Cooler Master NCORE 100 MAX - test

Cooler Master NCORE 100 MAX - test

Cooler Master je iznenadio scenu desktop PC računara izlaskom NCORE 100 MAX, mini ITX modela kućišta. Smelog dizajna, visoko funkcionalne unutrašnjosti i odličnih performansi, ovo kućište je pravi hit u klasi mini PC sistema

  Sadržaj
   Cooler Master NCORE 100 MAX – test

   Pozitivne ocene

   • Atraktivan i originalan dizajn
   • Funkcionalnost na malom prostoru
   • Pre-rutirani kablovi
   • Ugrađeno SFF napajanje i AiO sistem hlađenja
   • Ugrađen adapter za grafičku karu (raiser)
   • 12VHPWR nastavak koji isporučuje 450 W za GPU
   • Opcija proširenja depoa za GPU (Extended mode)

   Negativne ocene

   • Za nijansu bučniji (37 dB) ventilator na napjanju

   Cooler Master NCORE 100 MAX je pravo osveženje na tržištu desktop PC računara i odgovarajućih komponenti. Sa dve upečatljive kolor opcije od kojih je ona bronzana neuobičajeno lepa i pomalo mistična, a u kombinaciji sa mustrom perforacija na bočnim stranicama, ostavlja zaista snažan utisak. Dodajte tome odlično iskorišćen, ograničeno mali prostor zapremine 15.8 litara i odlične performanse pa dobijate jedno idealno kućište za vaš sledeći mini PC sistem.

   Zbog veoma dobrog prijema koji je kod korisnika imao NR200P MAX model mini ITX kućišta, Cooler Master je odlučio da osveži liniju ovih malih ali premijum modela koji su itekako popularni u današnje vreme, sa još jednim vrhunskim kućištem u kompaktnoj zapremini od 15 litara – NCORE 100 MAX.

   Novi model preuzima dobre ideje i rešenja svog duhovnog prethodnika kao što su postupak lakog sklapanja konfiguracije, unikatne kolor nijanse i atraktivan izgled, pojedine detalje optimizacije koji su sračunati na postizanje boljih performansi i konačno se trudi da bude maksimalno kompatibilan sa što većim brojem komponenti kako bi vam olakšao izbor prilikom sklapanja računara.

   Međutim, treba znati da NCORE 100 MAX nudi i neke nove mogućnosti poput potpuno novog dizajna čitavog koncepta malog kućišta odličnih performansi. U tom pogledu ga je opremio sa specijalnim sistemom AiO vodenog hlađenja koji se razlikuje od standardne ponude sličnih uređaja i na kraju tu su specijalne kolor verzije poput one u nijansi bronze, a koja uživo deluje zaista upečatljivo. 

   Cooler Master NCORE 100 MAX – karakteristike

   Ncore 100 Max je dizajniran i napravljen da radi sa najjačim PC komponentama smanjujući potreban prostor na vašem radnom stolu na najmanju moguću meru. Uostalom to je ideja vodilja svih mini PC računara.

   Međutim, koncept malih računara ima jednu veliku manu u nedostatku prostora za ugradnju običnih PC komponenti predviđanih za rad u klasičnim midi tower kućištima. Zbog toga se proizvođači prilikom dizajniranja ovakvih modela dovijaju na razne načine, ne bi li obezbedili dodatni prostor i olakšali sklapanje ovakvih konfiguracija. I ne samo to jer je čist unutrašnji prostor, oslobođen prepreka je preduslov da računar dobro i brzo radi u aplikacijama i igrama.

   Upravo zbog toga, novi Ncore 100 Max koristi takozvani „Open Frame“ dizajn šasije sa velikim namenskim prostorom za prijem čak i najvećih grafičkih karti, koji je jasno odvojen od prostora za matičnu, ploču, centralni procesor, RAM i ostale komponente… praktično kao neka svojevrsna varijante Dual Chamber mini ITX koncepta.

   I to nije sve jer se ovaj namenski prostor za grafičku kartu može dodatno povećati premeštanjem par unutrašnjih delova i tako dodatno dobiti preko potrebno radno mesto čak i za najveće GeForce RTX 4090 primerke. U ovom tzv Extended modu, Ncore 100 Max dobija neznatno na obimu i zapremini (17.54 umesto 15.8 litara).

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Kada prvi put otvorite kućište i praktično počnete da planirate kako ćete i gde ugraditi i kojim redosledom, odmah vam postaje jasno da je neko unapred razmišljao jer su svi kablovi unapred vođeni i rutirani, zajedno sa crevima AIO sistema vodenog hlađenja, a sve kako bi se što više olakša proces sklapanja i skratilo vreme do puštanja u rad. To nije samo puki „highlight“ u PPT prezentacijama već stvarna olakšica u radu.

   Ncore 100 Max ima zaista orginalan dizajn

   Sve je nekako na svom mestu i samo je potrebno da kablovi i prateći konektori legnu na svoje mesto i zauzmu odgovarajuću putanju. Ncore 100 Max se mnogo lakše sklapa od većine sličnih mini ITX kućišta koje sam imao prilike da probamo i pri tome su kablovi maksimalno sređeni. Čak se to odnosi i na creva vodenog hlađenja koja u ovako malim kućištima zbog nedostatka prostora mogu da naprave problem.

   Izgled Ncore 100 Max kućišta je orginalan i upečatljiv. Na prvu, odmah nas je asocirao na dizajnerski pravac koji se poklapa sa pre nekog vremena testiranim Oracle Air eksternim USB-C kućištem za M.2 SSD memorije. Na ovaj detalj pre svega ukazuju perforirane aluminijumske bočne stranice i njihova mustra koja veoma liči na ovim uređajima.

   Ncore 100 Max takođe koristi koncept vertikalno postavljene šasije za razliku od NR200 serije koja je bila horizontalno postavljeni tip malog kućišta. Otuda je na novom struktura i raspored ventilatora postavljen tako da se maksimalno koristi tzv efekat dimnjaka i prirodne cirkulacije vazduha ubrzanog uz pomoć nekoliko ventilatora.

   Bočne stranice imaju oblik „L“ profila i vrlo se lako skidaju i montiraju pomoću sistema žljebova koji se uvlače i žabica. Na vrhu je postavljena pozicija radijatora vodenog hlađenja na kome se nalazi stilizovani mrežasti filter. Ispod ove svojevrsne kupole je montiran ventilator koji izbacuje vazduh i produvava u isto vreme saće hladnjaka. Tako da ubrzava izbacivanje toplog vazduha na vrhu.

   Prorezi na bočni stranama u značajnoj meri olakšavaju da računar diše, dok su dva instalirana ventilatora postavljena u poziciju da izbacuju topao vazduh iz kućišta, stvarajući poželjni efekat negativnog pritiska u unutrašnjosti računara. Onaj na standardnoj zadnjoj poziciji je Sickle Flow sa maksimalnih 1800 rpm.

   Malo napajanje, velike snage

   Kao što smo ranije pomenuli NCore 100 Max stiže sa već ugrađenim napajanjem i to u SFF formatu izlazne snage 850 W. Pripada V Gold seriji sa ATX 3.0 specifikacijama zbog kojih lakše pegla napon u situacijama iznenadnih skokova potrošnje, zbog čega podržava rad čak i najmoćnijih GeForce RTX 4090 grafičkih karti u paru sa odgovarajućim centralnim procesorima.

   Iako sićušno po dimenzijama ovo napajanje osim što ima veliku snagu, potpuno je modularne strukture i poseduje konzolu sa utičnicama za plagove tj nastavke kablova kako bi koristili samo one neophodne u datom trenutku.

   Uprkos maloj zapremini, funkcionalnost unutrašnjeg prostora je jača strana NCORE 100 MAX kućišta

   Tu je i onaj poseban 12VHPWR  16-pinski konektor za GeForce RTX 40 seriju koji je inače dobio specijalni tretman u vidu konektora pod uglom od 90 stepeni. Ova svojevrsna pupčana vrpca hrani grafičku kartu sa 450 W električne energije.

   Specijalno AiO vodeno hlađenje

   Specijalni AiO kuler se odlikuje glavom koja koristi pumpu na 2700 rpm i ima specijalno izrađen radijator za ovu priliku dimenzija 120×38 mm. Možete lako zaključiti da je duplo veći od onih standardnih pa, efektivno ima sličan toplotni kapacitet poput standardnih 240 mm hladnjaka. Cooler Master je među prvima počeo da ugrađuje custom hladnjake tj onih prilagođenih dimenzija i to je nešto što nam se definitivno sviđa. Tu je i jedna 12-ica ventilator sa širokim srpastim propelerima zaduženim da stvore visok vazdušni pritisak među rashladnim rebrima sa 2400rpm.

   Shodno primeni rešenja i odluke da se Ncore 100 Max isporučuje sa svojim AiO sistemom vodenog hlađenja i odgovarajućeg napajanja, proizvođaču je bilo lakše da kablove vodi optimalnim putanjama imajući u vidu oblik i karakteristike konstrukcije same šasije, tako da ploča koja poštuje generalne mini ITX smernice, savršeno legne sa midboard konektorima bez mnogo potrebe za lomljenjem kablova i povezivanja konektora pod čudnim uglovima. Čak je i signalizacija odlično rešenja zajedničkim konektorom.

   Dovoljna ponuda i raznovrsnost konekcija

   Što se tiče pozicija za diskove, pretpostavka je da ćete koristiti one M.2 formata, za one baš koji insistiraju tu je i jedna pozicija za 2.5“ SATA SSD/HDD više čisto radi reda.

   Ponuda konektora je veoma dobra, a njihova pozicija je na dnu ispod perforiranog fronta. Tu se našlo sasvim dovoljno prostora za dve USB-A 3.2 Gen 1, jednu USB-C 3.2 Gen2x2 konekciju i kombinovani 3.5 mm audio konektor. Dovoljno i taman za prirodu jedne ovakve mašine, plus konektori na ATX sekciji matične ploče koji su u ovom slučaju lako dostupni i na očekivanoj poziciji.

   Prostora u zoni centralnog procesora nema na pretek pa je zato tu AiO rashladno rešenje. Ukoliko neko iz bilo kojih razloga preferira vazdušno rešenje, dozvoljena visina tela hladnjaka kulere iznosi 48 mm. Možete koristiti RAM module sa maksimalnom visinom hladnjaka do 48 mm kao i za kuler procesora.

   Sklapanje konfiguracije sa Ncore 100 Max je istinsko zadovoljstvo

   Zahvaljujući svim prethodno navedenim činjenicama, pretpostavljate već, sklapanje ove male ali moćne PC konfiguracije je zaista zadovoljstvo koje ne zahteva puno vremena. Posebno ako ne instalirate ogromnu grafičku kartu, poput nas u slučaju ovog MSI Gaming X Slim modela, koji je „passent“ za ovaj tip računara, a pri tome prilično moćan za rad i gejming čak i u QHD režimu igranja.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Matična ploča lako pronalazi svoju poziciju i dovoljno je malo razgrnuti kablove i učvrstiti je u četiri pozicije. Malo rada sa kablovima, potom sledi montiranje AiO glave gde ćete se jedino pozabaviti uglom creva koja ulaze u glavu i pozicijom holendera.

   Sledi instalacija PCIe x16 raiser adaptera koji povezuje depo sa matičnom pločom i onaj veliki prazan prostor na suprotnoj strani gde se smešta grafička karta. Ovaj kabl adapter ima punih 16 PCIe linija 4. generacije i skoro svaki vod ponaosob je posebno plastificiran i zaštićen od oštećenja prilikom instalacije ali i radi lakšeg smeštanja mnogobrojnih vodova u zaleđu hladnjaka grafičke kartice.

   Ukoliko pak koristite AMD Radeon model grafičke karte u pakovanju se nalazi dodatak sa maksimalno tri nastavka za one najjače RX 7950X modele. U tom trenutku ćete shvatiti zašto je mnogo praktičnije Nvidia rešenje sa 12VHPWR nastavkom koji je zgodniji i štedi neuporedivo više prostora u unutrašnjosti.

   Sada zajedno pogledajmo performanse koje smo izmerili tokom testiranja:

   Cooler Master Ncore 100 Max – performanse

   MBAorus B450 AM4
   CPUAMD Ryzen 7 3800X
   CoolerCustom Master Liqid 120×38 mm
   RAM2x 16 GB DDR4-3600 CL 16 G.Skill TridentZ
   GPUMSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G Gaming X Slim
   SSD2 TB M.2 PCIe X4 Gen4 Lexar NM790 NVMe
   PSUCooler Master SFF V Gold 850 W
   OSWindows 11 Home 2H23
   Test sistem:

   Performanse u aplikacijama:

   Rezultati su zaista dobri ukoliko ih poredite sa sličnim modelima iz ove kategorije. Temperatura osnovnih komponenti, bez obzira da li je u pitanju procesor, matična ploča, grafička karta ili SSD su potpuno pod kontrolom, zaključili bismo u zoni zlatne sredina, a što je definitivno uspeh imajući u vidu da je u pitanju 8-jezgarni procesor i jedna jaka karta srednje klase poput RTX 4070 Super modela.

   Cooler Master Ncore 100 Max je novi favorit u svetu mini PC-a

   Na kraju testa ostajemo pod utiskom jer je Cooler Master zaista uspeo da se odmakne iz klišea sličnih tema kućišta iz ove svojevrsne mini PC kategorije. Uspeo je da spoji veoma lep  Hi-tech dizajn, zatim vrlo funkcionalnu unutrašnjost koja se lako sklapa i odlične performanse sugerišući ključne komponente koje utiču na ovu prethodnu činjenicu kroz odluku da već ugradi odlično napajanje i vrlo efikasan sistem hlađenja centralnog procesora.

   Kada tome dodate dve lepe kolor nijanse koje se savršeno uklapaju u neobičan dizajn ovih bočnih panela i perforiranih oblika, gledajući u onaj bronzane nijanse ne možete se oteti utisku da je prožet temom orijentalne mistike.

   NCore 100 Max je pun pogodak, pravo malo remek delo na temu mini PC računara. Odrekao se asketski jednostavne forme sličnih NZXT, Corsair modela i ponudio nešto još manje, lepše i uzbudljivije., ne žrtvujući ni pedalj funkcionalnosti i performansi.

   Na kraju cena od 450 € može delovati puno, ali ovo i nije svakodnevno obično kućište, plus imate vrhunsko napajanje ultra kompaktnih dimenzija i najnovijih specifikacija te veoma dobar sistem vodenog hlađenja. Uostalom ovo je kućište za one koji znaju šta hoće i spremni su da plate za to. Zauzvrat dobijaju jedni Hitceh umetničku skulpturu koja će biti ukras radnog stola i u isto vreme računar vrhunskih performasni. Što bi rekli i za dušu i za posao…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi