strah od burn-in efekta je otklonio Gigabyte koji je rešio da na svim svojim OLED modelima pruži i punu garanciju na sve eventualne probleme.

   Prvi od njihovih ovogodišnjih OLED monitora smo nedavno videli na testu, u pitanju je 4K 240Hz Aorus FO32U2P, pored koga se očekuje još čitava gama modela, od onih inovativnih specifikacija, do modela pristupačne cene koji će većinu korisnika najviše i zanimati. Ako sve bude onako kako očekujemo, izgleda da će mnogi od nas imati razloga da svoje IPS i VA monitore pošalju u zasluženo penziju.

   No, dok ne pristignu ti modeli za široke narodne mase, na testu nam se našao još jedan od onih nekonvencionalnih, za specifičnu publiku, ali sa svim prednostima OLED-a. U pitanju je Gigabyte Aorus CO49DQ, koji dolazi sa Samsung QD-OLED panelom najšireg 32:9 formata i dijagonale od 49”, osvežavanjem od 144Hz i rezolucijom od 5120×1440 piksela.

   Iako je u pitanju monitor koji pripada Aorus seriji namenjenoj prevashodno gamerima, po specifikacijama je jasno da će za njega možda i više od samih gamera biti zainteresovani oni koji žele monitor sa puno radnog prostora, ali bez kompromisa u pogledu specifikacija i kvaliteta prikaza. No, hajde da vidimo kako on radi u praksi i šta sve ima da pruži.

   Gigabyte Aorus CO49DQ – Dizajn

   Najpre, zbog svoje veličine, kao i mnogi 32:9 monitori, Aorus CO49DQ dolazi u kutiji u koju ja mogu da se spakujem, prevashodno zbog velike širine samog panela. Zapravo, ovaj 49” model je praktično ekvivalent dva 27” monitora spojena u jedan, što će vam najbolje ilustrovati dimenzije.

   Što se dizajna tiče, za razliku od mnogih OLED modela, ovaj vam na prvi pogled i ne bi jasno dao do znanja koji panel je u pitanju. Nema onog supertankog metalnog profila karakterističnog za OLED monitore i televizore, već je izgledom sličan modernim LCD baziranim monitorima.

   Razlog je verovatno zakrivljenje sa 1800R radijusom i velika širina, pa je tvrda plastika i nešto širi profil verovatno bilo strukturalno pouzdanije rešenje. Ovo doduše ne znači da monitor izgleda loše, jer je izrada vrlo dobra, a Gigabyte se potrudio da i pored svedenog dizajna oblikom i teksturama postigne moderniji izgled.

   To je najvidljivije na poleđini, gde čitava površina na obodima prati zakrivljenje panela, a prekrivena je teksturom sa naizmeničnim poliranim i peskiranim linijama. U istom stilu je i Aorus logotip na sredini pri vrhu, dok je centralni deo koji je izbočen i krije svu elektroniku u peskiranoj varijanti, presečen samo jednom linijom. Na njegovoj gornjoj strani se nalaze ogromni otvori za ventilaciju, koji su takođe stilizovani i blago uležu ka sredini.

   Što se postolja tiče, u pitanju je kombinacija plastike spolja i metalnog ojačanja unutra. Baza je V oblika i čak umerene veličine za ovu širinu panela, dok je nosač panela solidno robustan kako bi se obezbedila vrlo dobra stabilnost. Postolje podržava podešavanje visine panela u opsegu od 13cm, rotaciju levo i desno za po 30 stepeni i nagib panela za 5 stepeni ka dole i 20 ka gore.

   Pivot naravno nije podržan, jer kod ovako širokih panela nema smisla, a i visina postolja to ne bi dozvolila. Doduše, podržana je i VESA 100×100 montaža na zid ili ruku, pa je teoretski moguća i vertikalna orjentacija ako vam baš zatreba.

   Konektori, KVM, zvuk

   Svi konektori se nalaze na uobičajenom mestu, na donjoj ivici dodatka za elektroniku, a na raspolaganju su vam dva HDMI 2.1 porta, jedan Displayport 1.4 i jedan USB Type-C sa AltDP modom koji takođe može služiti kao izvor slike, a podržava i napajanje eksternih uređaja sa 18W snage. Pored toga, tu je i USB 3.0 Upstream port koji zajedno sa Type-C vezom može služiti kao KVM switch, plus još dva USB 3.0 Downstream porta za povezivanje periferija.

   KVM mogućnosti, kao i prikaz slike u slici ili slike sa dva različita izvora jedne pored druge pogotovo imaju smisla s obzirom na format monitora i mogu biti vrlo korisni za istovremeni rad na dva računara. Picture in Picture mod podržava podešavanje veličine prozora, a šteta je što isto nije podržano i u Picture By Picture modu, već je deljenje moguće samo na dva jednaka dela.

   Među konektorima se nalazi još i izlaz za slušalice, a Aorus CO49DQ dolazi i sa stereo zvučnicima od 2x5W koji pružaju čak vrlo pristojan zvuk za jedan monitor. Solidna glasnoća za standardnu radnu poziciju i korektan frekventni balans, iako bas već ispod 100Hz baš naglo opada do minimalnih 60.

   Na raspolaganju vam je i Surround Mode opcija koja po cenu nešto lošijeg balansa daje dosta bolju zvučnu sliku, što će dobro doći za igre, kada rešite da ne koristite slušalice, a nije vam na raspolaganju neki bolji 2.1 sistem.

   Gigabyte Aorus CO49DQ – Slika

   Što se slike tiče, od QD-OLED panela smo navikli da očekujemo visok kvalitet prikaza, pa tu ni Aorus CO49DQ nije izuzetak. Već na prvi pogled je jasno da je u pitanju OLED, što zbog očigledno visokog kontrasta, što zbog netipično visokog zasićenja boja – kombinacija koja je van domašaja drugih tipova panela.

   Naravno, tu su i izvanredna uniformnost osvetljenja, kao i savršeni uglovi gledanja koji su pogotovo dobrodošli kod ovako širokog panela gde svi delovi ekrana nikada ne mogu biti pod idealnim uglom u odnosu na vas. Vrlo bitna stavka za one koji ovaj monitor žele za profesionalnu upotrebu.
   Maksimalno osvetljenje smo izmerili na 1069 nita, što je uz savršen nivo crne dovoljno za vrlo ubedljiv HDR prikaz, pogotovo ako koristite HDR Game ili HDR Vivid modove, koji su znatno svetliji od ostalih i daju vrlo atraktivan prikaz poželjan za gaming.

   Oni koji žele verniji prikaz, pogotovo za rad će se verovatno držati sRGB moda koji nudi i najtačniji prikaz uz vrlo dobru preciznost od Delta E koji smo izmerili na 2.5. Uz dodatnu kalibraciju, ovaj model može biti odličan alat za rad u programima za dizajn i video produkciju, gde čini se ima i najviše da pruži.

   Treba istaći i da je Aorus CO49DQ verovatno jedini monitor do sada koji je u našim merenjima premašio fabrički deklarisano pokriće boja, sa čak 99.9% DCI-P3 spektra, što je ujedno i apsolutni rekord među svim ekranima koje smo imali na testu do sada. Naravno u pitanju je 10-bitni panel i to izuzetno dobar. Izgleda da dolazi vreme da displej industrija polako počne da cilja potpuno pokriće BT.2020 spektra koji praktično pokriva sve nijanske koje ljudsko oko vidi.

   Praktično jedina zamerka koju imamo na Aorus CO49DQ, baš kao i kod nedavno testiranog FO32U2P se odnosi na prikaz teksta, koji usled rasporeda piksela za koji ClearType fontovi u Windowsu nisu optimizovani baš nije idealan. Kod pomenutog 4K modela je to bilo manje primetno usled više rezolucije, ali kako je ovde u pitanju dvostruki QHD, ako baš obratite pažnju, primetićete da ivice slova imaju određenu nijansu zbog koje ne izgledaju idealno oštro.

   32:9 format, iskustvo u radu i igrama

   Što se rezolucije tiče, 5120×1440 piksela je praktično optimum za ovu veličinu, pogotovo za rad gde nudi dobar balans vidljivosti i radnog prostora. Bilo da radite u jednoj aplikaciji koja može iskoristiti sve što je na raspolaganju, poput Adobe Premier-a npr. ili u više prozora koje možete rasporediti po želji, prostora ima na pretek.

   Što se gaminga tiče, ova rezolucija zadržava hardversku zahtevnost na relativno prihvatljivom nivou, iako će vam i dalje trebati dobar hardver, jer je zahtevnost oko 11% manja u odnosu na 4K rezoluciju. Ako imate gaming računar dovoljno dobrih performansi, iskustvo igranja na ovom modelu je zaista dobro, kako zbog 32:9 formata, tako i zbog svih prednosti koje za gaming nudi QD-OLED.

   Odziv panela je izvanredno brz, realno jedno blizu 100x brži od aktuelnih IPS panela na istom osvežavanju, pa je i prikaz u brzim scenama značajno oštriji, što vam omogućuje i bolje reakcije. Podržano je i varijabilno osvežavanje, AMD Freesync Pro zvanično, nVidia G-Sync nezvanično – ali oba rade bez problema.

   Kad pominjemo varijabilno osvežavanje i OLED, bilo je pitanja vezanih za VRR PWM flicker, kolege na Rtings su pravili i video na tu temu, ali se on dešava samo pri ogromnim varijacijama osvežavanja, odnosno frame-ratea kakve ćete retko sretati ako imate odgovarajući hardver za ovako nešto, pa ga mi tokom testiranja nismo primetili.

   O iskustvu igranja u 32:9 formatu smo već govorili dosta puta i činjenica je da u nekim žanrovima ne samo da pruža bolje uživljavanje u igru, već i konkretnu takmičarsku prednost. Tu najpre mislimo na FPS igre gde vidite praktično duplo više okoline, pa možete uočiti i nešto što bi vam inače promaklo.

   Iako većina modernih igara podržava i ovaj format, mnoge starije igre ne nude 32:9 opciju, pa ćete u tom slučaju morati da odaberete neku od 16:9 opcija u Display Mode meniju koje koriste samo srednji deo ekrana. Da li je 32:9 monitor vredi kupovine za gaming u odnosu na neki konvencionalnijeg formata će zavisiti od korisnika i igara koje igra. Iz moje perspektive, verovatnije je da će ovako nešto kupiti neko kome je za rad potreban dodatan prostor, a da će gaming biti samo bonus.

   Garancija na Burn In

   Za kraj, pomenimo i Burn-In koji je uvek bitna stavka i nešto što je često kočilo korisnike da pri kupovini novog monitora razmatraju OLED. Gigabyte je povukao odličan potez i sve ovogodišnje OLED modele pokrio sa trogodišnjom garancijom koja uključuje i eventualne probleme tog tipa, pa ako vam se ovaj, ili neki od drugih opcija dopada, nema razloga za izbegavanje.

   Tim pre što je Aorus CO49DQ opremljen i mnoštvom stavki koje su tu u cilju izbegavanja problema, od pomeranja čitave slike u koju svrhu je rezervisano nešto piksela po obodu panela, preko periodičnog osvežavanja piksela, kontrole statičnih sadržaja, zatamnjivanja slike kada nema aktivnosti duži period i sl.

   Sve ove opcije su dostupne u meniju u kome možete podesiti i sve parametre slike, KVM switch-a i opcija vezanih za gaming. Kontrola menija je moguća putem mini joysticka ispod sredine donje ivice panela, a ako preferirate softversku kontrolu, tu je i Gigabyte Control Center aplikacija u kojoj iz operativnog sistema možete aktivirati sve pomenute funkcije, izuzev OLED Care-a.

   Gigabyte Aorus CO49DQ – Utisci i cena

   Sve u svemu, Gigabyte Aorus CO49DQ je impresivan monitor, kako formatom i veličinom, tako i u pogledu kvaliteta prikaza.

   Iako zbog svoje specifičnosti verovatno neće biti izbor većine korisnika, za one koji traže puno radnog prostora i vrhunski prikaz će svakako biti vrlo interesantna opcija, kao i za gamere koji žele vrhunske performanse i unikatan doživljaj.

   Kome se dopadne ovo što je Gigabyte smislio, dobra vest je da je CO49DQ već u prodaji na domaćem tržištu i to po ceni od 176.000 dinara, odnosno oko 1490€.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi